-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 01

Kaune kartojasi auksinio tualeto istorija – šį kartą pinigai išgaravo rekonstruojant muziejų

Greit bus dešimtmetis, kai Kaune tęsiasi Miko ir Kipro Petrauskų muzikos muziejaus rekonstrukcija, tačiau darbų galo dar nematyti. Pastato rekonstrukcijai jau išleista daugiau nei pusantro milijono eurų (5,5 mln. litų), tačiau reikia dar pusės milijono. Savivaldybės kontrolierė ir naujoji muziejaus vadovė iki šiol aiškinasi, kur nukeliavo pinigai. Darbus atlikusi bendrovė taip ir nepateikė visų buhalterinių dokumentų, o ir tie, kuriuos pateikė, kelia daug klausimų.
M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus
M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antai, popieriai rodo, kad vien išvežto statybinio laužo kiekis sudaro trečdalį pastato tūrio. Kitaip tariant, darbininkai turėjo nugriauti ir iš naujo atstatyti didžiąją dalį saugomo pastato, kad susidarytų tokie kiekiai statybinių atliekų. Savivaldybės kontrolierė konstatavo, kad remonto darbai atlikti taikant aukščiausius įkainius. Nors išleisti dideli pinigai, muziejus visavertiškai veikti negali.

Gėdingi faktai

Čia ne tas žodis, kad reikia klausti, kaip tokia suma susidaro. Tai yra gėda, labai didelė gėda, – teigė Ž.Gasparevičienė.

„Akivaizdu, kad problemų yra. Mes vertinome kainas, statybų vertę, žiūrėjome Kauno savivaldybės tarybos sprendimus, aiškinomės, kodėl dalis muziejaus rekonstrukcijai skirtų pinigų nėra įtraukti į apskaitą“, – 15min.lt teigė Kauno miesto savivaldybės kontrolierė Žana Gasparevičienė.

Projektas buvo išskaidytas į krūvą mažų – nuo architektūrinių darbų iki paprasto remonto.

Pasak jos, pirmasis tikrinimas vyko savivaldybės Antikorupcijos komisijos iniciatyva. „Antrasis tikrinimas buvo nebūtinas, bet mes norėjome pamatyti, kas buvo padaryta per rekomendacijos įgyvendinimo laiką.

Keistumų yra. Pagrindinė problema yra tai, kad tokie projektai užtęsiami metų metais. Tai neleidžia tarybai visko žinoti nuo pradžios iki galo. Jei projekto terminas būtų apibrėžtas, būtų žymiai paprasčiau vertinti, kiek laiko numatoma tęsti darbus ir kiek jie turi kainuoti.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus

Šiuo atveju darbai prasidėjo anos kadencijos metais. Projektas buvo išskaidytas į krūvą mažų – nuo architektūrinių darbų iki paprasto remonto. Naujai išrinkta savivaldybės taryba net nežino, apie ką kalbama.

Pasidaro labai sunku suvokti, kaip 900 kv. metrų namui rekonstruoti reikia daugiau nei 8 milijonų litų. Čia ne tas žodis, kad reikia klausti, kaip tokia suma susidaro. Tai yra gėda, labai didelė gėda“, – piktinosi pašnekovė.

Aibė defektų

Pernai atliktos pastato apžiūros metu konstatuota, kad nors ir išleista įspūdinga suma, muziejuje trūksta 156 šviestuvų lubose, 56 šviestuvų sienose, 85 elektros lizdų, 16 jungiklių.

Kauno savivaldybės kontrolierės ataskaitoje nurodoma, kad visuose UAB „Restauravimo projektai“ pateiktuose darbų aktuose buvo pritaikyti maksimalūs įkainiai. Restauravimo darbai surašyti kartu su kapitalinio remonto darbais ir prekių pirkimu. Dažnu atveju prekės ir darbai įsigyti sutartinėmis kainomis.

Vien rekonstrukcijos metu išvežtų statybinių šiukšlių kiekis sudaro 1128,5 tonos. Tai trečdalis rekonstruoto pastato tūrio. Pernai atliktos pastato apžiūros metu konstatuota, kad nors ir išleista įspūdinga suma, muziejuje trūksta 156 šviestuvų lubose, 56 šviestuvų sienose, 85 elektros lizdų, 16 jungiklių.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Elektros skydinė daugiabučio laiptinėje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Elektros laidai

Išnagrinėjus UAB „Restauravimo darbai“ pateiktus darbų aktus paaiškėjo, kad elektros instaliacijos tvarkymo darbai atlikti, tam reikalingos prekės nupirktos ir už visa tai jau sumokėta. Tiesa, pateiktuose dokumentuose neretai užfiskuotos keistos situacijos. Pavyzdžiui, iš jų matyti, kad įmonė nupirko 212 įvairių elektros lizdų, o sumontavo net 500.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius