Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 23

Kariuomenės išminuotojai pradeda ištisinio išminavimo darbus Kaune

Nuopirmadienio Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai pradeda ištisinio išminavimo darbus S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome Aleksote ir Kauno fortuose.
Kariuomenės išminuotojai pradeda ištisinio išminavimo darbus Kaune.
Kariuomenės išminuotojai pradeda ištisinio išminavimo darbus Kaune. / KAM nuotr.

Aleksote bus vykdomas ištisinis išminavimas, o fortuose atliekama vietovės žvalgyba, kurios metu kariai surinks duomenis ir patikslins jau turimus apie galimą užterštumą nuo karų likusiais sprogmenimis, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Aštuonių apleistų buvusios Kauno tvirtovės fortų žvalgyba ir pasirengimo darbai jiems išminuoti bus planuojama užbaigti iki birželio mėnesio. Priklausomai nuo išankstinės žvalgybos metu surinktų duomenų, kariai tikisi šiais metais spėti išminuoti vieną–du fortus. Planuojama, kad ištisinio išminavimo darbai pirmiausia bus atlikti VI forte. Dėl fortų išminavimo Inžinerijos bataliono kariai tariasi su Kauno miesto savivaldybe ir Kauno tvirtovės asociacija.

Ištisinis Lietuvos teritorijų išminavimas, t.y. planinis teritorijų, užterštų likusiais nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų, taip pat buvusių sovietinių bazių sprogmenimis, šaudmenimis ir ginklais, išminavimas, pradėtas 2008 m. liepos mėnesį. Ištisinio teritorijų išminavimo darbai vykdomi pagal 2007 m. balandžio mėn. Vyriausybės patvirtintus Likusių nuo karo sprogmenų išvalymo ir prevencijos programą ir Likusių nuo karo sprogmenų išvalymo ir prevencijos programos įgyvendinimo priemonių planą.

Ištisinio išminavimo darbus vykdo specialiai tam suformuotas Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Išminavimo kuopos Ištisinio išminavimo būrys. Būryje – 22 profesinės karo tarnybos kariai. Operacijose taip pat dalyvauja bataliono teritorinių išminavimo grupių standartinių sprogmenų neutralizavimo specialistai, vykdantys operatyvinio išminavimo darbus visoje Lietuvoje.

2008 m. vykdant ištisinį išminavimą iš viso buvo išminuota 18 ha žemių Marijampolės rajone (Liucinavos kaime), Vilkaviškio savivaldybėje (Patunkiškių, Klampučių, Karpiejų kaimuose) ir Akmenės rajone (Gentviliškių kaime). Rasta ir neutralizuota beveik 1,5 tūkst. vienetų įvairaus kalibro ir tipo standartinių sprogstamųjų užtaisų. Itin daug sprogmenų rasta Karpiejų kaime – maždaug 1,8 ha žemės plote išminuotojai aptiko šešis vienetus prieštankinių minų T-42, 68 vienetus 81 mm ir 82 mm minosvaidžio minų, 23 vienetus įvairaus kalibro artilerijos sviedinių.

Iš viso per praėjusius metus kariuomenės išminuotojai įvykdė 1014 standartinių sprogstamųjų užtaisų neutralizavimo operacijų, kurių metu sėkmingai neutralizavo 9357 standartinių sprogstamųjų užtaisų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius