Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 02

Ligoninių sujungimas baisiau nei prijungimas

Kauno valdžia jau paruošė projektą dėl dviejų miesto ligoninių sujungimo, o ne dėl vienos prijungimo prie kitos. Labiausiai baiminamasi, kad bus atleista apie pusė tūkstančio darbuotojų.
Ligoninės vadovas Kęstutis Mazurkevičius (kairėje) trečiadienį lankėsi savivaldybėje.
Ligoninės vadovas Kęstutis Mazurkevičius (kairėje) / Aliaus Koroliovas

Kitą savaitę laikinosios sostinės taryba žada apsispręsti dėl Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės (KRKKL) ir 2-osios klinikinės ligoninės sujungimo. Numatyta, kad vietoj dviejų gydymo įstaigų bus viena – viešoji įstaiga Kauno savivaldybės ligoninė.

Priėmus principinį sprendimą paaiškės, kokie skyriai minėtose dviejose ligoninėse bus naikinami, kiek darbuotojų bus atleista, rašo „Lietuvos žinios“.

Kadangi nuo praėjusių metų gruodžio kalbėta ne apie dviejų gydymo įstaigų sujungimą, o apie 2-osios klinikinės ligoninės prijungimą prie KRKKL, dėl planuojamos pertvarkos protestavo tik vienos ligoninės darbuotojai. Laisvės alėjoje įsikūrusios KRKKL vadovybė tuomet situaciją komentavo santūriai. Prijungimas būtų leidęs išsaugoti kėdę bent vienam iš dviejų direktorių, o dauguma darbuotojų būtų neliečiami.

Tačiau sujungimo procesas visai kitoks – įspėjimus dėl atleidimo iš darbo gaus visi. Kiek iš jų vėliau bus pakviesta dirbti naujoje viešojoje įstaigoje, neaišku.

„Atmosfera tragiška. Kai kurie darbuotojai pasiėmė atostogų, nes nebeatlaiko įtampos. Personalas nusiteikęs bet kokiomis priemonėmis kovoti dėl gydymo įstaigos išsaugojimo“, – sakė KRKKL direktorius Kęstutis Mazurkevičius.

Anot jo, kolegoms kelia paniką sklandančios kalbos, kad ligoninėje teliks nedidelis traumų skyrius, o 500 darbuotojų neteks pragyvenimo šaltinio. „Kalbama, kad net direktorius naujai gydymo įstaigai jau parinktas“, – užsiminė K.Mazurkevičius.

Jis tikino, kad Kauno tarybai priėmus sprendimą dėl ligoninių sujungimo, KRKKL darbuotojai imsis drastiškų priemonių. Iki šiol piketus rengti grasino tik 2–osios klinikinės ligoninės personalas.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas Konstantinas Romualdas Dobrovolskis tvirtino esąs sukrėstas miesto vadovų planų sunaikinti nuo 1908 metų veikiančią KRKKL.

„Daugiau tokių ligoninių Lietuvoje nėra. Raudonojo Kryžiaus vardas vertinamas visame pasaulyje. Teisė juo vadintis suteikiama ne bet kam. Dabar tai yra sutrypiama“, – pareiškė jis. K.R.Dobrovolskio įsitikinimu, istoriškai vertinga ne tik pati gydymo įstaiga, bet ir pastatai, kurioje ji įsikūrusi.

Kauno meras Andrius Kupčinskas sakė, kad į saugotinų objektų sąrašą įtrauktus vertingus pastatus ketinama privatizuoti, nes lėšų jiems remontuoti nėra.

„Kodėl naikiname Raudonojo Kryžiaus pavadinimą? Nes nežinome, ar draugija suteiktų jį naujai įkurtai struktūrai“, – teigė jis. Anot mero, niekas iš miesto valdininkų šiuo klausimu nepasidomėjo.

A.Kupčinskas tikino, kad artimiausiu metu nei vienos iš dviejų sujungiamų ligoninių personalas nebus atleistas. Meras pažymėjo nuo pat pradžių buvęs už ligoninių sujungimą, o ne prijungimą vienos prie kitos. Esą tuomet jos atsiduria lygiavertėje padėtyje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius