Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 26

Karo akademijos kariūnai iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvai

Šeštadienį Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos pirmojo kurso kariūnai iškilmingoje aplinkoje, Lietuvos nacionalinio muziejaus Senojo arsenalo vidiniame kieme, prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei.
Karo akademijos kariūnai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei
Karo akademijos kariūnai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei / Alfredo Pliadžio nuotr.

 Kariūnų priesaikos ceremonijoje dalyvavo Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės ir Karo akademijos vadovybė, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos nariai, šauliai, Karo akademijos kariai, darbuotojai, prisiekiančių kariūnų artimieji.

Krašto apsaugos viceministras Marijus Velička sveikindamas kariūnus pabrėžė, kad jie tapo Lietuvos kariais, būsimais karių vadais, galbūt net aukščiausiais vadais.

Turėsite suprasti, ką reiškia mylėti šalį, ginti tėvynę ir piliečius, ką reiškia būti geru vadu ir saugoti savo karius

„Turėsite suprasti, ką reiškia mylėti šalį, ginti tėvynę ir piliečius, ką reiškia būti geru vadu ir saugoti savo karius. Ir ši tarnystė yra kitokia, – kalbėjo viceministras. – Jeigu jau pasirinkote šį kelią, tai simbolizuoja, kad jums nebėra viskas taip parasta ir neatsakinga. Jūs pasirinkote ginti Lietuvos šalį.“

Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ (MPB GV) vadas plk. Raimundas Vaikšnoras, sveikindamas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vado gen. mjr. Almanto Leikos ir MPB GV karių vardu, kalbėjo, kad Lietuvos kariuomenė yra moderni ir Lietuva yra lygiavertė kitų NATO ir ES šalių partnerė.

Alfredo Pliadžio nuotr. /Karo akademijos kariūnai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei
Alfredo Pliadžio nuotr. /Karo akademijos kariūnai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei

„Šiuolaikinė kariuomenė ir šiuolaikinis karininkas turi būti išsilavinęs, kritiškai mąstantis lyderis, sugebantis vesti karius į priekį. Jūsų laukia tarptautiniai mokymai, misijos užsienyje, bendradarbiavimas su užsienio valstybių kariais. Jums reikės eiti petys į petį kasdienėje veikloje, tobulėti ir pritaikyti savo gebėjimus“, – sakė plk. R. Vaikšnoras.

Šiuolaikinė kariuomenė ir šiuolaikinis karininkas turi būti išsilavinęs, kritiškai mąstantis lyderis, sugebantis vesti karius į priekį.

Akademijos viršininkas plk. Raimundas Matulis, kreipdamasis į pirmakursių artimuosius linkėjo visiems kartu džiaugtis kariūnų ryžtu, noru ir juos palaikyti, sveikino visus kariūnus šiandien ir anksčiau ištarusius „prisiekiu“.

„Linkiu nesustoti ir toliau ugdyti visas bendražmogiškas vertybes, o jų jums prireiks tiek studijų metais, tiek ir vėliau baigus Lietuvos karo akademiją ir įsiliejus į kariuomenės karininkų gretas“, – kalbėjo plk. Raimundas Matulis.

Alfredo Pliadžio nuotr. /Karo akademijos kariūnai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei
Alfredo Pliadžio nuotr. /Karo akademijos kariūnai prisiekė tarnauti Lietuvos valstybei

Šiais metais į Lietuvos karo akademiją buvo priimtas 71 jaunuolis, iš kurių 64, sėkmingai baigę septynių savaičių trukmės Bazinį kario kursą (BKK) Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje (Jonavos r.), pasiryžo tapti Lietuvos karininkais. Per BKK pratybas kariūnai susipažino su Lietuvos kariuomenės struktūra, statutais, įgijo teorinių ir praktinių žinių, reikalingų studijoms Karo akademijoje.

Susumavus rezultatus, geriausiu pirmakursiu, pelniusiu instruktorių pagarbą ir pasitikėjimą Baziniuose kariniuose mokymuose, išrinktas kariūnas Gytis Ugvarija, kuriam priesaikos ceremonijos metu buvo suteikta teisė pabučiuoti Akademijos vėliavą visų prisiekiančių kariūnų vardu.

28 pirmakursiai jau yra davę kario priesaiką anksčiau, tarnaudami Lietuvos kariuomenės daliniuose.

28 pirmakursiai jau yra davę kario priesaiką anksčiau, tarnaudami Lietuvos kariuomenės daliniuose, todėl 2015 m. rugsėjo 26 d. Lietuvos nacionalinio muziejaus Senajame arsenale Lietuvos valstybei prisiekė 36 jaunuoliai.

Iš daugelio jaunuolių, dalyvavusių atrankoje į Karo akademiją, buvo atrinkti patys stipriausi ir ištvermingiausi vaikinai ir merginos, pasiryžę toliau siekti savo tikslų.

Iškilmingai prisiekę, visi jie tapo visateisiais ir visaverčiais Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnais.

Po iškilmingos šventės kariūnų tėvai ir artimieji buvo pakviesti į Akademijos ramovę pabendrauti su vadovybe, norintieji turėjo galimybę aplankyti Kariūnų batalioną, muziejų, susipažinti su aplinka, kurioje ketverius metus praleis jų atžalos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius