Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2009 12 11

Kauniečiai raginami skiepytis nuo sezoninio gripo

Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) informuoja, kad gripo epidemija, gana anksti apėmusi visą Lietuvą ir Kauną, nesutrukdė gyventojams skiepytis sezonine gripo vakcina. Pasiskiepyti nuo sezoninio gripo dar nevėlu ir dabar.
Anot specialistų, laiku pasiskiepiję gali nesusirgti gripu.
Anot specialistų, laiku pasiskiepiję gali nesusirgti gripu. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

KVSC duomenimis, gripo epidemija pamažu traukiasi iš Kauno, kurį valdo jau trečią savaitę. Praėjusią savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomisKauno mieste sumažėjo iki 134,5 atvejo 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o Kauno rajone iki 108,8 atvejų. Manoma, kad per šią ar kitą savaitę sergamumas sumažės tiek, kad bus galima paskelbti epidemijos pabaigą. Tačiau prognozuojama, kad sumažėjus sergamumui naujojo tipo gripo viruso sukeltomis ligomis, padidės sergamumas sezoniniu gripu.

Tinkamai pasiruošti artėjančiai sezoninio gripo bangai – pasiskiepyti sezonine gripo vakcina – dar ne vėlu, nes dažniausiai sezoninio gripo epidemijos registruojamos vasario – kovo mėnesiais. Juo labiau, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigos dar turi nepanaudotos šios vakcinos. Esant reikalui, įstaigos, kurios dar nepanaudojo visos valstybės lėšomis įsigytos sezoninės gripo vakcinos skirtos rizikos grupių asmenų skiepijimui, galės ją pasidalinti su kitomis, jau pabaigusiomis šias atsargas. Šiuo klausimu derėtų kreiptis į KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyrių, kurio specialistai padės įstaigoms sužinoti, kuriose gydymo įstaigose vakcinos dar likę, o kur jos trūksta.

Šiuo metu Kauno apskrityje yra panaudota 89 proc. valstybės lėšomis įsigytos sezoninės gripo vakcinos. Savo teise, pasiskiepyti valstybės lėšomis, jau pasinaudojo 24,5 tūkstančio Kauno apskrities gyventojų. 3 tūkstančiai vakcinos dozių dar laukia savo eilės.

KVSC specialistai primena, kad valstybės lėšomis įgyta sezonine gripo vakcina skiepijami šių rizikos grupių asmenys: 65 m. amžiaus ir vyresni, asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, socialinių globos įstaigų gyventojai ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Dėl skiepų sezonine gripo vakcina rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius