-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 09

Kauno centrą vaduos iš tabako gniaužtų

Miesto vadovams ketinant Laisvės alėjoje bei kitose Kauno centro vietose uždrausti rūkyti, kavinių bei restoranų savininkai skambina pavojaus varpais – šis draudimas iš jų esą atims dalį klientų.
Vienas iš dviejų reguliariai rūkančių tarybos narių B.Kučinskas (dešinėje) draudimui rūkyti Laisvės alėjoje pritartų.
Vienas iš dviejų reguliariai rūkančių tarybos narių B.Kučinskas (dešinėje) draudimui rūkyti Laisvės alėjoje pritartų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tuo tarpu šio sprendimo šalininkai teigia priešingai. Anot jų, iš miesto centro išgujus tabako dūmus, čia sugrįš rūkančiųjų draugijos nemėgstantys kauniečiai.

Jau ne vienerius metus apie draudimą rūkyti miesto centre kalbantys politikai pagaliau priartėjo prie realių darbų. Vakar vykusio tarybos posėdžio metu šis klausimas buvo patekęs į darbotvarkę. Tiesa, kelias valandas sprendę ligoninių sujungimo klausimą, tarybos nariai dėl laiko stokos diskusijas apie draudimą rūkyti atidėjo iki šio mėnesio pabaigoje vyksiančio posėdžio.

Parengtas sprendimo projektas numato, jog jau nuo šių metų vasaros kauniečiams bei miesto svečiams būtų uždrausta rūkyti visoje Laisvės alėjoje, Vilniaus bei S.Daukanto gatvėse, Miesto sode, prezidentūros teritorijoje bei tam tikrose, specialiais ženklais pažymėtose, Ąžuolyno, Santakos bei Ramybės parkų vietose.

Dar prieš šį tarybos posėdį į Kauno miesto vadovus kreipėsi miesto centre dirbantys ir savo kavines bei barus į lauką po truputį perkeliantys verslininkai. Jie nuogąstauja, kad, įvedus minėtą draudimą, merdinčią Laisvės alėją aplenks dar daugiau žmonių. Restoranų tinklo „Pizza Jazz“ bendrasavininkis Vilmantas Šimoniūtis, prisiminęs nuo 1993 iki 2000 metų Laisvės alėjoje galiojusį draudimą traukti dūmą, šiems politikų planams nepritarė.

Rūkantys lauke kitiems netrukdo

„Ką mes turėsime įvedus tokį draudimą? Turėsime į tarpuvartes sulindusius rūkorius, kurie tikrai nepuoš Laisvės alėjos. Kartą taip jau buvo ir visi viską puikiai matėme. Tai, kad kavinių viduje nerūkoma, pasiteisino, tačiau rūkantys prie lauke esančių staliukų tikrai niekam nekenkia, – savo nuomonę dėstė du Laisvės alėjoje veikiančius restoranus valdantis verslininkas. – Be to, ir praradimų gali būti. Būna, žmogus prisėda parūkyti, išgeria ir kavos puodelį. Jei jis negalės rūkyti, tai net neprisės“.

V.Šimoniūtis akcentavo, jog planai įvesti draudimą rūkyti kiek kertasi su valdžios deklaruojamais siekiais atgaivinti miesto centrą. „Labai trūksta vieningumo politikų veiksmuose. Dabar visi nori Laisvės alėją gaivinti. Norint tai padaryti, reikėtų visur kitur uždrausti rūkyti. Tai būtų konkretus Laisvės alėjos gaivinimas. Tačiau jeigu visur kitur gali, o čia negali, kažkaip keistoka“, – šypsojosi verslininkas.

Žada atvirkštinį efektą

Prarasti rūkančius klientus besibaiminančius verslininkus galėtų nuraminti Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga. Pasak biomedicinos mokslų daktaro, uždraudus rūkyti centrinėse miesto gatvėse, į jas sugrįžtų tabako dūmų negalintys pakęsti miestiečiai, tad kavinėse klientų kaip tik padaugėtų.

„Dabar dėl to, kad yra rūkoma viešose erdvėse, didesnė dalis nerūkančių žmonių ten neina, nes nenori kvėpuoti tabako dūmais. Ekonominis tokio draudimo efektas paprastai yra ne neigiamas, o kaip tik teigiamas. Mat apribojus rūkymą, didesnė dalis žmonių tampa motyvuotais į tas vietas ateiti, o ne atvirkščiai. Be to, žmonės į kavinę eina ne rūkyti, o išgerti skanios kavos, pabūti toje aplinkoje. Verslas tikrai dėl to nenukenčia, – savo argumentus dėstė priklausomybę nuo tabako tyrinėjantis mokslininkas, – Didžioji dalis žmonių tai palaiko, 2006 metais mes esame darę apklausą. Apklausėme maždaug tūkstantį praeivių Laisvės alėjoje ir apie 70 proc. jų norėjo, kad čia būtų draudžiama rūkyti. Manau, kad mano nuomonė sutampa su dviejų trečdalių kauniečių nuomone.“

A.Veryga, kalbėdamas apie galimus šio draudimo privalumus, išskyrė požiūrio į rūkymą pasikeitimą.

„Šis draudimas normalizuotų rūkymą kaip reiškinį. Tai parodytų, kad nerūkymas yra normalus dalykas ir kad žmonės taikosi prie normalių dalykų, o nesitaiko prie tų, kurie turi problemų dėl rūkymo, gėrimo ar narkotikų vartojimo. Čia labai pasijaustų auklėjamasis aspektas“, – tvirtino pašnekovas.

Taryboje – rūkančių mažuma

„15min“ pasidomėjo, kiek rūkalių yra tarp Kauno miesto tarybos narių. Paaiškėjo, kad reguliariai dūmelį traukia tik du iš 41 Kauno miesto tarybos nario. Be Justino Krėpštos, nuolat rūko ir Bronislovas Kučinskas. Įdomu tai, jog šis politikas pritaria ketinimams Laisvės alėjoje drausti rūkyti. „O kam čia rūkyti? Aš pats esu rūkantis, bet ne pagal save sprendžiu. Tačiau Santakos ar Ąžuolyno parkuose drausti yra nesąmonė. Tai yra vieša vieta, kur žmonės vaikšto, tad kodėl jie negali poilsiauti“, – svarstė B.Kučinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius