Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunas nyksta: mieste mokslo metus pradės 1000 moksleivių mažiau nei pernai

Rugsėjį į mokyklų suolus ir šiemet atsisės mažiau moksleivių nei pernai. Dėl to savivaldybei tenka jungti mokyklas, atleisti mokytojus.
Rugsėjo 1-osios šventė
Rugsėjo 1-osios šventė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiais metais Kauno mokyklose mokysis 36,5 tūkst. vaikų, iš jų 3,5 tūkst. – nevalstybinėse ugdymo įstaigose.

Mažėja mokytojų

Pasak Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono, Kauno mokyklose dirba 3,5 tūkst. mokytojų. Per pastaruosius trejus metus miesto valstybinėse mokyklose sumažėjo 500 mokytojų. „Tai normalu, nes mažėja vaikų skaičius, taip pat daug pedagogų išeina į pensiją, privačias mokyklas“, – sakė A.Bagdonas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Antanas Bagdonas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Antanas Bagdonas

Per dešimtmetį teko panaikinti 15 mokyklų, jas prijungiant prie kitų. Pernai prie kitų įstaigų prijungtos 3.

Šiais mokslo metais mokyklos tokių permainų išvengė. „Tačiau netolimoje ateityje greičiausiai teks ir toliau mažinti mokyklų skaičių“, – mano A.Bagdonas.

Kauno savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika ketvirtadienį spaudos konferencijoje nebuvo linkęs dramatizuoti situacijos.

„Didžiausia problema dėl mažėjančių vaikų skaičiaus yra pagrindinėse mokyklose ir progimnazijose, o vidurinėse mokyklose ir gimnazijose klasės užpildomos. Palyginti su Vilniumi ir Klaipėda, esame konkurencingi“, – teigė jis.

Mokyklos atiduodamos darželiams

V.Mažeika sakė, kad šiemet dar daugiau dėmesio bus skiriama pamokų kokybei. „Ir dabar nuolat viršijame šalies vidurkį pagal brandos egzaminų rezultatus. 42 proc. Kauno moksleivių lanko būrelius, užsiima neformaliu ugdymu, kai Vilniuje tokių tėra 29 proc. Neatsitiktinai daug laimėtojų įvairių mokslų olimpiadose yra iš Kauno“, – mano V.Mažeika.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Virginijus Mažeika
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Virginijus Mažeika

Direktorius mano, kad reikia galvoti ir apie ikimokyklinio ugdymo įstaigų išorinį vertinimą kaip tai daroma mokyklose.

Šiose įstaigose vaikų stygiaus nėra, atvirkščiai, darželiuose nuolat trūksta vietų.

Šiemet 480 laisvų vietų mokyklose jau panaudotos vaikų darželių plėtrai.

„Dabar į darželius Kaune dar nepatenka 470 vaikų. Bet rugsėjį paaiškėja, kad dalis šeimų atsisako leisti vaikus į darželius arba išvyksta, todėl šis skaičius dar gali mažėti. Jei 2015 m. bus privalomas ikimokyklinis ugdymas, tikimės, kad vietų deficitas bus mažinamas ir jo neliks“, – vylėsi V.Mažeika.

Politikai rado, kuo pasidžiaugti

Kauno tarybos narė Edita Gudišauskienė pasidžiaugė, kad Kaune įsteigtas Kauno technologijos universiteto Inžinerijos licėjus – pirmas Lietuvoje licėjus, skirtas moksleiviams, pasirinkusiems tiksliųjų mokslų kryptį. „Susidomėjimas juo jau yra“, – tvirtino E.Gudišauskienė.

Kauno tarybos narys Vygantas Gudėnas teigė, kad šiemet savivaldybė daug dėmesio skyrė įvažų į mokyklas ir darželius remontui: „Pagerėjo infrastruktūra ir šalia esančių namų gyventojams.“

Elektroninis dienynas – jau visose mokyklose

2010 m. elektroninį dienyną Kaune taikė tik 5 mokyklos, 2012 ir 2013 m. – 67, o šiais mokslo metais – visos bendrojo ugdymo mokyklos. Pasak V.Mažeikos, šiuo požiūriu Kaunas yra vienintelis ir išskirtinis miestas šalyje.

Taip pat diegiama ir mokinių saugos, lankomumo, atsiskaitymo valgykloje, bibliotekoje sistema. Ji veikia T.Ivanausko, Senamiesčio progimnazijose, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno, Maironio universitetinėje ir „Aušros“ gimnazijose. Naujais mokslo metais, atsižvelgiant į finansines galimybes, sistema bus diegiama ir kitose mokyklose.

Kaune iš viso yra 173 ugdymo įstaigos, iš jų 84 vaikų darželiai, kuriuos lanko 14,4 tūkst. vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius