Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 23 /19:18

Kauno gimdymo namuose gyvybės langelyje paliktos dvynukės

15min.lt duomenimis, šeštadienį pirmą kartą Lietuvos medicinos istorijoje Kauno P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje paliktos dvynukės.
Dvyniai
Dvyniai / 123RF nuotr.

Iki šiol gyvybės langelyje dvynukai nebuvo paliekami.

Gyvybės langelis veikia tokiu principu: padėjus kūdikį į lovelę, suveikia signalizacija. Per tą laiką, kol paimti kūdikėlio ateina medicinos personalas, tėvai spėja pasišalinti ir išlieka nežinomi.

Tačiau šį kartą šį „procedūra“ vyko sudėtingiau. Pirminiais duomenimis šis mechanizmas nėra pritaikytas dvynukams, todėl kūdikiai netilpo į lovelę...

15min.lt duomenimis, abi mergaitės išnešiotos, jaučiasi gerai.

Valgo noriai

Kaip 15min.lt patvirtino Kauno P.Mažylio gimdymo namų vadovo pavaduotojas gydymui Marius Goberis, mergaitės jaučiasi gerai, noriai valgo, todėl tikimasi, kad ir jų svoris augs gerai. Kiek tiksliai šioms dvynėms laiko, gydytojas negalėjo pasakyti. Kaip ir nėra iki galo aišku, ar jos gimė neišnešiotos ir dėl to viena sveria 1,9 kg, kita – 2,4 kg. Esą mažylės tiek sverti gali ir išnešiotos, kadangi yra dvynės.

Moteris gimdė, M.Goberio teigimu, ne jų gimdymo namuose. „Mes neturėjome šį sausį dvynių. O neišnešiotų vaikų ir nelabai gimdytų mama pas mus. Gimdymo namuose priimamos mamos, gimdančios išnešiotus kūdikius, o kitose ligoninėse gimsta ir neišnešioti“, – teigė M.Goberis.

Langelis dviem kūdikiams nepritaikytas

Medikas patvirtino, kad gyvybės langelis nėra pritaikytas dviem kūdikiams, tačiau jis užtikrino – dvynukės nesušalo. „Langelis yra pritaikytas vienam kūdikiui, o du kūdikiai telpa sunkokai. Sakykime, tilpo, bet kadangi labai greitai suveikė signalizacija, atidarius langelį iš karto ateina akušerė ir buvo pastebėta. Viskas vyko sklandžiai ir nesušalo vaikai“, – tvirtino M.Goberis.

Paklaustas, ar mama dar turi galimybę apsigalvoti ir atgauti savo mažyles, M.Goberis neslėpė – tai nėra lengva vien dėl to, kad tada jau reikia įrodyti, jog moteris tikrai yra šių mergaičių mama.

Kas mergytes paliko, P.Mažylio gimdymo namų vadovo pavaduotojas sakė nežinąs: „Niekas nematė. Kadangi gimdymo namuose yra lankytojų, o pats langelis įrengtas prie gatvės, eina žmonės į vieną ir į kitą pusę, sėdi mašinose lankytojai, tai labai spėlioti nesinori... Sunku ką nors ir pasakyti.“

Įvaikinimu rūpinsis Vaikų teisių apsaugos tarnyba

Ar šios mergaitės ras naujus namus, M.Goberis nebuvo linkęs spėlioti. Esą įvaikinimas nėra gimdymo namų darbas. „Mūsų tikslas yra pastebėti faktą ir nustatyti naujagimio sveikatos būklę, suteikti pirmą pagalbą. Mes kūdikius perduodame Vaikų teisių apsaugos tarnybai, kuri tolimesnius procesus numato ir perduoda naujagimius į kūdikių namus ar dar kur. Mes per 3-5 dienas atiduodame šiuos vaikus Vaikų teisių apsaugos tarnybai“, – sakė M.Goberis.

Taip bus pasielgta ir su šiomis savaitgalį Gyvybės langelyje paliktomis mergytėmis. Anot gydytojo, nebent reikėtų atlikti kokius nors tyrimus dėl geltos, infekcijų. Bet kol kas mergytės atrodo sveikos ir mišinį iš buteliuko geria gana sklandžiai.

Gyvybės langelis Kaune buvo įsteigtas 2010 metais. M.Goberio teigimu, per metus pasitaiko du atvejai, kai langelyje paliekami kūdikiai. Po du kūdikius langelyje buvo palikta tiek 2010, tiek 2011 metais. Šio sausio atvejis išskirtinis tik tuo, kad šįkart paliktos dvynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius