Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 20

Kauno bigbendo muzikantai reikalauja orkestro vadovo atleidimo

Plačiai nuskambėjusi nesantaika tarp Kauno mažojo teatro meno vadovo Vytauto Balsio ir direktoriaus Audriaus Baniūno turi tęsinį: į viešumą persikėlė ir koncertinės įstaigos Kauno bigbendas muzikantų konfliktas su orkestro vadovu Arvydu Butu.
Kauno bigbendas
Kauno bigbendas / Organizatorių nuotr.

Iš Kauno biudžeto išlaikomo bigbendo kolektyvas gegužės pabaigoje raštiškai kreipėsi į miesto vadovus, politikus, atsakingus valdininkus su prašymu iš pareigų atleisti A.Butą, nes jis, nors jam pagal pareigas nepriklauso, esą, kišasi į muzikinio repertuaro sudarymą, nesitaria su muzikantais, neatlieka organizacinio darbo rengiant koncertus, o samdo privačią vadybos bendrovę, be to, kaip teigiama, buvęs statybų bendrovės darbuotojas nieko bendro su džiazu neturi.

Atsižvelgiant į pareikštus nusiskundimus, savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo sudaryta komisija, ištirti susidariusią situaciją ir priimti sprendimą. Komisijai vadovauja administracijos direktoriaus pavaduotojas Dainius Ratkelis.

Komisija iki šios savaitės pabaigos laukia Kauno bigbendo vadovo raštiško pasiaiškinimo. Jį gavus ir išnagrinėjus, apklausus A.Butą ir muzikantus, per keletą savaičių, kaip optimistiškai tikimasi, vienoks ar kitoks sprendimas bus priimtas.

Kaltinimų – it iš gausybės rago

Skaitytojams pateikiame ištraukas iš „Pareiškimo dėl KĮ Kauno bigbendas vadovo Arvydo Buto atleidimo iš pareigų“:

„A.Butas aplaidžiai ir neatsakingai žiūri į koncertinę veiklą: visiškai nedalyvauja Kauno bigbendo koncertuose, tuo pačiu nesprendžia netikėtai iškilusių problemų, kurias tenka spręsti arba dirigentui, arba scenos darbuotojui. Neretai netgi nesirūpina kokiu transportu bus atvežta garso aparatūra, gaidos, gaidų stovai. Tuo, vėl gi, dažniausiai rūpinasi dirigentas, veždamas savo transportu arba scenos darbuotojas, kuris prašo draugų, o šie geranoriškai padeda.

Įstaigos vadovas aplaidžiai tvarko internetinį puslapį, neinformuoja visuomenės apie kolektyvo koncertinę veiklą, artimiausius koncertus. Esant numatytiems trims džiazo festivaliams su konkrečiomis datomis, svečiais – solistais, džiazo orkestro internetiniame puslapyje, kuris yra pagrindinis ir nieko nekainuojantis savireklamos bei visuomenės informavimo  įrankis, nebuvo užsiminta nė vienu žodžiu.

A.Butas, kuo toliau, tuo labiau, brutaliai kišasi į kolektyvo dirigento darbą, neleisdamas dirigentui atlikti savo pareigų. Vadovas, būdamas nekompetentingas nei muzikoje, nei juo labiau, nesuprasdamas bigbendo, kaip džiazo orkestro specifikos, net nepasitaręs su dirigentu, pats nusprendžia su kokiais atlikėjais kolektyvas turi groti.

Vadovas liguistai nerekomenduoja bendradarbiaujančioms organizacijoms, Kauno miesto Kultūros Skyriaus atsakingiems asmenims bendrauti ir tartis su dirigentu programų, atlikėjų bei repertuaro parinkime, dėl ko atsiranda daug bereikalingų nesusipratimų. Dirigentas sužino apie tai, kad kažkas planuojama tik iš pašalinių žmonių arba de facto, kai jau viskas sutarta ir nuspręsta. Jeigu dirigentas, prieštaraudamas nesutinka, matydamas, jog programa bus nei skoninga, nei profesionali, vadovas samdo kitą dirigentą – visiškai pašalinį asmenį. Taip elgdamasis, įstaigos vadovas nori parodyti, kad  nei dirigento, nei kolektyvo muzikantų nuomonė jam neįdomi.

Visus didžiausius Kauno bigbendo koncertus A.Butas yra atidavęs privačiai vadybinei kompanijai, kuri padaro visą vadybinį darbą už jį. Kodėl privati kompanija tvarko Kauno miesto lėšomis išlaikomos koncertinės įstaigos reikalus? Kodėl nedirba pats vadovas?“.

A.Butas situacijos nekomentuoja

15min.lt susisiekė su A.Buto, kuris sakė jokiais klausimais neduodąs interviu ir nekomentuojąs jokių situacijų ir įvykių, tiek malonių, tiek nemalonių: „Kai vyko jubiliejai, gimtadieniai, visada kalbėdavo orkestro dirigentas Tomas Botyrius. Dėl pareiškimo yra sudaryta komisija, ji ir atsakys į visus klausimus“.

A.Butas siūlė labai atidžiai įsiskaityti į bigbendo savivaldybei adresuotą raštą, nes jame, esą, yra daug išsigalvojimų ir neteisybės. „Aš turiu muzikinį išsilavinimą. Grojau Kauno muzikiniame teatre, „Ąžuolyne“, – teigė A.Butas.

Jo išsilavinimo neneigia ir T.Botyrius, tačiau sako, kad A.Butas buvęs prastas muzikantas, dėl to atleistas iš pučiamųjų orkestro „Ąžuolyno“.

Vadovaus jungtinei įstaigai

Nemaloniam konfliktui tirti sudarytos komisijos pirmininkas D.Ratkelis taip pat nelinkęs anksčiau laiko daryti išvadų.

„Yra sudaryta komisija, kuri ir aiškinsis, nėra darbo drausmės pažeidimo, ar darbas buvo atliekamas tinkamai. Sprendimas bus ne priimtas remiantis ne principu „myliu-nemyliu“, o faktais“, – 15min.lt teigė D.Ratkelis.

Jis taip pat užsiminė, kad reikia patikrinti ar patys muzikantai tinkamai vykdė savo pareigas. „Tai biudžetinė įstaiga, todėl jos darbuotojai turi dirbti po 8 valandas kasdien. Ar dirba tiek muzikantai, gal anksčiau kitaip buvo pripratę, gal kartą per savaitę repetuodavo“, – nuo išvadų susilaiko, tačiau situaciją plačiame kontekste mato D.Ratkelis.

15min.lt primena, kad spalio mėnesį bus įvykdytas Kauno tarybos sprendimas sujungti tris mieste veikiančias iš biudžeto išlaikomas koncertines įstaigas – „Ąžuolyną“, Kauno bigbendą ir ansamblį „Ainiai – į vieną. Laikinu naujos jungtinės koncertinės įstaigos „Kaunas“ vadovu skiriamas bigbendo vadovas A.Butas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius