Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 26

Kauno kino festivalio žiūrovams – animacijos meistro P.Dumala magiškieji filmai

Spalio 1 – 17 d. vyksiančiame Tarptautiniame Kauno kino festivalyje bus parodyta lenkų animacijos klasiko Piotro Dumalos animacinių filmų retrospektyva. Jo sukurti filmai yra sulaukę pasaulinio pripažinimo ir daugybės tarptautinių apdovanojimų dėl savitos animacinės technikos ir nepaprastai subtilių įžvalgų į žmogaus sielą. Animacijos meistras pats atvyks į Lietuvą pristatyti retrospektyvos Kauno kino festivalio žiūrovams.
Kadras iš P.Dumalos filmo „Nusikaltimas ir bausmė“.
Kadras iš P.Dumalos filmo „Nusikaltimas ir bausmė“.

Beveik visi P.Dumalos animaciniai filmai skirti suaugusiems, t.y., atlieka ne linksminamąją pramoginę funkciją, bet įtraukią į siurrealistinį, baugų pasaulį, veikiantį pagal keistą sapnų logiką. Animatoriaus paradoksalumas sudomino netgi MTV kanalą: P.Dumala buvo pakviestas sukurti animuotą MTV kanalo logotipą.

P.Dumalos animaciniai filmai pripažinti geriausiais Krokuvos, Manheimo, Lagovo, Oberhauseno festivaliuose, taip pat animatorius apdovanotas už reklamos darbus – 1994 m. gavo auksinį prizą Orlande už MTV logotipą „Šarlatanas“, 1996 m. Los Andžele buvo pagerbtas auksiniu prizu už kūrinį „Kafka susitinka Dostojevskį“.

Režisierius yra vadinamas animacinių filmų magu. Kauno žiūrovams žadamoje kūrėjo filmų retrospektyvoje įtraukti septyni įvairios trukmės P.Dumalos animaciniai filmai: vieni ankstyvųjų filmų „Juodkepuraitis“ ir „Švelnioji“, „Sienos“, „Kojos laisvė“, vėlesnieji brandūs, žmogiškosios psichologijos persmelkti pasakojimai: „Francas Kafka“, „Nusikaltimas ir bausmė“ ir satyra „Dr. Charakteris pristato“.

„P.Dumalos ilgametražį vaidybinį filmą „Miškas“ pamačiau 2009 m. Lenkijos vaidybinio kino festivalyje Gdynėje. Vos pažiūrėjusi „Mišką“, ėmiau ieškoti jo animacijos. Neapleido mintis, kad noriu kūrėjo asmeniškai paklausti apie tai, ką animatoriui reiškia perėjimas prie ilgametražio vaidybinio kino, kodėl tai įvyko dabar, kodėl būtent taip ir dar daugybę klausimų norėčiau užduoti. Tikiu, kad aš nesu vienintelė, kuriai tokie klausimai kyla, tad radusi progą, asmeniškai pakviečiau P.Dumalą atvykti susitikti su Kauno kino festivalio žiūrovais,“ – sakė Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Režisierius P.Dumala su žiūrovais susitiks spalio 15-17 d. kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“. Visa festivalio programa ir daugiau informacijos apie festivalį - svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius