Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 24

Kandidatų prezidento rinkimuose klausia Č.Juršėnas. Ką darytų, jei užkluptų ekonominė krizė?

15min tęsia Prezidento rinkimams skirtą projektą „Pažink kandidatą“. Šioje dalyje politiniam kandidatų portretui sudaryti po klausimą visiems kandidatams paprašėme užduoti tų, kurie jau ėjo svarbias – prezidento, Seimo pirmininko ar premjero – pareigas valstybėje. Ko jie norėjo paklausti kandidatų?
Česlovas Juršėnas
Česlovas Juršėnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas visiems kandidatams uždavė tokį klausimą:

Ką veiktumėte ar siūlytumėte daryti, jei pasaulį (ir Lietuvą) ištiktų ekonominė krizė?

Kandidatų atsakymai – vaizdo įraše.

VIDEO: Česlovo Juršėno klausimas kandidatams

Ingrida Šimonytė sako, kad šiuo metu Lietuva yra gana neblogai pasirengusi ir krizė jai nebūtų tokia baisi, kaip prieš dešimtmetį.

Pasak jos, pasauliui yra kur kas lengviau išsikapstyti iš krizės tada, kai visos šalys vienu metu sutartinai bando suderinti savo veiksmus.

Gitanas Nausėda mano, kad rezervinius fondus turi kurti ir valstybė, ir įmonės, ir žmonės.

„Svarbiausia, siekime, kad mūsų verslas būtų lankstus, diversifikuotas tiek rinkų požiūriu, tiek ir verslo sričių požiūriu, ir kad vienos iš sričių ar valstybių krizė nelemtų ir mūsų viso verslo bendros krizės“, – teigė jis.

Vytenis Povilas Andriukaitis pasisako už dvigubą – Lietuvos ir ES – rezervą.

Bet dar svarbiau, kad jau šiandien reikia garsiai sakyti: sustabdykime finansines spekuliacijas, sustabdykime machinacijas, sustabdykime pinigų plovimą, sustabdykime bankų machinacijas, nes nauji finansiniai burbulai vėl gali sprogti“, – sako jis.

Mindaugas Puidokas sako, kad prezidentas, pagal įgaliojimus, negalėtų daug padaryti. Pasak jo, valstybės vadovui svarbu turėti kuo daugiau gerų dvišalių tarpusavio santykių su kitomis šalimis. Taip pat į atsakingiausius valstybėje postus – ministrų, premjero – skirti tuos žmones, kurie iš tikrųjų yra kompetentingi.

Valentinas Mazuronis taip pat tvirtina, kad krizei ruoštis reikia iš anksto, o jai nutikus imtis ryžtingų veiksmų, tačiau čia, pasak kandidato, jau Vyriausybės, kuri bus tuo metu, atsakomybės klausimas.

Valdemaras Tomaševskis sako, kad per krizę reikėtų skatinti ekonomiką, kurti lietuvišką banką, dalinti pigias paskolas verslui ir nebijoti tam skolintis.

Naglis Puteikis tikina, kad krizę įveikti padėtų viešiesiems pirkimams išleidžiamų sumų sumažinimas, nes esą „Lietuvoje mes perkame nereikalingų paslaugų ir daiktų daugiausia ES“. Taip pat, pasak jo, reikėtų mažinti fizinių asmenų pajamų mokestį.

Arvydas Juozaitis teigia, kad jau dabar reikia priimti lito grąžinimo įstatymą ir žinoti, kokiu būdu jis galėtų būti grąžinamas, jei ištiks krizė.

Be to, pasak A.Juozaičio, padėti galėtų išeivija. „Tiesiog reikėtų žinoti išeivijai, kad jie bus laukiami ir kad jų investicijos iš ekonominės krizės nepaliestų zonų gali būti labai reikalingos, o tos zonos kad ir Pietų Afrika, Lotynų Amerika. Tad kreipimasis į pasaulio lietuvių bendruomenę bus būtinas“, – sakė jis.

Vienintelis Saulius Skvernelis 15min prezidento rinkimų projekte dalyvauti atsisakė motyvuodamas esą neturi tam laiko.

Visus kandidatų atsakymus rasite jų asmeniniuose profiliuose projekte „PAŽINK KANDIDATĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius