-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 25

Kandidatų prezidento rinkimuose klausia V.Muntianas. Kaip kovos su korupcija?

15min tęsia Prezidento rinkimams skirtą projektą „Pažink kandidatą“. Šioje dalyje politiniam kandidatų portretui sudaryti po klausimą visiems kandidatams paprašėme užduoti tų, kurie jau ėjo svarbias – prezidento, Seimo pirmininko ar premjero – pareigas valstybėje. Ko jie norėjo paklausti kandidatų?
Viktoras Muntianas
Viktoras Muntianas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas visiems kandidatams uždavė tokį klausimą:

Politinė korupcija – viena didžiausių Lietuvos problemų. Metams bėgant ji darosi tik rafinuotesnė ir dar sunkiau įveikiama, dar labiau linkusi plisti. Ar sutinkate? Kokias priemones naudotumėte kovai su politine korupcija ir ar išvis ryžtumėtės tokiai kovai?

Kandidatų atsakymai – vaizdo įraše.

VIDEO: Viktoro Muntiano klausimas kandidatams

Arvydas Juozaitis teigia, kad korupcijos židinys yra įstatymų leidimo organas – Seimas. Todėl jis siūlytų griežtesnį antikorupcinį įstatymų vertinimą, aukštesniųjų parlamento rūmų įsteigimą.

„Įstatymų lietų reikia stabdyti. Be aukštutinių rūmų, arba Senato, viršum esančios institucijos šito padaryti nepavyks“, – tikina kandidatas.

Mindaugas Puidokas siūlytų su korupcija kovoti įvedant Teisinio ombudsmeno instituciją: „Labai mažai bus tų teisėjų, kurie priiminės tokius sprendimus rizikuodami netekti savo licencijos, jeigu teisinis ombudsmenas įvertinęs jų veiklą nustatys, kad jie elgiasi ne pagal mūsų valstybės įstatymus“.

Naglis Puteikis geriausiu kovos su korupcija instrumentu mato tarėjų grąžinimą.

Valentinas Mazuronis vienintelis abejojo, ar korupcija yra Lietuvoje išsikerojusi taip, kaip klausime dėsto V.Muntianas. Anot jo, priemonė mažinti korupciją yra viešumas, skaidrumas ir atvirumas.

Taip pat V.Mazuronis tikina, kad reiktų reikalauti atsakomybės iš pareigūnų, jei jie ką nors korupcija apkaltino nepagrįstai.

Valdemaras Tomaševskis tikina, kad su korupcija reikia pradėti kovoti nuo savęs. Pasak jo, Lenkų rinkimų akcija – krikščioniškų šeimų sąjunga yra sėkmingos kovos pavyzdys, nes pirma atsisakė verslo paramos.

„Mums padėjo Dievas, mes turime dabar finansavimą valstybinį. Nedaug pinigų, bet mums užtenka“, – dėstė kandidatas.

Ingrida Šimonytė tikina, kad vienas prezidentas korupcijos nugalėti negali, bet gali parodyti absoliutų nepakantumą šiam reiškiniui. Taip pat kandidatė tikino to nepakantumo besitikinti išmoksiant ir visuomenę. Taip pat korupcijos, pasak I.Šimonytės, sumažėtų, jei žmonės atsakingiau rinktų politikus.

Gitanas Nausėda tikino, kad reikia efektyviai veikiančių teisėsaugos institucijų, kad būtų sudaroma kuo mažiau prielaidų politinei korupcijai atsirasti.

Vytenis Povilas Andriukaitis paminėjo, kad V.Muntianui ši problema pažįstama asmeniškai. Anot jo, labai svarbu, kad korupcijos tyrimai turėtų tikslius terminus, kad būtų suburtos specialios teisėjų kolegijos tokioms bylos nagrinėti, o galimai neteisėtą turtą būtų galima areštuoti.

Vienintelis Saulius Skvernelis 15min prezidento rinkimų projekte dalyvauti atsisakė motyvuodamas esą neturi tam laiko.

Visus kandidatų atsakymus rasite jų asmeniniuose profiliuose projekte „PAŽINK KANDIDATĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius