Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 17

Karšta kalėjimo moterų vasara

Panevėžio pataisos namuose karštis alina net tik kelis šimtus moterų, čia atliekančių bausmę, bet ir su jomis už grotų gyvenančius mažylius, kurie vietoj ežero, upės ar jūros priversti tenkintis maudynėmis vonelėje, rašo „Lietuvos žinios“.
Kalėjimas
Kalėjimas / AFP/Scanpix nuotr.

Karščiu alsuojančiuose ankštuose prieš 115 metų statyto Panevėžio moterų kalėjimo kiemeliuose šiuo metu dienas leidžia 313 moterų. Už pataisos namų sienų kenčia ir devyni mažyliai, kurių mažiausiam – vos dvi savaitės.

Nepakeliama kaitra kalėjime verčia moteris nertis iš drabužių, o jų mažyliai per karščius sodinami į vandens pripiltas voneles, kurios turėtų atstoti vandens telkinius.

Panevėžyje kalinti kaunietė Ilma pripažino, kad miegoti naktimis mažoje patalpoje itin karšta ir tvanku. Pataisos namų viršininko pavaduotoja Regina Stankuvienė „Lietuvos žinioms“ teigė nuoširdžiai gailinti moterų, kurios ankštose patalpose sustatytose dviaukštėse lovose miega po 12–14 viename kambaryje.

Dienomis nuo tvankumos pasislėpti irgi nepavyksta – nuteistosios gali vaikščioti tik po mažus kalėjimo kiemelius, kuriuose pasikaitinti saulėje gali tik stovėdamos ar sėdėdamos ant suoliuko. Tai moterys ir daro. R.Stankuvienė pripažino, kad deginimasis – bene vienintelis vasarą moterims likęs užsiėmimas. Vos 10 iš 313 moterų šiuo metu dirba kalėjimo įmonėje: siuva, lanksto dėželes. Dar aštuonioms leidžiama kasdien išvykti iš zonos rūšiuoti vaisių ir daržovių. Šia galimybe pasinaudoja privilegijuotos nuteistosios – atlikusios didžiąją dalį bausmės ir negavusios nuobaudų.

Pasak pataisos namų direktoriaus pavaduotojos, kalėjime šurmulio nėra tik vasarą. Nuo rugsėjo įkalinimo įstaigos mokykloje prasidės mokslo metai, bus galima mokytis keturių profesijų. Iš Argentinos į Pasvalio rajoną atvykęs vienuolis misionierius tėvas Domingo kalėjimo moteris mokys šnekamosios ispanų kalbos.

Iš Kauno rajono kilusi Rima neseniai kalėjimo vadovybei prisipažino uždarame kieme, beveik ant asfalto, išauginusi vieną pomidoro ir aštuonis agurkų daigus. R.Stankuvienė teigė, kad jai tokia kalinės išmonė buvusi akibrokštas, tačiau agurkams leista augti ir bręsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius