-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 09 24

Kariuomenės komandiruotėms išleista 1 mln. eurų daugiau nei pernai

Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies įstaigos ir institucijos komandiruotėms išleido per 1 mln. eurų daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Šį padidėjimą lėmė suaktyvėjusios kariuomenės išvykos.
Krašto apsaugos ministerija
Krašto apsaugos ministerija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo Audito komiteto atlikta pirmojo šių metų pusmečio biudžeto analizė parodė, kad gerokai padidėjo išlaidos komandiruotėms. Planuota tam išleisti 12,9 mln. eurų, panaudota 10,1 mln. eurų. Pernai per pirmąjį pusmetį komandiruotėms išleista 9 mln. eurų.

Šiemetinė suma viršija ir 2013-ųjų rodiklį, kai Lietuva aktyviai rengėsi pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, tuomet pirmojo pusmečio komandiruotės biudžetui kainavo 9,3 mln. eurų.

Audito komiteto duomenimis, daugiausia pinigų komandiruotėms skyrė Krašto apsaugos ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Kūno kultūros ir sporto departamentas bei Policijos departamentas su pavaldžiomis įstaigomis.

Per pusmetį Krašto apsaugos ministerija (KAM) su pavaldžiomis įstaigoms tam tikslui išleido apie 3,6 mln. eurų arba maždaug 1 mln. daugiau nei pernai pirmą pusmetį.

KAM teigimu, didžiausią išlaidų dalį sudarė kariuomenės komandiruotės.

„Jų (išlaidų – BNS) didžiąją dalį apima pratybos, mokymai, kurių pastaraisiais metais itin daugėja. Pavyzdžiui, kai kuopa (šimtas karių) ilgiau nei savaitei važiuoja į pratybas Jungtinėje Karalystėje, tai skaičiuojama kaip komandiruotė“, – teigiama KAM atsakyme BNS.

Komandiruotėms priskiriami ir karių pasirengimai tarptautinėms misijoms, su Ukraina susiję projektai, įvairūs tarptautiniai projektai, seminarai, teisiniai klausimai, pratybų planavimo konferencijos.

Anot ministerijos, didėjantys ginkluotės įsigijimai – pėstininkų kovos mašinos „Boxer“, savaeigių haubicų PZH 2000 – taip pat yra viena iš priežasčių, kodėl patiriamos didesnės komandiruočių išlaidos.

Valstybės kontrolė teigia, kad KAM nesilaiko reikalavimo komandiruotes pirkti pagal viešųjų pirkimų tvarką. Ministerijos teigimu, kelionių bilietai komandiruotėms perkami apklausiant ne mažiau nei tris tiekėjus ir išsirenkant tinkamiausią variantą.

Užsienio reikalų ministerija komandiruotėms išleido apie 0,9 mln. eurų, tai yra apie 100 tūkst. eurų daugiau nei pernai atitinkamą laikotarpį. Kūno kultūros ir sporto departamentas tam skyrė apie 588 tūkst. eurų (24 tūkst. eurais mažiau), Policijos departamentas – apie 489 tūkst. eurų (34 tūkst. eurais mažiau).

Pagal išlaidas komandiruotėms, toliau eina Finansų ministerija (355 tūkst. eurų), Žemės ūkio ministerija (330 tūkst eurų), Kultūros ministerija (247,8 tūkst. eurų), Seimo kanceliarija (230 tūkst. eurų). Visų jų, išskyrus Seimą, išlaidos paskaičiuotos pridėjus pavaldžių įstaigų komandiruotėms panaudotus pinigus.

Seimo komiteto duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį išlaidos reprezentacijai ir kvalifikacijai kelti liko tokios pat kaip ir pernai – atitinkamai 2,4 mln. eurų ir 1,4 mln. eurų.

Tuo metu išlaidos transportui ir ekspertams sumažėjo. Transportui išleista 16,3 mln. eurų, tai yra 1,3 mln. eurų mažiau. Ekspertų paslaugos pirmąjį pusmetį kainavo 1,4 mln. eurų, arba 2,6 mln. eurų mažiau nei pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius