-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 03

Karštis kariams – ne kliūtis

Lietuvoje ir visoje Europoje įsismarkavusi karščio banga daugeliui jai nepasiruošusių ar su perkaitimo prevencija nesusipažinusių šalies gyventojų vis dar kelia daug nepatogumų, įvyksta nemažai nelaimingų atsitikimų: žmonės sunegaluoja, alpsta, nudega odą ir t. t.
KASP pratybos
KASP pratybos / KAM nuotr.

Turbūt tik nedaugelis su vasaros karščiu vandens telkiniuose kovojančių piliečių galėtų pagalvoti, kad tuo pat metu kažkas, apsiavęs sunkiais auliniais kareiviškais batais, vilkėdamas maskuojančios spalvos lauko uniformą, neretai užsidėjęs ir metalinį šalmą bei keliolika kilogramų sveriančią neperšaunamą liemenę, dar gali pajėgti eiti, bėgti ar šliaužti, teigiama KAM pranešime.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgose, kaip ir visoje kariuomenėje, vasarą kovinis rengimas vyksta taip pat nenutrūkstamai, kaip ir šaltuoju metu. Nepaisydami vasaros karščių Sausumos pajėgų kariai šiuo metu aktyviai ruošiasi misijai Afganistane, budi taikos meto užduočių operacinėse pajėgose, dalyvauja kovinio šaudymo pratybose. Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai iki rugsėjo pabaigos Gaižiūnų, Kairių, Pabradės, Kazlų Rūdos, Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono poligonuose dalyvauja liepos viduryje prasidėjusiose vertinamosiose kuopų lauko taktinėse pratybose.

Pabradės poligone (Švenčionių r.) misijai Afganistane besirengiančios Goro provincijos atkūrimo grupės dvyliktosios pamainos (PAG-12) Štabo kuopos kariai dalyvauja šaudymo pratybose, per kurias tobulina šaudymo įgūdžius bei techniką. ,,Kuopos kariai yra savo srities profesionalai ir jie yra pasiruošę vykdyti užduotis bet kokiomis oro sąlygoms. Mums nuolat tenka susidurti su įvairiais iššūkiais ir sunkumais, tačiau dėl karių aukštos motyvacijos, profesionalaus požiūrio ir atkaklumo, mums pavyksta sėkmingai juos įveikti“, – sakė šios kuopos vadas kapitonas Laurynas Česūnas. 

 „Kariai negali nustoti ruoštis tarptautinėms misijoms, šalies gynybai ar taikos meto užduotims, kad ir kaip karšta būtų – tokia mūsų pareiga. Žinoma, visų lygių vadai turi atkreipti karių dėmesį į galimą karščio poveikį ir užtikrinti, kad būtų laikomasi patvirtintų prevencijos priemonių“, – pabrėžė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Kaip sakė Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos atstovė kapitonė Jekaterina Suvorova-Dadurkienė, šios vasaros karščiai didesnio poveikio nei įprastai karių sveikatai neturėjo. Karo medikai nuolat kariams primena, kad vykdydami karines užduotis, jie gali dažnai susidurti su nepalankiomis klimato sąlygomis. Viena jų – aukšta aplinkos temperatūra, viršijanti 30 laipsnių. Kariai privalo žinoti, kad esant tokioms sąlygoms gali kilti pavojus jų sveikatai. Be to, dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba kariams yra parengusi atmintinę, kurioje nurodoma, kaip apsisaugoti nuo perkaitimo.

Lietuvos kariuomenė šiuo metu vadovaujasi 2001 metais išleistu kariuomenės vado nurodymu dėl prevencinių priemonių esant karštiems orams. Dokumente karinių dalinių vadams nurodoma, kad oro temperatūrai esant aukštesnei nei 28 laipsniai, būtina riboti lauke vykstančius renginius, mokomąsias pratybas ir kitokią veiklą. Taip pat vadai turi pasirūpinti, kad kariai gautų papildomą mineralizuoto geriamo vandens kiekį. Esant aukštai oro temperatūrai kariams leidžiama vilkėti lauko uniformos marškinėlius be palaidinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius