-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 20 /15:00

Kaune vyko S.Dariaus ir S.Girėno skrydžiui skirta aviacijos šventė, gausių ovacijų sulaukė „Lituanicos“ kopijos skrydis

Kaune šeštadienį vyko aviacijos šventė, skirta Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą aštuoniasdešimtmečiui paminėti. Joje dalyvavo geriausi Lietuvos ir Baltijos šalių aviatoriai. 13 val. prasidėjusioje šventėje susirinkusius žiūrovus pradžiugino legendinio lėktuvo „Lituanica” kopija, kuri kelios minutės po šventės pradžios praskrido pro minią. Vėliau ji dar kartą pakartojo skrydį, tuo labai nudžiugindama gausiai susirinkusius žmones.
Aviacijos šventė Kaune, skirta „Lituanicos“ skrydžio 80-mečiui
Aviacijos šventė Kaune, skirta „Lituanicos“ skrydžio 80-mečiui / Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr.

Tūkstantinė minia lėktuvą pasitiko aplodismentais ir džiugiais šūksniais. Po „Lituanicos” pasirodymo atidengtas S.Dariui ir S.Girėnui skirtas memorialinis akmuo. Lakūnų atminimą įamžinantis paminklas iš pradžių buvo užklotas įspūdingo dydžio Lietuvos vėliava. Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kariuomenės garbės kuopa, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

14 val. 30 min. prasidėjo aviacijos šventei skirti pasirodymai – nusileido keletas parašiutininkų. Įspūdingu greičiu praskrido du naikintuvai „Mirage F-1“, susirinkusiųjų kalbas nustelbdami dideliu garsu. Aviacinėje programoje žiūrovai išvydo penkių reaktyvinių lėktuvų grupės „Baltic bees“ („Baltijos bitės“) pasirodymą, trijų akrobatinių lėktuvų komandos „Grupė 50“ programą. Mokomiesiems skrydžiams naudojami naikintuvai pakilo iš Karmėlavos aerodromo. Kaip sakė pilotai, jie Aleksotą pasiekė per 4 min.

Beje, „Baltijos bičių“ pasirodymas buvo paankstintas baiminantis, kad jų pasirodymą gali sugadinti debesuotumas.

Šventės metu prasidėjęs staigus lietus išvaikė didžiąją dalį žiūrovų, tad stebėti netrukus prasidėsiančio koncerto liko tik nedidelė dalis šventės svečių.

Paroda ir kosminis palydovas

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno oro uoste vykstanti šventė lankytojų laukė nuo ryto – visą dieną čia veiks karinės ir aviacinės technikos paroda, kurios metu šventės svečiai pamatys karinių oro pajėgų orlaivius ir valstybinės sienos apsaugos sraigtasparnius. Taip pat renginio metu bus pristatytas pirmasis lietuviškas kosminis palydovas.

Šventę pabaigs koncertas „Perkūno sakmių žygis per Lietuvą“, kuriame pasirodys sunkiojo roko grupė „Thundertale“, pučiamųjų orkestras, choras ir solistai.

„Lituanicos“ istorija

S. Darius ir S. Girėnas 1933 metų liepos 15 dieną lėktuvu „Lituanica“ išskrido iš Niujorko į Kauną. Jų skrydis nutrūko po 37 valandų 11 minučių tuometinėje Vokietijoje, o katastrofos aplinkybės taip ir liko miglotos.

S. Dariaus ir S. Girėno skrydis reikšmingas tuo, kad jie nenusileidę nuskrido 6 tūkst. 411 kilometrų. Tai buvo antrasis tuo metu skrydžio be nusileidimo rezultatas pasaulyje. Lietuvių lakūnai taip pat buvo pirmieji, oficialiai iš Jungtinių Valstijų į Europą skraidinę oro paštą.

Seimas 2013-uosius yra paskelbęs lietuvių lakūnų skrydžio per Atlantą metais.

PAPILDYSIME

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius