Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 22

Kauno visuomenės sveikatos biure – direktorės ir pavaldinių mūšis dėl algų

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pastaruoju metu ūžia kaip širšių lizdas. Kai kurie darbuotojai su vadove Asta Garmiene santykius aiškinosi per Darbo ginčų komisiją. Juos papiktino direktorės reikalavimas grąžinti pernai išmokėtus priedus ir priemokas. Ji teigia, kad pavaldiniai didesnes algas gavo dėl buhalterės klaidos, todėl teisybė turi būti atkurta ir pinigai grąžinti į biudžetą.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip 15min.lt pasakojo biuro visuomenės sveikatos specialistė Giedrė Bernotaitė, praėjusių metų pabaigoje atliktas auditas parodė, jog biuras netinkamai panaudojo 27 tūkst. Lt (7,8 tūkst. eurų).

Ši suma buvo išdalinta darbuotojams kaip priedai, pavyzdžiui, jos teigimu, už skubius darbus, už aukštą kvalifikaciją.

Kitos moterys pabijojo ir pasirašė savanorišką pinigų grąžinimo sutartį, kad atiduoda pinigus ir pretenzijų neturi. Mes nepasirašėme.

„Mes, visuomenės sveikatos specialistai, didelių priedų negauname. Jei gaudavome, tai po 100–200 Lt (beveik 29–58 eurai), bet mes juos užsidirbome, pavyzdžiui, dirbdami savaitgaliais. O administracijos darbuotojai gaudavo po 800–900 Lt (232–261 eurą)“, – pasakojo ji.

Pasak G.Bernotaitės, direktorė  sumokėtus priedus dabar bando išsireikalauti.

„Pinigai nėra dideli, bet mes juos sąžiningai uždirbome, nes priedus gaudavome, pavyzdžiui, už darbą savaitgaliais, – teigė pašnekovė. – Buvo bandoma mus įbauginti, grasinta teismais. Kitos moterys pabijojo ir pasirašė savanorišką pinigų grąžinimo sutartį, kad atiduoda pinigus ir pretenzijų neturi. Mes nepasirašėme.“

Darbo ginčų komisija – pavaldinių pusėje

Ar direktorė ir iš administracijos darbuotojų reikalauja grąžinti pinigus, G.Bernotaitė teigė nežinanti.

Nepaklusnius pavaldinius biuro vadovė apskundė Valstybinei darbo ginčų komisijai.

Komisija antradienį nusprendė, kad pavaldiniai grąžinti gautų priemokų neprivalo.

G.Bernotaitė teigė, kad komisija antradienį nusprendė, kad pavaldiniai grąžinti gautų priemokų neprivalo.

Pašnekovė teigė, kad aiškinimuisi su pavaldinėms A.Garmienė už mokesčių mokėtojų pinigus pasisamdė nepigius teisininkus.

Pasak pašnekovės, priedai biure buvo dalijami atsižvelgiant į darbuotojų lojalumą direktorei. Pavyzdžiui, valytoja pernai buvo nuolat skatinama priedu, o magistro išsilavinimą turintys ir darbo kriterijus viršijantys darbuotojai – ne.

„Galbūt todėl, kad biuro valytoja – A.Garmienės teta?“ – retoriškai klausė G.Bernotaitė.

A.Garmienės pavaldinių teigimu, vadovė sau pernai išmokėjo algos dydžio priedą už puikius biuro veiklos rezultatus, kai už tuos pačius rezultatus pavaldinius iškoneveikė.

Direktorė teigia, kad pavaldiniams permokėta per klaidą

A.Garmienė 15min.lt atsiųstuose atsakymuose teigė, kad audito metu buvo nustatyta, kad dėl buhalterės klaidos 41 įstaigos darbuotojas gavo per didelę algą.

Permokos darbuotojams susidarė dėl už nedarbo laikotarpius, t.y. atostogas, nedarbingumą, priskaičiuotas ir išmokėtas priemokas.

„Permokos darbuotojams susidarė dėl už nedarbo laikotarpius, t.y. atostogas, nedarbingumą, priskaičiuotas ir išmokėtas priemokas. Tokiu būdu darbuotojai gavo didesnes, nei priklausytų pajamas“, – teigiama atsakyme. 

Anot jos, audito ataskaitoje rekomenduota užtikrinti permokėtos sumos grąžinimą į biuro biudžetą. Daugelis darbuotojų sutiko pasirašyti susitarimus dėl permokėto darbo užmokesčio grąžinimo, nesutiko 8. Dėl to  kreiptasi į Darbo ginčų komisiją.

Direktorė užtikrino, kad dėl grąžinimo buvo tartasi su visais įstaigos darbuotojais, niekam išimtis nebuvo padaryta.

„Norima, kad darbuotojai sutiktų grąžinti ne paskirtus priedus ir/ar priemokas, bet tas lėšas, kurios dėl įstaigos darbuotojo skaičiavimo klaidos buvo permokėtos darbuotojams“, – pabrėžė ji.

Paklausta, ar išsimokėjo sau priedą, A.Garmienė teigė, kad jis buvo skirtas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

Ji griežtai neigė valytoja įdarbinusi tetą ir teigė, kad biure nedirba nei vienas darbuotojas, susijęs su biuro direktore giminystės ryšiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius