Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 03

Kaune bus minimas gestų kalbos įteisinimo 15-os metų jubiliejus

Penktadienį, 14 val., VšĮ Kauno kurčiųjų reabilitacijos centre (Jūratės g. 19) vyks šventinis gestų kalbos, kaip kurčiųjų gimtosios kalbos, įteisinimo 15-os metų paminėjimas.
Gestų kalba
Gestų kalba / Photos.com nuotr.

1995 metais Vyriausybė oficialiai pripažino gestų kalbą Lietuvos kurčiųjų gimtąja kalba. Šiemet minime lietuvių gestų kalbos, kaip gimtosios kurčiųjų kalbos, 15-ąjį jubiliejų. Kurčiajam tai vienintelė natūraliai išmokstama kalba. Girdintieji išmoksta kalbos ją girdėdami, kurtieji – matydami. Tai – ne tik bendravimo, bet ir jų mąstymo priemonė.

Gimtosios kalbos reikšmė žmogaus ir tautos gyvenime labai didelė. Gimtoji kalba pabrėžia mūsų priklausymą tautai, kuri yra išskirtinė savo istorija, papročiais ir gyvenimo filosofija. Kurtieji yra etninė grupė, kalbinė ir kultūrinė mažuma. Ji turi savo istoriją ir labai savitą kultūrą. Gestų kalba – pagrindinė šios kultūros dalis, suteikianti kurtiesiems neribotas saviraiškos galimybes.

Kurčiasis, be abejo, visada priklausys dviems pasauliams – kurčiųjų ir girdinčiųjų. Iš prigimties jis yra dvikalbis – jam būtina mokėti tiek gestų, tiek lietuvių kalbą (bent skaityti ir rašyti). Lietuvių kalbos mokomasi mokykloje kaip antrosios kalbos. Tačiau gestų kalba, kaip vaizdinė bendravimo priemonė, kurtiesiems buvo ir bus tiltu iš tylos ir tamsos pasaulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius