-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 29

Kaune – šokiruojamas užgrobimas

Jau trečią dieną į savo vadovaujamą automobilių servisą negalinti patekti verslininkė ir į savo darbo kabinetą negalintis įeiti tose pačiose patalpose veikiančio automobilių sporto klubo vadovas suabejojo, ar Lietuva tebėra teisinė valstybė.
Patalpas užėmę apsaugininkai į vidų įleido tik policijos pareigūnus. Nei autoserviso vadovė, nei sporto klubo „Viesulas“ pirmininkas R.Mažuolis (antras iš dešinės) į vidų įleisti nebuvo.
Patalpas užėmę apsaugininkai į vidų įleido tik policijos pareigūnus. Nei autoserviso vadovė, nei sporto klubo „Viesulas“ pirmininkas R.Mažuolis (antras iš dešinės) į vidų įleisti nebuvo. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ankstų praėjusio penktadienio rytą į Žemuosiuose Šančiuose įsikūrusias automobilių remonto dirbtuves „Animus Mobilis“ bei čia veikiančio Kauno automobilių sporto klubo „Viesulas“ patalpas jėga įsiveržė privačios saugos tarnybos „Tigro šuolis“ apsaugininkai. Iki šiol į vidų jie neįleidžia nei autoserviso, nei sporto klubo vadovų.

Užuot veikę vadovaudamiesi priimtinomis teisinėmis priemonėmis, į sudėtingo teisinio kazuso spąstus pakliuvę verslininkai savo tikslų nutarė siekti būdais, primenančiais Rusijoje kadaise siautėjusių nusikalstamų grupuočių smogikų veiklos metodus. Šių metų pradžioje privatizacijos konkursą laimėjusios ir minėtų pastatų savininke tapusios bendrovės „Kauno pakrova“ vadovai būtent taip nutarė išprašyti teisėtų patalpų valdytojų statusą turintį sporto klubą „Viesulas“ bei čia veikiantį autoservisą „Animus Mobilis“.

Nors tą pačią dieną Panemunės policijos komisariate dėl galimo svetimo turto užgrobimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, iki šiol duomenis renkantys tyrėjai nesiryžo imtis konkrečių veiksmų.

„Maždaug 7 val. ryto išgirdau, kad kažkas bando patekti į vidų. Nuėjęs į kiemą pamačiau, kad kitoje tvoros pusėje stovi keli apsaugos darbuotojai. Jie man parodė kažkokį lapą ir pareikalavo įleisti į vidų. Kai to padaryti nesutikau, trys apsaugininkai perlipo tvorą. Negalėdami įeiti į pastato vidų, jie kojomis išlaužė duris. Stumdydami jie mane išvarė lauk“, – penktadienio ryto įvykius prisiminė bendrovės „Animus Mobilis“ direktorės sūnus Adas Albrechtas, penktadienio naktį nakvojęs automobilių serviso patalpose.

Kreipėsi į prokurorus

Sulaukusi sūnaus skambučio į Žemuosiuose Šančiuose esančią Drobės gatvę atskubėjo „Animus Mobilis“ direktorė Jolanta Albrechtienė. Čia pat atvyko ir tose pačiose patalpose veikiančio sporto klubo „Viesulas“ pirmininkas Romualdas Mažuolis. „Norėdama pasiimti viduje esančius asmeninius daiktus, atsirakinau vartus ir užėjau į vidų, bet prie manęs iškart puolė apsaugininkai ir stumdydami išvijo lauk“, – pasakojo J.Albrechtienė.

Tuomet į maždaug dešimties bendrovės „Tigro šuolis“ apsaugininkų užimtą autoservisą buvo iškviesti policijos pareigūnai bei antstolė. Ji oficialiai užfiksavo, kad nei „Animus Mobilis“, nei „Viesulo“ vadovai nėra įleidžiami į vidų.

Tiesa, į Drobės gatvę atskubėję pareigūnai, supratę, jog susiklosčiusi situacija peržengia jų kompetencijos ribas, J.Albrechtienei ir R.Mažuoliui rekomendavo kreiptis į prokuratūrą.

„Pareiškimus dėl mūsų turto užgrobimo parašiau tiek Kauno apylinkės prokuratūroje, tiek Panemunės policijos komisariate. Juk viduje liko mūsų turtas, lenktynininkų technika, autoserviso klientų automobiliai, kasos aparatai su pinigais, kompiuteriai, seifai, buhalterijos dokumentai bei mūsų asmeniniai daiktai“, – sakė R.Mažuolis.

Lygino su banditų metodais

Praėjusio penktadienio popietę į Drobės gatvę atvykę Panemunės policijos komisariato kriminalistai apžiūrėjo apsaugininkų užimtas patalpas. Tiesa, šie net pareigūnų akivaizdoje į vidų neįleido nei R.Mažuolio, nei J.Albrechtienės. Ikiteisminį tyrimą pradėję tyrėjai bendrovės „Kauno pakrova“ ir sporto klubo „Viesulas“ vadovų pareikalavo atvežti visus reikalingus dokumentus.

„Tyrėjui paaiškinau, kad nei penktadienį, nei šeštadienį patalpose esantys apsaugininkai manęs neįleido į vidų, tad negalėjau pasiimti nė vieno mano vadovaujamo sporto klubo teisę į tų patalpų valdymą įrodančio dokumento. Tikiuosi, kad tai pavyks padaryti pirmadienį, kai į vidų bandysiu patekti su tyrimą atliekančiais pareigūnais“, – vylėsi R.Mažuolis.

„Tai, kas vyksta, neturi nieko bendra su teisine valstybe. Tai tikras banditizmas. Anksčiau taip elgtis buvo labai populiaru Rusijoje. Panašu, kad pas mus grįžta tie laikai. Mūsų teisinė sistema yra tiesiog neįgali. Užgrobdami svetimą turtą, jie žino, kad nieko už tai nebus“, – drebančiu balsu apie jos verslą žlugdančią situaciją kalbėjo „Animus Mobilis“ direktorė J.Albrechtienė.

Teisinasi dirbantys savo darbą

„Mes jėgos nenaudojome, o laisvai įėjome pro duris. Yra teisėti pastato savininkai, kurie mus nusamdė. Mes atliekame savo darbą. Lygiai taip pat būtų, jeigu mus samdytų kita firma – mes dirbtume jų užsakytą darbą. Jokio įsiveržimo nebuvo, – savo įvykių versiją dėstė saugos tarnybos „Tigro šuolis“ direktorius Feliksas Jankauskas. – Pastatai priklauso tai firmai („Kauno pakrova – red.). Aš pažiūrėjau Registrų centre. Jokios kitos firmos, kuri nuomotųsi ar ką nors panašaus darytų, nėra. Jeigu nėra jokių nuomininkų, vadinasi, kita firma yra užgrobusi patalpas. Yra viena pusė, yra kita pusė. Yra administracinis teismas, tegul jis ir aiškinasi.“

Tyrimą dėl galimo svetimo turto užgrobimo atliekantys Panemunės policijos komisariato tyrėjai, sulaukę visų pusių paaiškinimų ir reikalingų dokumentų, pirmadienį visą medžiagą turėtų perduoti prokurorams.

Įvykių chronologija

– 1994 m. sporto klubas „Viesulas“ laimėjo Kauno savivaldybės skelbtą konkursą ir išsinuomojo buvusio karinio objekto pastatus, esančius Drobės g. 26.
– 1996 m. pabaigoje su „Viesulu“ pasirašyta neterminuotoji panaudos sutartis, kurioje nurodyta, kad į patalpas investavęs „Viesulas“ jomis gali naudotis neatlygintinai.
– 1999 m. Vyriausybės nutarimu visi buvę kariniai objektai buvo perduoti Valstybės turto fondui (VTF). Drobės gatvėje stovintys 14 pastatų buvo perduoti pagal 1994 m. techninės inventorizacinės bylos duomenis, t. y. juose nebuvo užfiksuotos jokios investicijos, kurias atliko klubas „Viesulas“.
– 1999 m. pastatų būklę tikrino valstybinė komisija. Ji nurodė, kad jie yra tinkami eksploatuoti. Tuomet statiniai buvo įregistruoti Registrų centre VTF vardu. Fondo atstovai klubui „Viesulas“ nurodė, kad jiems bus atlyginta tik 177 tūkst. Lt, kuriuos klubas investavo į pastatų būklę. Tuo tarpu „Viesulo“ vadovai įrodinėjo, kad nuo 1994 iki 1999 m. investavo 488 tūkst. Lt. Dėl šio neatitikimo buvo pradėtas teisminis ginčas.
– 2000 m. Drobės gatvėje esančiuose pastatuose buvusi garažo įranga buvo išnuomota bendrovei „Animus Mobilis“.
– 2000 m. Vilniaus apygardos teismas nutarė atmesti sporto klubo ieškinį. Tai reiškė, kad po Drobės gatvėje esančio objekto privatizavimo „Viesului“ bus atlygintas tik maždaug trečdalis jų padarytų investicijų.
– Per kelerius metus į pastatus „Animus Mobilis“ vadovai investavo maždaug 500 tūkst. Lt: pastatai buvo apšildyti, pakeisti langai, durys, įrengta autonominė šildymo dujomis įranga.
– 2006 m. pagal penkis VTF užduotus klausimus buvo atlikta teismo ekspertizė. Jos metu buvo patvirtinta, jog sporto klubo „Viesulas“ investicijos siekia 488 tūkst. Lt.
– 2010 m. pradžioje bendrovė „Kauno pakrova“ laimėjo aukcioną ir už 532 tūkst. Lt įsigijo Drobės gatvėje esančius pastatus bei žemę. Be to, „Kauno pakrova“ buvo įpareigota sporto klubui „Viesulas“ sumokėti 177 tūkst. Lt.
– 2010 m. Vilniaus apygardos teismas priėmė sprendimą atnaujinti civilinę bylą dėl sporto klubo „Viesulas“ investuotų lėšų dydžio bei 500 tūkst. Lt siekiančių investicijų į pastatų šildymo sistemą.
– 2010 m. balandžio 29 d. VTF su bendrove „Kauno pakrova“ pasirašė pirkimo ir pardavimo sutartį. Tą pačią dieną Vilniaus apygardos teismas priėmė sprendimą Drobės gatvėje esančiam turtui taikyti laikinąsias apsaugos priemones.
–2010 m. spalio pradžioje Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo sprendimą taikyti laikinąsias apsaugos priemones.
– Po kelių dienų VTF su bendrove „Kauno pakrova“ pasirašė priėmimo ir perdavimo aktą. Šiame dokumente nurodyta, kad tarp Kauno savivaldybės ir sporto klubo „Viesulas“ 1996 m. pasirašyta panaudos sutartis nėra nutraukta. Panaudos davėju nuo tos akimirkos buvo paskelbta „Kauno pakrova“.
– Dar po kelių dienų Registrų centre atsirado įrašas, kad Drobės g. 26 esantys pastatai priklauso bendrovei „Kauno pakrova“.
– 2010 m. lapkričio 26 d. bendrovės „Tigro šuolis“ apsaugininkai pateko į Drobės gatvėje esančius pastatus, pakeitė durų spynas, kartu su antstoliu užplombavo patalpas ir į jas iki šiol neįleidžia nieko, išskyrus policijos pareigūnus.

Savininkams valdytojai buvo staigmena

„Kai įsigijome pastatus, mūsų žmogus ten važiavo kalbėtis, bet jam buvo pasakyta, kad niekas nesiruošia išsikelti“, – savo versiją pateikė bendrovės „Kauno pakrova“ direktorius Petras Martišauskis. Vyro tikinimu, pirmadienį bus pasirūpinta, kad savo turtą atgautų autoservise automobilius palikę kauniečiai.

„Akcininkai objektą pirko nežinodami visko (dėl panaudos sutarties su „Viesulu“ ir nesibaigusių  teisminių ginčų – red.). Jeigu būtų žinota, niekas į ten nebūtų vėlęsis. Paskui bandyta susigrąžinti sumokėtus pinigus, bet atbulinio bėgio jau nebebuvo. Tad liko tik toks būdas“, – kalbėjo „Kauno pakrovos“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius