Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 21

Kas kliudo greičiau užbaigti statybos procesą?

Naudoti pastatytą ypatingą ar neypatingą statinį (išskyrus gyvenamuosius namus) leidžiama tik įstatymais numatyta tvarka užbaigus statybų procesą. Būtent pastaroji procedūra dažnai ir kelia gyventojams rūpesčių – kaip jų išvengti? Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė Vida Aliukonienė teigė, kad statytojai dažnai pateikia ne visus statybų užbaigimui reikiamus dokumentus, netinkamai juos įformina, neretai nebūna susipažinę su procedūrų atlikimo tvarka. Pasak inspekcijos, didžiąją dalį problemų statytojai išspręstų pasidomėję, kokie reikalavimai yra numatyti, ar tiesiog pasikonsultavę su specialistais.
Patikrinimo akimirka
Patikrinimo akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Statybos užbaigimo procesas – kas tai?

Statybos užbaigimo procedūros – tai statybos techniniame reglamente „Statybos užbaigimas“ nustatytos procedūros, kurias atlikus surašomas statybos užbaigimo aktas (naujo ar rekonstruoto ypatingo ir neypatingo, išskyrus 1–2 butų gyvenamuosius namusir jų priklausinius, statybos atveju) arba deklaracija apie statybos užbaigimą.

Minėtą aktą surašo statybos užbaigimo komisija, kuri juo patvirtina, kad statinys pastatytas, rekonstruotas ar atnaujintas (modernizuotas) pagal statinio projekto sprendinius. Deklaraciją pasirašo statytojas, savininkas, valdytojas ar paveldėtojas (statytojas), tuo paskelbdamas, kad statybos darbai užbaigti pagal statinio projekto, kai jis privalomas, sprendinius ar teisės aktų reikalavimus, jei statinio projektą rengti nebuvo privaloma.

Minėtos komisijos nariai pagal kompetenciją vizualiai patikrina statinio atitiktį statinio projektui, išnagrinėja visus komisijai pateiktus dokumentus (jų apimtį, sudėtį, juridinio įforminimo reikalavimus), pagal tai nustato, ar įvykdyti visi statinio projekto sprendiniai, kurie lemia statinio atitiktį esminiams reikalavimams.

Užbaigusi procedūras komisija ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo visų dokumentų pateikimo dienos pasirašo aktą. Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) procedūros turi būti užbaigtos ne vėliau kaip per 5 darbo dienas, taip pat skaičiuojant nuo visų dokumentų pateikimo dienos. Reglamente nurodytais atvejais procedūrų vykdymas gali būti pratęsiamas, sustabdomas arba nutraukiamas.

Kartais statytojams pritrūksta atidumo – teikdami tvirtinti deklaraciją statytojai ne visada nurodo visus privalomus duomenis, į kompiuterines laikmenas sudeda ne visus dokumentus.

Kliūtys įvairios

VTPSI atstovė pasakojo, kad atvejai, kai pateikus prašymą išduoti statybos užbaigimo aktą arba patvirtinti deklaraciją būtų neužbaigti patys statybos darbai – reti. Statybų užbaigimo procesas kartais šlubuoja dėl kitų dalykų: „Dažniausiai statytojų įgalioti asmenys pateikia ne visus privalomus dokumentus, netinkamai juos suformuoja. Kitas atvejis – statytojai būna nustatyta tvarka nepranešę inspekcijai apie statybos pradžią, rangovo pasamdymą, taip pat pagrindinių statybos sričių vadovų pasamdymą ar paskyrimą. Teisės aktus pažeidžia ir tai, kad statybos dalyviai būna neapsidraudę privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.“

Kartais statytojams pritrūksta atidumo – teikdami tvirtinti deklaraciją statytojai ne visada nurodo visus privalomus duomenis, į kompiuterines laikmenas sudeda ne visus dokumentus, pasakojo V.Aliukonienė.

„Iš konkrečių problemų galima paminėti nesklandumus, kylančius dėl statinio projekte nenumatytų priešgaisrinių sistemų (iš to laikotarpio, kai gaunant statybos leidimą, gaisrinės saugos sprendiniai projektuose nebuvo tikrinami), žmonių su negalia reikmių nevisiško patenkinimo“, – klaidas, neleidžiančias gauti statybos užbaigimo dokumento, vardino VTPSI atstovė.

Neretai statytojui užtektų tiesiog pasidomėti, kokie yra nustatyti statybos užbaigimo proceso reikalavimai ir terminai.

Kai statybos užbaigimo procedūrų metu nustatoma neesminių nukrypimų nuo projekto, ar statybos darbų trūkumų, pareikalaujama pataisyti projektą ar pašalinti trūkumus ir tik po to tęsiamos procedūros, pasakojo V.Aliukonienė. „Ar nukrypimai yra esminiai ir ar jie daro įtaką statinio atitikčiai esminiams statinių reikalavimams, komisijos nariai sprendžia bendru sutarimu. Tenka pripažinti, kad kartais sudėtinga suderinti visų narių dalyvavimą komisijos darbe, ypač kai pastatyto statinio atitiktį projektui privalo įvertinti daugelio institucijų atstovai“ – pridūrė ji.

Susipažinti su reikalavimais

V.Aliukonienė teigė, kad neretai statytojui užtektų pasidomėti, kokie yra nustatyti statybos užbaigimo proceso reikalavimai ir terminai. Ne pro šalį būtų sekti ir interneto svetainėje www.vtpsi.lt skelbiamus reglamentų pakeitimus bei viešinamas konsultacijas.

Statytojai ar jų įgalioti asmenys turėtų atsakingiau pasiruošti užbaigimo procedūroms. Iš anksto pasirūpinti reglamento priede išvardintais komisijai teiktinais dokumentais. Jei vis dėlto kliūčių užbaigti statybos procesą atsirado, statytojui reikėtų kuo operatyviau pašalinti komisijos darbo metu išaiškėjusius trūkumus.

Aplinkos ministerija primena, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų. Turi būti atsižvelgta į aplinkinių gyventojų, teritorijų, gamtos bei kultūros paveldo objektų gerovę. Statinių statyba, neįvertinus visų aplinkybių ir veiklos galimų neigiamų pasekmių, kelia grėsmę žmonėms, aplinkai ir kraštovaizdžiui.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius