Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 25 /12:01

Kandidatas į krašto apsaugos ministrus Raimundas Karoblis: jei pinigus švaistysime, nėra prasmės jų prašyti daugiau

Penktadienį kandidatai į ministrus stojo į eilę pasikalbėti su prezidente Dalia Grybauskaite. Priešpiet valstybės vadovė susitiko su kandidatu į krašto apsaugos ministrus Raimundu Karobliu.
Raimundas Karoblis, Dalia Grybauskaitė
Raimundas Karoblis, Dalia Grybauskaitė / 15min nuotr.

Po susitikimo kandidatas sakė su valstybės vadove šnekėjęs apie krašto apsaugos ir gynybos sistemos ateitį, kibernetines grėsmes, Lietuvos kariuomenę – jos pajėgumų didinimą, modernizavimą.

„Mes turime duoti kariuomenei ir užtikrinti jos stiprybę ir ji turi duoti mums – apie tai ir kalba. Modernizavimas yra svarbus, bet negalime sau leisti nei menkiausios galimybės suabejoti sistemos stiprumu, jos svarba“, – teigė R.Karoblis.

15min nuotr./Raimundas Karoblis
15min nuotr./Raimundas Karoblis

Kandidatas aiškino, kad tokie skandalai kaip „auksinių šakučių“ neturi pasikartoti.

Tačiau paklaustas, kaip tai užtikrins, buvo atviras: „Kad žinotų kaip tai daryti, turbūt ir anksčiau tai būtų padaryta. Reikia išdirbti mechanizmus, išdirbti saugiklius, kad tai nepasikartotų.“ Jis pabrėžė, kad pinigai šiuose pirkimuose yra milžiniški, tad juos leidžiant reikėtų remtis užsienio šalių patirtimi.

Gatavų receptų šiuo metu neturiu, bet reikia dirbti, planuoti ir turbūt – pereidinėti. Bet čia pažiūrėsime.

„Vakarų šalys randa tuos užtikrinimo saugiklius. Antras dalykas – nuolatinis bendravimas su Viešųjų pirkimų tarnyba. Tikrai negaliu pasakyti, kad surinksiu komandą ir rytoj visas mechanizmas bus sukurtas, tikrai ne. Reikės šiek tiek laiko. Bet tai – vienas svarbiausių klausimų“, – apie ateities iššūkius kalbėjo R.Karoblis.

Paklaustas, ar palaiko visuotinio šaukimo į kariuomenę idėją, kandidatas sakė, jog reikia diskutuoti, kaip prie to bus einama.

„Aš sutinku, kad reikėtų, bet turime diskutuoti kada, kaip, kaip ruošime visuomenę, tai bus viena iš diskusijų ruošiant Vyriausybės programą. Gatavų receptų šiuo metu neturiu, bet reikia dirbti, planuoti ir turbūt – pereidinėti. Bet čia pažiūrėsime“, – pabrėžė jis.

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad 2 proc. BVP krašto apsaugai gali būti ne riba. R.Karoblis penktadienį sakė, kad jo požiūris – toks pat. „Ji nesikeis saugumo situacija, – pridūrė jis. – O jai keistis priežasčių nėra. Tačiau jeigu lėšos nebus panaudotos efektyviai, klausimas kėlimas virš 2 proc., atsiprašau, neturi jokios prasmės.“

VIDEO: Kandidatas į krašto apsaugos ministrus Raimundas Karoblis susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite

R.Karoblis teigė su prezidente neaptaręs galimų kandidatų į jo komandą.

„Su premjeru šnekėta, kad pasirinkimas yra mano, aišku, pirmiausiai derinant su premjeru. Žinant prezidentės vaidmenį kaip Ginkluotųjų pajėgų vadės, turbūt būtų racionalu, kad irgi žinotų“, – svarstė jis.

R.Karoblis daugiau nei 20 metų dirba Lietuvos diplomatinėje tarnyboje. Prieš trejus metus vadovaudamas atstovybei Briuselyje jis koordinavo Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES).

R.Karoblis kalba anglų, prancūzų ir rusų kalbomis, yra vedęs.

Penktadienį D.Grybauskaitė taip pat planuoja susitikti su kandidatu į užsienio reikalų ministrus, ir dabar šias pareigas einančiu Linu Linkevičiumi.

Nuomonę apie kandidatus D.Grybauskaitė ketina pareikšti susitikusi su jais visais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius