Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 28

Kanopuotų „policininkų“ atranka

Vilniaus policijos žirgynas laukia būsimų gyventojų – viešojo konkurso būdu ketinama įsigyti keletą naujų žirgų.
Raitoji policija
Raitoji policija / J.Kalinsko nuotr.

Šiandien Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų pirkimų tarybos posėdyje  bus atplėšti vokai su žirgų pirkimo konkurso dalyvių pasiūlymais.

Anot Belmonto gatvėje įsikūrusios Patrulių rinktinės raitosios policijos kuopos vyriausiojo specialisto Kęstučio Natkevičiaus, žirgai dabar perkami dėl labai proziškos priežasties – atsirado pinigų.

„Šitie dalykai neprognozuojami. Kada duoda pinigų – tada ir perkame. Šiemet buvo numatyta skirti mums lėšų statyboms, rekonstrukcijai, bet atėjo sunkmetis. Liko truputėlį pinigų, tai Policijos departamentas nutarė tą sumą panaudoti žirgams įsigyti“, – pasakojo žirgų priežiūros grupės darbuotojas.

Laikas atsinaujinti

Iš viso Vilniaus apskrities raitosios policijos pajėgas sudaro 20 žirgų. Anot K.Natkevičiaus, sostinės policijos žirgyną jau seniai reikia atnaujinti. Penkis žirgus pavyko įsigyti pernai. Tačiau tarp keturkojų „policininkų“ yra ir 18–20 metų žirgų, tarnaujančių visuomenei nuo pat raitosios policijos įkūrimo 1991 metais. Įsigijus naujų kanopuotų pareigūnų, kai kurie kuopos veteranai bus nurašyti ir parduoti aukcione.

Bendrai ristūnams įsigyti šiemet skirta 70 tūkst. litų suma. Kiek konkrečiai jų pavyks nusipirkti, priklausys nuo kainų. Vienas keturkojis kainuoja apie 10–20 tūkst. litų. Nors pirkimo reikalavimuose nurodyta, kad „žirgas turi būti išjodinėtas“, K.Natkevičius sakė, kad papratai įsigyjami tokie, su kuriais dar reikia dirbti, nes kokybiškai apmokytas žirgas kainuoja nuo 20 tūkst. eurų (beveik 70 tūkst. litų).

Kai maždaug prieš 8 metus buvo organizuojamas pirkimas, žirgus teko pirkti Latvijoje. Tačiau dabar, pasak specialisto, pasiūlos užtenka ir Lietuvoje – kai kurie žirgynai specialiai augina būsimus „policininkus“.

Ilga kelionė per kopas

Šios dienos viešųjų pirkimų konkursas – tik ilgo proceso pradžia. Susipažinus su pasiūlymais, bus sudaryta specialistų komisija, kuri važiuos per paraiškas pateikusius žirgynus ir rinksis tinkamiausius kandidatus. „Tai ne katė maiše. Reikia važiuoti, vertinti. Kartais, jeigu tinkamų žirgų nerandame, ir antrą ar trečią konkursą skelbiame. Užtrunkame gal pusantro mėnesio, gal du. Tai ilga kelionė per kopas“, – tvirtino K.Natkevičius.

Pagal policijos parengtus reikalavimus pirkimuose gali dalyvauti sveiki, paskiepyti nuo arklių gripo, ne jaunesni nei 3 metų ir ne vyresni nei 8 metų žirgai. Tinkamiausi, anot specialisto, 4–6 metų gyvuliai. Pageidaujamas arklio aukštis ties gogu – pečių išsikišimu tarp menčių – turi būti ne mažesnis nei 1,62 metro, krūtinės apimtis – ne mažesnė nei 1,9 metro. Nurodytos ir reikalingos veislės: honoverių, holšteinų, oldenburgų, latvių. Jų atstovai esą labiausiai tinka policijos darbui. Bet svarbesni už kilmę yra žirgo fiziniai duomenys ir jo charakterio savybės, iš kurių ypač vertinama ramybė.

Nusipirktus ristūnus raitosios kuopos specialistai toliau moko patys. „Kartais pavyksta įsigyti šiek tiek treniruotą, „pusfabrikatį“ tokį. Tačiau svarbiausia, kad būtų medžiaga, o paskui viską lemia paruošimas. Jis užtrunka priklausomai nuo žirgo: kartais užtenka ir pusės metų, kartais metų, kai kuriems ir daugiau reikia. Žirgas turi būti labai gero charakterio, kad pavyktų  jį pripratinti prie visokių netikėtumų. Pamažu treniruojame, kad nebijotų triukšmo – iš karto juk nešaudysi jam po kojomis, granatų nemėtysi“, – dėstė K.Natkevičius.

Geriau nei būrys pareigūnų

Pagrindinės pareigūnų su žirgais funkcijos yra užtikrinti viešąją tvarką žaliosiose miesto zonose – parkuose, paplūdimuose prie Neries ar ežerų. Reikalui esant, raitoji policija kviečiama į mitingus, sporto varžybas. Žirgai policininkams ypač praverčia, kai reikia vytis pažeidėjus ten, kur nepravažiuoja automobiliai ar motociklai, pavyzdžiui, miškuose. Kai prieš porą metų per Vilniaus „Vėtros“ ir Varšuvos „Legia“ futbolo komandų rungtynes „Vėtros“ stadione lenkų aistruoliai sukėlė  riaušes, 4 raiti pareigūnai sugebėjo padaryti tai, ko neįstengė gausus pėsčių ir ginkluotų policininkų būrys –  suvaryti įsiaudrinusią minią atgal į tribūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius