Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 18 /16:46

Kas ji, teisėja Lidija Valentukonytė, ramiai leidusi STT klausytis kone visų BNS žurnalistų ir redaktorių pokalbių?

Vilniaus apylinkės teismo teisėja Lidija Valentukonytė nesiteikė paaiškinti, kodėl išdavė sankciją klausytis 17 naujienų agentūros BNS žurnalistų ir keturių prezidentūros darbuotojų pokalbių telefonu. Jos sekretorė patikino, kad teisėja aiškinti motyvų nenori.
teisėja Lidija Valentukonytė
teisėja Lidija Valentukonytė / teismai.lt nuotr.

Nurodytu teisėjos kabineto telefonu atsiliepusi moteris 15min.lt pirmiausia aiškino, kad pietų metu teisėjos niekada nebūna kabinete. Po pietų, anot jos, teisėja turi bylą, todėl taip pat negalės kalbėti telefonu. 

„Ji pati niekam nėra skambinusi“

Paklausus, kada būtų galima rasti teisėją, ji sakė to nežinanti. Pasiūlėme tuomet teisėjai atsilaisvinus paskambinti pačiai. 

„Kiek čia dirbu, tai teisėja niekada niekam nėra pati skambinusi“, – pasiūlymą atmetė sekretorė. 

Paskambinus po kelių valandų teisėja jau buvo kabinete, tačiau kalbėti su 15min.lt atsisakė. 

„Teisėja nieko nenori komentuoti“, – nurodė jos sekretorė ir baigė pokalbį. 

Teisėja L.Valentukonytė „tik patvirtino prokuroro priimtą nutarimą“

15min.lt žurnalistei pavyko prisiskambinti nepasiekiamai teisėjai L.Valentukonytei. „Visa informacija yra nurodyta nutarties motyvuose. Informaciją jums pateiks mūsų atstovė spaudai”, – tiek tepasakė teisėja, paklausta, kodėl ji 2013-ųjų lapkričio pradžioje palaimino septyniolikos BNS žurnalistų ir redaktorių telefoninių pokalbių klausymąsi STT atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl galimo valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo tarnyba.

Iš Lazdijų kilusi L.Valentukonytė pareiškė esanti teisėja, bet ne televizijos žvaigždė, dalinanti interviu: „Yra tvarka, pagal kurią su žiniasklaidos atstovais bendrauja mūsų teismo atstovė Rūta Trimailovienė.“

Iš Lazdijų kilusi L.Valentukonytė pareiškė esanti teisėja, bet ne televizijos žvaigždė, dalinanti interviu.

„Nutarimą klausytis žurnalistų ir kai kurių prezidentūros darbuotojų telefoninių pokalbių priėmė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas.

Minėtas nutarimas buvo priimtas atsižvelgiant į tai, kad buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dviejų nusikalstamų veikų – galimo valstybės paslapties atskleidimo ir dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba. Kiek man žinoma, prokuroras nutarimą pasiklausyti telefoninių pokalbių asmenų, kurie galėjo būti susiję su valstybės paslapties atskleidimu, perdavimu ir paviešinimu žiniasklaidoje, priėmė 2013 metų spalio 31 dieną, jau po darbo valandų.

Prokuroras turi teisę tokį nutarimą priimti, atsižvelgdamas į ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis ir būtinybę priimti tam tikrus neatidėliotinus procesinius veiksmus. Priėmęs nutarimą pasiklausyti telefoninių pokalbių, prokuroras G.Ivanauskas privalėjo per tris darbo dienas tokį nutarimą pateikti teismui, kuris arba patvirtintų nutartimi tokio nutarimo teisėtumą, arba jį panaikintų.

Taip sutapo, kad buvo lapkričio 1 ir 2 dienos, savaitgalis, nedarbo dienos, todėl buvo kreiptasi ne į ikiteisminio tyrimo teisėją, kaip paprastai, o į budinčią teisėją Lidiją Valentukonytę.

Kaip 15min.lt sakė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo padėjėja R.Trimailovienė, teisėja įvertino prokuroro nutarime įvardintus motyvus, kad tokių priemonių taikymas yra teisėtas ir pagrįstas, ir nutartimi tai patvirtino.

Iš Lazdijų kilusi 43 metų L.Valentukonytė teisininkės išsilavinimą 1995 m. įgijo Vilniaus universitete. Vos du mėnesius padirbusi Sveikatos apsaugos ministerijoje konsultante moteris karjerą tęsė Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamente. Vyriausiąja konsultante savivaldybėje ji išdirbo apie šešerius metus. 

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja L.Valentukonytė tapo 2002 m. ir ja dirba iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius