-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 26

Kauno klinikose sportininkui atlikta sudėtinga endoskopinė peties sąnario operacija

Kauno klinikų Ortopedijos-traumatologijos klinikos, sporto traumų ir artroskopijos sektoriuje atlikta dar viena sudėtinga peties sąnario endoskopinė operacija profesionaliam sportininkui.
Rimtautas Gudas
Rimtautas Gudas / Kadras iš filmuotos medžiagos

Išnirus peties sąnariui ir dėl to atsiradus kitiems kompleksiniams sužalojimams – kaulo lūžiui, kremzlės pažeidimui, sausgyslės ir raiščių plyšimui bei esant peties nervo užspaudimui, buvo atsisakyta įprastinės atvirosios operacijos, o šios traumos gydymui pritaikyta vienmomentinė endoskopinė operacija.

Pasak kompleksinę endoskopinę operaciją atlikusio Ortopedijos traumatologijos klinikos sporto traumų ir artroskopijos sektoriaus vadovo profesoriaus Rimtauto Gudo, peties sąnario išnirimas, pasitaikantis profesionaliems sportininkams, yra sunki trauma, kartu atnešanti ir kitus sunkius sužalojimus – išnyrant peties sąnariui pažeidžiama žastikaulio galvos kaulas ir kremzlė, užspaudžiamas nervas bei nuplyšta keliančios ir laikančios peties sąnarį sausgyslės.

Nebereikia trijų operacijų

Operuojant atviruoju ar endoskopiniu būdu, per vieną kartą visų sužalojimų surasti ir pagydyti nepavyksta – reikalingos dvi ar trys operacijos.

„Per kelias vietas padarę daug mažų pjūvių, vienu metu išsprendėme keturias sunkias traumos pasekmes – specialiais implantais stabilizavome petį, prie kaulo pritvirtinome nuplyšusias  keliančias ir laikančias petį sausgysles, paėmę kaulo dalį iš kitos vietos kartu su sausgysle persodinome ir taip atstatėme kaulo defektą, nukirpę nervą spaudžiantį recesyvinį raištį išlaisvinome į peties sausgysles įeinantį nervą.

Visas šis procesas yra techniškai labai sudėtingas, nes peties kaulas lūžta vienoje vietoje, sausgyslė plyšta kitoje, nervas užspaudžiamas dar kitoje, todėl pjūvius reikia daryti keliose vietose ir prieiti prie paciento iš įvairių pusių, todėl, jei operuotume atviruoju būdu, tą padaryti yra neįmanoma“, – pasakojo prof. R.Gudas.

Dėl traumų baigia karjerą

Dauguma tokias traumas patyrusių pacientų gydomi kelių operacijų etapais, o tai užima metus ar net ilgiau, todėl dauguma atletų per tą laiką nusprendžia baigti profesionalo karjerą. Šios sudėtingos kompleksinės operacijos sėkmės atveju pacientas profesionaliai sportuoti galėtų grįžti jau po 6–8 mėnesių.

Medikai paciento būklę po operacijos vertina gerai, jam pradėta taikyti reabilitacija. Tikimasi, kad jis grįš į profesionalų sportą ir toliau sėkmingai dalyvaus varžybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius