-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 28

Kasinėjimų radinys – žmonių palaikai

Klaipėdos paveldosaugininkai nuolat sulaukia kvietimų ištirti kasinėjimo darbų metu rastus žmonių palaikus.
Klaipėdos apskrityje prie meno mokyklos rasti žmonių palaikai iš XVI–XVII amžiaus.
Klaipėdos apskrityje prie meno mokyklos rasti žmonių palaikai iš XVI–XVII amžiaus. / L.Kavaliausko nuotr.
Temos: 2 Kapas Palaikai

Prieš keliolika dienų Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiajam valstybiniam inspektoriui Laisvūnui Kavaliauskui teko vykti į Skuodą. Čia prie meno mokyklos kasant žemę ir įrengiant įvažiavimą neįgaliesiems buvo aptikti palaikai. Statybininkai iškvietė policijos tyrėjus, jiems talkininkavo ir Klaipėdos specialistai.

„Atlikdami pirminę apžiūrą nustatėme, kad kaukolė yra vaiko, o kiti kaulai – suaugusio žmogaus. Jie greičiausiai yra iš XVI–XVII amžiaus. 40 cm gylyje aptikome senąjį Skuodo aikštės grindinį, o dar 15 cm po juo radome laidojimo vietą. Mirusysis palaidotas mediniame karste. Atsižvelgdami į rankų padėtį konstatavome, kad tai evangelikų kapas, mat katalikai mirusiajam rankas deda juosmens lygyje, o evangelikai sukryžiuoja ant krūtinės“, – aiškino L.Kavaliauskas. Anot jo, radinys liudija, kad toje vietoje gali būti evangelikų kapinės. Be to, netoli yra evangelikų bažnyčia. Šiame Klaipėdos apskrities mieste nuo XVI amžiaus apsigyveno nemaža vokiečių evangelikų bendruomenė.

„Statybininkams leidome tęsti darbus. Tačiau mieste planuojama remontuoti centrinę aikštę, šalia kurios ir yra meno mokykla. Prieš ją tvarkant paprašėme, kad būtų atlikti archeologiniai tyrimai. Reikia išsiaiškinti, ar išties ten buvusios kapinės, ar tik pavieniai laidota.  Arba perkelsime palaikus, arba reikės atitinkamai koreguoti aikštės tvarkymo projektą. Viskas paaiškės atlikus archeologinius kasinėjimus“, – pasakojo paveldosaugininkas.

Pasak L.Kavaliausko, kasinėjant žemę statybvietėse kasmet randama pora palaikų, laidojimo vietų. Ypač daug jų aptinkama Klaipėdos prieigose. Dažnai palaikai būna likę po II pasaulinio karo, rusų ar vokiečių kareivių.

„Vokiečiai dar XIX amžiuje Klaipėdoje buvo užstatę kapines gyvenamaisiais namais. Tai pat prie Jono kalnelio vokiečiai sunaikino Šv.Jono bažnyčią ir užstatė gynybiniais įtvirtinimais. Toje vietoje atliekant archeologinius tyrimus buvo aptikti keli šimtai kapų“, – istoriniais duomenimis dalijosi L.Kavaliauskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius