Surizikuoti ir pradėti verslą sunkmečiu nusprendę kepyklų šeimininkai tikina, kad toks žingsnis buvo rizikingas. Tačiau duris varstančių klientų netrūksta, todėl kai kurie verslininkai jau mąsto apie plėtrą.
Lietuviai pusryčiams valgo iš vakaro nusipirktas bandeles, todėl anksčiau nei 8 val. atidaryti kepyklos nėra prasmės – su šia tiesa vos pradėję darbą susipažino beveik visų kepyklėlių Kaune savininkai. Dažnas jų idėją įkurti šviežią duoną ir kitus kepinius kepančią ir vietoje prekiaujančią kepyklėlę atsivežė iš kitų Europos šalių. Belgijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir kitur gyventojams įprasta dieną pradėti kepyklėlėse nuperkant savo šeimai ir kolegoms ką tik iš krosnies ištrauktų natūralių gaminių.
Pagaliau ir į Lietuvą atėjo tas supratimas: žmonėms svarbu pirkti duoną ir kitus kepinius ten, kur juos su meile gamino. Sakė T.Motiejūnas.
„Pamenu, įspūdį paliko Lenkija, kai Varšuvoje 9 val. ryto pamačiau prie duonos kepyklėlės gal 20 žmonių eilę. Tuomet supratau, kad reikia tai padaryti ir Lietuvoje“, – sakė vienas iš P.Lukšio gatvėje pernai balandį įkurtos kepyklos šeimininkų, Vaidas Karmazinas. Tiesa, bandymai pirkėjų sulaukti ankstyvą rytą buvo nesėkmingi. Todėl kepykla nusprendė dirbti kasdien, bet duris atverti ne anksčiau nei 8 val.
Savininkas pažįsta savo pirkėjus
Didesnėse maisto pramonės įmonėse anksčiau dirbęs V.Karmazinas nuosavą kepyklą nusprendė įkurti kartu su kolega Lariu Ražausku. Šiuo metu kepykloje kartu su jais dirba 14 žmonių. Nors nuolatiniams klientams kartais atrodo, kad šis kolektyvas susaistytas giminystės ryšiais, iš tiesų visi čia dirbantys – svetimi žmonės. „Iš karto nusprendėme, kad kepykloje nedirbs nė vieno mūsų giminės ar šeimos nariai. Nereikia mums konfliktų“, – juokėsi apie tai paklaustas V.Karmazinas. Vis dėlto šeimyniška atmosfera tvyro kiekvienoje kepyklėlėje: tiek virtuvėje, tiek prie prekystalio kasdien galima išvysti ir pačius šeimininkus.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Motiejaus kepyklėlė“ jau turi nuolatinių klientų, kurie nusipirkti mėgstamų gaminių nepatingi atvažiuoti ir iš kito miesto galo |
Kauno senamiestyje, M.Valančiaus gatvėje, esančios privačios kepyklos „Motiejaus kepyklėlė“ įkūrėjas Tomas Motiejūnas įsitikinęs, jog tai neatskiriama mažų kepyklėlių gyvenimo dalis: „Savininkas visada būna kepyklėlėje. Jis pažįsta klientus, neretai pats juos aptarnauja“.
Kokybei netaupo
Kepyklų savininkų teigimu, lietuviai tik dabar pradėjo kreipti dėmesį, ką meta į skrandį. Kadangi be duonos dažnas neįsivaizduoja jokio valgio, šių gaminių kokybė taip pat tapo labai svarbi. Kartais net svarbesnė nei kaina. „Pagaliau ir į Lietuvą atėjo tas supratimas: žmonėms svarbu pirkti duoną ir kitus kepinius ten, kur juos su meile gamino“, – džiaugėsi pašnekovas. Pasak jo, tai, kad pastaruoju metu Kaune ir kituose Lietuvos miestuose pastebimas privačių kepyklų bumas, lėmė būtent pasikeitęs žmonių mąstymas. „Masinė duonos gamyba orientuojasi į produkto ilgaamžiškumą, o ne kokybę. Tikrą lietuvišką duoną labai sunku pagaminti. Tačiau kartą jos paragavęs tikrai pajusi, kaip skiriasi nuo parduotuvėse randamos „lietuviškos“ juodos duonos, kuria mes taip didžiuojamės“, – sakė kepyklos šeimininkas. Jis neslėpė – „Motiejaus kepyklėlėje“ gaminių kainos nėra mažos. Tačiau tai, anot pašnekovo, netrukdo turėti nuolatinių klientų, vertinančių gaminių kokybę. „Būna, kad tam tikrą gaminį kepame konkrečiam žmogui. Jo nerasi ant prekystalio. Pas mus daug kas yra brangiau nei Vilniuje. Tačiau klientai paragauja ir supranta, dėl ko tokia kaina. Jie jaučia, kad žaliavų sudėta tiek, kiek reikia“, – kalbėjo kepyklos savininkas.
Kepyklai centras nebūtinas
Pasak „Bandelių namų“ vieno iš savininkų V.Karmazino, jų sėkmės paslaptis – pastovus pirkėjų mėgstamų gaminių asortimentas bei pateikiamos naujovės. „Prekiaujame duona, batonais ir bandelėmis. Jų turime daugiausia. Šiuo metu prekiaujama 45 rūšių gaminiais“, – pasakojo jis. Perkamiausios įvairios bandelės, kurių viršūnėje – „mini picos“ (bandelės su picos sudėtinėmis dalimis). Kauniečių mėgstamos ir „klasikinės“ bandelės – su cinamonu ir obuoliais.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Privačių kepyklėlių bumas Kaune neatslūgsta |
Privačioje kepykloje parduodamų bandelių kaina panaši, o kartais keliasdešimčia centų didesnė nei prekybos centruose ar turgavietėse. Tačiau pirkėjai jas šluoja nuo prekystalio. „Jos šviežios, be to, negailime nei cinamono, nei kitų sudedamųjų dalių – tai ir lemia, kad pirkėjai perka pas mus, o ne prekybos centre“, – įsitikinę privačios kepyklos savininkai.
Pasak verslininkų, sėkmingam kepyklos gyvavimui ne mažiau svarbi ir kepyklos vieta. „Mūsų neviliojo nei Senamiestis, nei centras. Ieškojome patalpų gyvenamajame rajone, kad daugiau burnų būtų. Tačiau gerų patalpų, tinkamų kepyklai, Kaune daug nėra. Šias radome netikėtai – anksčiau jose buvo baras“, – pasakojo kepyklos P.Lukšio gatvėje vienas iš savininkų.
Tiesą, kad tinkama vieta – vienas svarbiausių kepyklos išgyvenimo veiksnių, patvirtino ir kitų Kaune veikiančių privačių kepyklų atstovai. Naujame turguje Dainavos mikrorajone įsikūrusios kepyklos darbuotojai tikino, kad dirba tinkamoje vietoje. „Mėsos, daržovių, vaisių ir kitokių būtinų produktų turguje įsigiję pirkėjai tikrai neis į prekybos centrą ar kokį tolėliau esantį kioskelį pirkti duonos ir bandelių. Kadangi esame „ant kelio“, sulaukiame daug atsitiktinių klientų“, – sakė Dainavos turguje įsikūrusios kepyklėlės darbuotojai.
Privačių kepyklų atstovai prognozuoja, kad konkurentų jiems tik daugės. Tačiau išlikti šioje nišoje galės tie, kurie sugebės išlaikyti pasirinktą kryptį ir prisitaikyti prie klientų pageidavimų. Pavyzdžiui, gauti dar karštų bandelių tiesiai į namus. Tokių plėtros planų kai kurios mieste veikiančios kepyklėlės jau turi. Kitos planuoja atidaryti daugiau prekybos vietų.