Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 05

Kaune – dokumentinio filmo „Kelionė per Lietuvą“ premjera

Penktadienį, 19.30 val., kino teatre „Cinamon“ debiutuos dokumentinis filmas „Kelionė per Lietuvą“. Premjerą pristatys britų menininkas, žurnalistas, meno kuratorius ir pagrindinis filmo herojus Davidas Ellisas.
Davidas Ellisas
Davidas Ellisas

Kaip per nepriklausomybės metus pasikeitė gyvenimas Lietuvoje? Tai, ką esame pamiršę (o gal niekad nė nepastebėję?) apie savo šalį ir save pačius, mums su humoru ir rimtomis įžvalgomis filme „Kelionė per Lietuvą“ primins D.Ellisas.

Jo pokalbiai su skirtingais žmonėmis, kelionės įspūdžiai, Lietuvos vaizdai ir archyviniai kadrai padės žiūrinčiajam „patirti“ visą dviejų dešimčių metų laikotarpį.

„Aš esu tik viena iš kinematografijos priemonių, prizmė. Kitaip tariant, žiūrovai į viską gali žiūrėti mano akimis, o išvadas daryti patys. Tik sufleruoju, kad žymiai įdomiau dairytis pokyčių neįprastose detalėse, pavyzdžiui, nagrinėjant ne politikų kalbas ar rinkimų programas, o turgaus prekystalių turinį ar baikerių judėjimą,“ – savo atradimais dalijosi D.Ellisas.

Lietuva ir jos gyventojai brito akimis

Filmo režisierius Vaidotas Digimas pasakojo, kad kurdami siekė truputį kitaip parodyti Lietuvos nepriklausomybės atsiradimą.

„Norėjome sukurti kitokį dokumentinį filmą apie gerai žinomus Lietuvos nepriklausomybės metus. Reikėjo surasti „kabliuką“, traukiantį lietuvį domėtis vieta, kurioje gyvena, istorija, pamatyti grožybes, kurios jį supa. Tas „kabliukas“ – tai D.Ellisas, nes jis kitaip negu iki šiol mano sutikti žmonės mato daiktus ir įvykius. Be to, tai, kad Davidas mus stebi jau beveik du dešimtmečius ir negyvena Lietuvoje, prideda pikantiškumo jo pastaboms apie mūsų gyvenimą“, – sakė režisierius.

Lankėsi ir provincijoje

Pasak filmo prodiuserės Živilės Gallego, kad filme atskleistos nuomonės apie Lietuvos gyvenimo pokyčius būtų kuo įvairesnės ir apimtų daug gyvenimo sričių, filmuodama kūrybinė grupė nuvažiavo apie tris tūkstančius kilometrų, neaplenkdama nei didelių miestų, nei mažų kaimelių.

„D.Ellisui, kitos kultūros atstovui, buvo lengviau užduoti nepatogius klausimus pašnekovams: turgaus prekeivei, kunigui, filosofui, žvejui, drabužių dizainerei, muzikantui, astronomui, politikos žurnalistei, šakočių kepėjai ir kitiems, tad jis labai greitai įsijautė į savo vaidmenį, kuriame jam reikėjo tiesiog būti savimi,“ – pasakojo Ž.Gallego.

Be Kauno ir Vilniaus, kur filmas šiuo metu rodomas, jį bus galima pamatyti ir Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje bei Alytuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius