Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 04

Kauniečiai bėga iš senos statybos butų

Vis daugiau kauniečių svajoja iš dar sovietmečiu statytų daugiabučių persikelti gyventi į naujos statybos būstą, bet galimybių rinktis jie turi nedaug. Kauno mieste naujo būsto paklausa viršija pasiūlą, tad žmonės neretai būna priversti keltis į užmiestį.
Iš seno buto į naujos statybos būstą persikėlęs A.Puida kas mėnesį sutaupo daugiau nei 500 litų.
Iš seno buto į naujos statybos būstą persikėlęs A.Puida kas mėnesį sutaupo daugiau nei 500 litų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ilgus metus viename iš Šiaurės prospekto blokinių namų esančiame 4 kambarių bute gyvenę Algimantas ir Loreta Puidos prieš kiek daugiau nei metus nutarė gyvenimą sename daugiabutyje iškeisti į naujos statybos būstą.

„Mūsų suaugę vaikai prieš kurį laiką buvo įsigiję butą naujos statybos name, tad turėjome realų pavyzdį“, – prisiminė vienoje Kauno įmonių vadybininku dirbantis A.Puida.

Pardavęs savo didžiulį butą, 52 metų vyras kartu su žmona įsigijo prie pat Kauno esančiame Vijūkų kaime pastatytą kotedžą. Nors naujojo būsto įsigijimas, vidaus apdaila bei baldai šeimai kainavo dvigubai daugiau nei jie gavo pardavę savo seną butą, kauniečiai kas mėnesį dėl pigesnio šildymo bei mažesnių kitų komunalinių mokesčių nemažai sutaupo.

„Kotedže yra dujinis šildymas, be to, yra įrengta krosnis. Pastarojo šaltojo sezono išlaidos šildymui neviršijo 1 tūkst. Lt. Gyvenant bute šaltesnį mėnesį už centralizuotai tiekiamą šildymą ir karštą vandenį tekdavo pakloti per 600 Lt. Dar atkrito mokesčiai už bendro naudojimo patalpose sunaudotą elektrą, namo priežiūrą bei aplinkos tvarkymą. Dabar tiek, kiek pavyksta sutaupyti per mėnesį, beveik užtenka įmokai už banko paskolą“, – „15 min“ tvirtino A.Puida.

Trūkumų nedaug

Kaunietis, kalbėdamas apie gyvenimą daugiabutyje, prisiminė apšnerkštas laiptines bei triukšmingus kaimynus, kurių, pasak A.Puidos, nepasirinksi.

„Žinote, tai tikrai įkyrėjo. Dabar negaliu atsidžiaugti kad ir mažu, bet užtat nuosavu kiemuku. Turime terasą ir maždaug 15 kv. m žolės, kur galime dar ir kokią gėlytę pasodinti“, – kalbėjo vyriškis.

Tačiau nejaugi gyvenimas užmiestyje neturi trūkumų? Nedaug, bet turi. A.Puida paminėjo du – prastą susisiekimą viešuoju transportu bei beveik netvarkomus kelius.

Nusivylė renovacija

Nekilnojamojo turto specialistai, kalbėdami apie priežastis, dėl kurių vis daugiau kauniečių senus daugiabučius iškeičia į naujos statybos būstą, išskiria dideles šildymo sąskaitas, prastą senų daugiabučių kokybę bei miglotas renovacijos perspektyvas.

„Žmonėms pastaruoju metu itin aktualios sąskaitos už šildymą. Kotedžai ir namai dažniausiai apšildomi dujomis. Tačiau jeigu yra įrengtas židinys, tai būstą apšildyti būna dar pigiau.

Svarbu ir tai, kad nereikia laukti, kada rudenį „Kauno energija“ įjungia centrinį šildymą – jei namuose vėsu, tiesiog paleidi dujinį katilą arba pakuri židinį. Kalbant apie būsto kokybę, senos statybos sovietiniuose blokiniuose namuose tikrai prasta garso izoliacija. Gali girdėti, ypač būdamas vonios kambaryje, ką veikia kaimynai. Trečia, labai daug žmonių nusivylė netesėtais Vyriausybės pažadais, kuomet buvo žadama didelė parama būstui renovuoti. Dabar Kaune stovi tik kelios dešimtys renovuotų daugiabučių“, – pasakojo nekilnojamo turto agentūros „011“ bendraturtis Mantas Jaruševičius.

Kaunas plečiasi į visas puses

Kalbėdamas apie naujos statybos būsto paklausą, ekspertas patikino, jog dar praėjusių metų pavasarį prasidėjęs pagyvėjimas tęsiasi iki šiol. Tiesa, žmonėms iškyla netikėta kliūtis – naujo buto mieste ieškantys kauniečiai susiduria su maža pasiūla ir gana didele kaina.

„Nuo 2008 iki 2010 metų Kaune nebuvo statomas nė vienas didesnis daugiabutis. Šiuo metu keli nauji daugiabučiai statomi miesto ribose, susidomėjimas butais juose yra nemažas, bet ir kainos dėl to susidomėjimo pakilusios, – aiškino nekilnojamojo turto specialistas. – Dabar daugiausiai būstų statoma už miesto esančiuose naujuose rajonuose. Kaunas plečiasi į visas puses. Daugiausiai projektų vykdoma Romainiuose, Užliedžiuose, Giraitėje, Garliavoje, Vaišvydavoje ir Ringauduose.“

Daugelis delsia

Pasak M.Jaruševičiaus, planų Kauno miesto ribose statyti naujus daugiabučius yra daug, tačiau dauguma projektų kol kas tūno stalčiuose. Daugelis nekilnojamo turto vystytojų kol kas delsia, o į statybas investuoja tik turinčios tvirtą pagrindą po kojomis turinčios kompanijos.

„Kalbant apie senos statybos būstą, pasiūla bei kainos pastaruoju metu yra šiek tiek pakilusios. Nemažai žmonių, pardavinėjančių senus butus, vis dar tikisi gauti nemažus pinigus. Netolimoje ateityje naujų daugiabučių statybos Kaune tikrai įsibėgės ir tuomet, dėl pakilusios naujo būsto pasiūlos sumažėjusios kainos sumažins ir senos statybos butų kainas“, – prognozavo nekilnojamojo turto agentūros „011“ atstovas.

Skaičiai

5000 – tiek daugiabučių namų yra Kaune
1500 – maždaug tiek daugiabučių renovacija yra būtina
30 – tiek daugiabučių namų Kaune renovuota iki šiol

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius