Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 30

Kas antras lietuvis norėtų turėti du vaikus

Noras turėti daugiau vaikų yra tiesiogiai proporcingas šeimos, kurioje žmogus augo, dydžiui. Daugiausiai lietuvių, kurie augo keturių ir daugiau vaikų šeimoje, atsakė, jog norėtų turėti tris ir daugiau vaikų (38 proc.), atitinkamai, vieną atžalą norėtų turėti tie, kurie ir patys yra vienturčiai (19 proc.).
Daugiavaikė šeima bus stebima Vaikų teisių tarnybos specialistų.
. / 15min.lt nuotr.

Tai parodė banko „Bigbank“ užsakymu tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa.

Pusė Lietuvos gyventojų, jei leistų galimybės, norėtų auginti dvi atžalas, o kas trečias (32 proc.) – 3 ir daugiau vaikų. Vos daugiau nei dešimtadalis lietuvių atsakė, jog net turėdami visas galimybes, rinktųsi nedidelę šeimą ir turėtų vieną vaiką. Nė vieno vaiko nenorėtų turėti 6 proc. lietuvių.

„Nors situacija po truputį gerėja, Lietuvoje didelės šeimos vis dar asocijuojasi su vargu ir nepritekliumi. Prie tokio požiūrio veikiausiai prisidėjo tarybiniais laikais formuota idėja, jog ideali šeima – tai tėvai ir vienas ar daugių daugiausia du vaikai. Taip pat lietuvius gąsdina ir daugiavaikių šeimų pavyzdžiai, kuriose tėvai neišgali pasirūpinti atžalomis arba už vaikus gaunamos pašalpos tampa pragyvenimo šaltiniu“, – sako daugiavaikių šeimų asociacijos „MES“ įkūrėja ir vadovė Jurgita Pocienė.

J.Pocienė akcentuoja, jog Lietuvoje daugiavaikėms šeimoms trūksta ne tik visuomenės, bet ir valdžios palaikymo – tiek dideliuose, o ypatingai mažuose miesteliuose trūksta infrastruktūros, renginių, skirtų gausioms šeimoms.  

J.Pocienė akcentuoja, jog Lietuvoje daugiavaikėms šeimoms trūksta ne tik visuomenės, bet ir valdžios palaikymo – tiek dideliuose, o ypatingai mažuose miesteliuose trūksta infrastruktūros, renginių, skirtų gausioms šeimoms.  

Tyrimo duomenys taip pat atskleidė, kad tris ir daugiau vaikų norėtų turėti daugiau moterų nei vyrų, atitinkamai – 36 proc. ir 27 proc. Labiausiai apie daugiavaikę šeimą svajoja 60-69 metų sulaukę žmonės, didelės šeimos mažiausiai nori jauniausi respondentai. Lietuviai, kurių amžius iki 29 m., labiausiai džiaugtųsi turėdami du vaikus (48 proc.), o net 9 proc. jų – visai neturėdami vaikų.

„Apklausos duomenys rodo, kad dauguma lietuvių norėtų turėti daugiau vaikų, tačiau dažnai juos varžo tiek finansinės galimybės, tiek visuomenės nuomonė. Būtent todėl, jau penktus metus iš eilės organizuodami „Metų gausios šeimos rinkimus, norime paskatinti daugiavaikes šeimas dalintis savo patirtimi, parodyti, kad didelė šeima yra vertybė, ir taip keisti visuomenės nusistatymą“, − pasakoja „Bigbank“ AS Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

Tris ir daugiau vaikų auginančios Lietuvos šeimos šį pavasarį kviečiamos dalyvauti penkerius metus iš eilės rengiamame konkurse „Metų gausi šeima“. Šiais rinkimais siekiama keisti visuomenės požiūrį į gausias šeimas, paskatinti tokių šeimų kūrimąsi ir pagerbti daug vaikų auginančias šeimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius