Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 24

Kauno ligoninėje – „blatnųjų“ papročiai

Kauno klinikinė ligoninės skandalas panašėja į komišką dramą su kriminaliniu prieskoniu: politikai laužo duris, medikai vaiko vienas kitą iš direktoriaus kabineto, atiminėja raktus ir bando išsiaiškinti, kuris jų yra „vierchas“.
Iš pradžių E.Vaitkus išvarė R.Kunicką, po to R.Kunickas išvarė E.Vaitkų.
Iš pradžių E.Vaitkus išvarė R.Kunicką, po to R.Kunickas išvarė E.Vaitkų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tik antradienį Kauno miesto savivaldybė gavo Kauno miesto apylinkės teismo  teisėjos Olgos Šinkarenko rugpjūčio 18 dieną pasirašytą nutartį, kuria sustabdomas rugpjūčio 12 dienos  Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas skirti Eduardą Vaitkų laikinai pavaduoti laikinąjį  Kauno klinikinės ligoninės direktorių.

Ši paini biurokratinė formuluotė atspindi dar painesnę padėtį Kauno klinikinėje ligoninėje (KKL), kurią sudaro praėjusiais metais skandalų aplinkoje sujungtos dvi gydymo įstaigos: buvusi Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinė ligoninė ir 2-oji klinikinė ligoninė.

Politikų įskeltą skandalo kibirkštį pakurstė ir Kauno miesto apylinkės teismas: dabar situacija KKL primena bananinę Lotynų Amerikos valstybėlę, kurioje valdovai keičiasi kas tris dienas.

Suglumino netikėta žinia

KKL padalinys Laisvės alėjoje, buvusi Raudonojo Kryžiaus klinikinė ligoninė (RKKL) nuo praėjusio antradienio ūžia kaip bičių avilys, į kurį įskrido svetimas tranas.

Rugpjūčio 16 dieną medikai susirinko į improvizuotą susirinkimą ir netikėtai sužinojo, kad jiems laikinai, kol atostogauja laikinasis KKL Direktorius Kęstutis Mazurkevičius, vadovaus Kauno klinikų profesorius Eduardas Vaitkus.

K.Mazurkevičius, prieš išeidamas atostogų, pats paskyrė savo pavaduotoju KKL Traumatologijos skyriaus vedėją Raimundą Kunicką.

Šis ligoninės darbuotojams teigė tik prieš pat savaitgalį, paskutinėmis darbo valandomis penktadienį sužinojęs, kad miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Navakauskas paskyrė E.Vaitkų laikinuoju KKL vadovu.

Pastarasis atėjo susirinkimui įpusėjus ir patarė visiems imtis darbo, gydyti ligonius. Profesorius nė nenujautė, kad labai greitai panašaus patarimo, grįžti prie savo darbų Kauno klinikose, sulauks ir pats.

Teko išlaužti duris

Situacija pamažu kaito. Paaiškėjo, kad naujasis pavaduotojas, E.Vaitkus, atėjo laikinai pavadovauti, dar nesudaręs darbo sutarties, bet iš karto paprašė tarnybinio mobilaus ryšio telefono.

Sutartis buvo greitai pasirašyta, tačiau iškilo problema: atostogaujančiojo direktoriaus K.Mazurkevičiaus kabinetas buvo užrakintas.

O E.Vaitkui būtinai reikėjo ten patekti.  Iki tos dienos R.Mazurkevičių pavadavęs R.Kunickas raktų gal neturėjo, gal iš principo nedavė.

Tuomet atvyko Kauno miesto tarybos narys, Socialinių reikalų, šeimos ir sveikatos komiteto pirmininkas Artūras Orlauskas ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Stankevičius su antstoliu, išgręžė durų spyną ir atvėrė ligoninės vairininko kabineto duris.

Bet pavairuoti E.Vaitkui teko labai neilgai, vos kelias dienas.

Direktorius kontratakuoja

Tą pačią savaitę A.Orlauskas savivaldybėje surengė spaudos konferenciją, pranešdamas, kad dėl K.Mazurkevičiaus veiksmų kreiptasi į prokuratūrą. Anot A.Orlausko, K.Mazurkevičius neteisėtai naudojo nebegaliojantį RKKL antspaudą, padarė kitų pažeidimų, susijusių su viešaisiais pirkimais.

„Mums pavyko sustabdyti viešųjų pirkimų konkursą teisinėms paslaugoms  už 400 tūkst. Lt pirkti. Prokuratūra turėtų atskleisti ir kitų K.Mazurkevičiaus darbelių", – vakar žurnalistui pasakojo A.Orlauskas.

Bet K.Mazurkevičius, nors ir atostogaudamas, nesėdėjo rankų sudėjęs, kai ant jo galvos pasipylė miesto valdžios nemalonės. Sužinojęs apie savivaldybės administracijos įsakymą į KKL importuoti E.Vaitkų, jis kreipėsi į teismą.

Kauno miesto apylinkės teismas ginčą išsprendė labai greitai, ir būtent K.Mazurkevičiaus naudai. Teisėja O.Šinkarenko rugpjūčio 18 dieną paskelbė nutartį taikyti laikinąsias apsaugos priemones, tai reiškia, sustabdyti Kauno miesto administracijos direktoriaus įsakymą, kuriuo laikinuoju KKL vadovu skiriamas E.Vaitkus.

Teismo manevras

Dabar staiga užklupta pasijuto miesto savivaldybė. Mat nutartyje pažymėta, jog apie laikinųjų priemonių taikymo svarstymą teisme atsakovui (savivaldybei) nebus pranešta, kadangi šis gali sutrukdyti tas priemones taikyti.

Nors savivaldybės administracija apie nutartį iš principo žinojo, tačiau jos originalų tekstą Kauno miesto apylinkės kurjeris į valdžios rūmus pristatė tik vakar, taigi praėjus 5 dienoms po to, kai nutartis buvo priimta.

Ši situacija suglumino administracijos direktorių A.Navakauską. Jis sakė iki šiol negalėjęs vykdyti teismo nutarties ir atšaukti įsakymo, kuriuo E.Vaitkus buvo paskirtas pavaduoti atostogaujantį KKL direktorių.

„Man nedera komentuoti teismo sprendimo. Tačiau jeigu ligoninės steigėjas yra savivaldybė, ji turi prioritetą skirti pavaduojantįjį direktorių, kai vadovas atostogauja. Dabar, kai nutartį pagaliau gavome, galėsime ją apskųsti“, – aiškino K.Navakauskas.

Perversmo strategija

Teismo nutartis apvertė aukštyn kojomis praėjusios savaitės pradžioje susiklosčiusią padėtį. Nuo KKL vadovą pavaduojančiojo posto pavarytas R.Kunickas, pergalingai mojuodamas nutartimi, atėmė direktoriaus kabineto raktus ir antspaudą iš E.Vaitkaus. Panašiai, kaip prieš kelias dienas su R.Kunicku buvo pasielgęs E.Vaitkus.

Iki vakar dienos R.Kunicko laikinosios valdžios teisėtumas buvo su klaustuku, bet dabar savivaldybė, nori to ar ne turės jį laikinai palaiminti, nes toks teismo sprendimas.

Tačiau kiek ilgai kolegų gerbiamam medikui, nepratusiam prie politinių intrigų, pavyks išsilaikyti laikinajame poste, neaišku.

Mat nė viena pusė neketina pasiduoti.

Nė žingsnio atgal!

„Ne mes sukėlėme skandalą, o pats K.Mazurkevičius, tikėdamasis, kad tai jam išeis į naudą. Tuo labai abejoju, nes gauname daug skundų dėl jo elgesio, ypač iš jo paties pavaldinių buvusioje Kauno 2-ojoje ligoninėje.

Jis, pavyzdžiui, atleido iš darbo 5 mėnesį kūdikio besilaukiančią kineziterapeutę. Ir dar daugiau neskanių darbelių išnirs į paviršių“, – tikino A.Orlauskas.

Atrodo, kad ir K.Mazurkevičius nesileis lengvai išverčiamas iš koto. Kai grįš iš atostogų rugsėjo 5 dieną, jis bandys išsiaiškinti, ar teisėtai miesto tarybos nariai ir antstolis įsibrovė į jo kabinetą, ar nedingo jo asmeniniai daiktai.

„Darbuotojai sakė matę, kaip E.Vaitkus už išlaužtas duris sumokėjo iš savo kišenės. Nesuprantu, kodėl reikėjo imtis tokių barbariškų priemonių, laužti duris. Juk 2-oje ligoninėje  yra laisvų patalpų, tinkamų vadovui sėdėti. Tarp jų ir buvusio direktoriaus Tautvydo Jankausko kabinetas“, – stebėjosi K.Mazurkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius