Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 25

Karaliaus Mindaugo centro vadovė L.Anužienė vejama iš posto – paaiškėjo įžūlus savo kišenės pildymas

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė reikalauja skandalingai pagarsėjusio Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) vadovės Laimutės Anužienės pasitraukimo. Paskutinis lašas ministrės kantrybės taurėje – nauji faktai, rodantys, kaip L.Anužienė iš savo vadovaujamos įstaigos įžūliai pildė savo kišenes.
Audronė Pitrėnienė ir Laimutė Anužienė
Audronė Pitrėnienė ir Laimutė Anužienė / Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.

Tai 15min patvirtino Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Ministrės sprendimas nulemtas 15min publikuotų tyrimų apie KMPMC veiklą bei įstaigoje atlikto audito rezultatų. „Centro direktorė šioje įstaigoje nebegali dirbti toliau. Tokia veikla teršia įstaigos vardą ir menkina pasitikėjimą visa švietimo sistema“, – tokią J.Petrauskienės poziciją perduoda ŠMM.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Ministerijos inicijuotas auditas parodė sunkiai suvokiamą piktnaudžiavimą. Paaiškėjo, kad L.Anužienė be sąžinės graužaties savo vadovaujamos įstaigos lėšas skyrė pati sau, su savimi sudarydama autorines sutartis.

Auditas nustatė, kad pernai L.Anužienė KMPMC vardu sudarė net 12 sutarčių „su darbo grupėmis, į kurių sudėtį įtraukta ji pati ar jos šeimos nariai“.

„Už šią veiklą autorinių sutarčių su savimi pačia pagrindu direktorė išsimokėjo 15 903 eurus. Dar 11 tūkst. eurų gavo jos sūnūs bei marti“, – nurodo ŠMM.

Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė

Ir tai ne visi pažeidimai.

„Auditoriai nustatė, kad, negavus ministerijos, kaip turto panaudos davėjos, sutikimo, buvo suremontuotos centrui priklausančios patalpos Kaune, Miško gatvėje, padidėjo jų plotas. Nors čia dabar veikia vaikų darželis, pastatas neturi statybų užbaigimą įteisinančio dokumento ir leidimo.

Pažeisdama švietimo ir mokslo ministro įsakymą bei kitus teisės aktus, direktorė L.Anužienė, išsinuomodama prabangų automobilį Volvo XC90, nederino to su Švietimo ir mokslo ministerija”, – vardija ŠMM.

15min jau skelbė apie ne vieną keistą sutapimą Karaliaus Mindaugo centre. Čia įsidarbino buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, pati dalyvavusi sprendžiant dėl įstaigos finansavimo, čia įdarbintas būrys L.Anužienės artimųjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė

Be to, centro naudojamas žirgynas KMPMC nepriklauso – juo profesinio mokymo centras disponuoja pagal panaudos sutartį, o faktinis žirgyno savininkas yra L.Anužienės sūnus.

Šiuos faktus šiuo metu vertina ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

A.Pitrėnienė po 15min tyrimo paliko KMPMC, nelaukdama VTEK išvadų. Eksministrė taip pat pasitraukė ir iš Darbo partijos. L.Anužienė kol kas nepranešė apie tolesnes savo karjeros perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius