Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 17

Kauno marių pakrantę okupavo romai

Kauno marių pašonėje, Grabučiškėse, esančią poilsiavietę pamėgo Rumunijos romai. Jau ne pirmus metus nelegalią stovyklavietę čia įsirengiantys klajokliai – tikra rakštis Kauno marių regioninio parko direkcijai, Kaišiadorių miškų urėdijai ir policijai. Tačiau išprašyti svetimšalių nepavyksta: vienai grupei išvykus, juos jau kitą dieną pakeičia kitas, ne ką mažiau triukšmingas romų kolektyvas.
Vaikus palikusios Rumunijoje, romės lydi savo vyrus
Stovyklavietėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Grabučiškėse apsilankę „15min“ žurnalistai čia išvydo 10 romų. 5 vyrai ir tiek pat moterų vaizdingoje Kauno marių pakrantėje buvo įsirengę tikrą stovyklavietę: greta palapinių ant dujinės lauko viryklės virė kavą, keli romai išlenkė po stikliuką degtinės, kiti ilsėjosi pavėsyje.

Pasak netoliese gyvenančių vietinių, jau kelias savaites Grabučiškėse įsikūrę atvykėliai laiką leidžia įvairiai. Dieną vyrai vieni arba su žmonomis dažniausiai „tvarko reikalus“ mieste, o vakare visi linksminasi – šoka, dainuoja. Šią savaitę Kaišiadorių rajono policijos pareigūnams jau teko malšinti ir muštynes: kumščius į darbą buvo paleidę romai ir į poilsiavietę užsukę poilsiautojai.

„Rytoj išvažiuosim“

Paklausti, iš kur atvyko ir ką veikia Lietuvoje, Grabučiškėse apsistoję romai rusiškai aiškino, kad čia gyvena tik laikinai.

„Daromės vizas ir važiuosime dirbti į Rusiją, Maskvą. Namus statysime. Tris mėnesius ten dirbsime“, – aiškino Ghiocelis Fulgeras. Pasak vyro, visi dešimt romų yra iš Rumunijos. Uždarbiauti keliauja tik vyrai, juos lydi žmonos, vaikai palikti namuose. „Visi mes esame šeima, familia“, – paklaustas apie ryšius, siejančius grupelę, tikino kitas romas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Stovyklavietėje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Stovyklavietėje klajokliai turi visko, ko jiems reikia. Net degtinės.

Vyrai vienas per kitą aiškino, kad „rytoj jau išvyksta“. „Dokumentai baigiami ruošti ir išvažiuojame. Viskas bus gerai“, – įtikinėjo žurnalistus ir kartu su jais Grabučiškėse pasirodžiusius Kaišiadorių miškų urėdijos darbuotojus.

Pastarieji tokiais pažadais jau nebetiki. Anot jų, išvažiuoti „rytoj“ romai žada kiekvieno jų apsilankymo metu. „Gal vieni ir išvažiuoja. Tačiau vietoje jų iš karto atsiranda kiti. Nežinia, kaip jie apie šią vietą sužino. Tačiau nuo pernai čia nuolat randame romus. Kartais jų daugiau, apie 30, kartais, kaip dabar, mažiau“, – pasakojo Kaišiadorių miškų urėdijos Miško želdinimo ir apsaugos inžinierius Drąsius Frankonis.

Jo kolega pasakojo, kad romai Lietuvoje bando ne visada teisėtai užsidirbti. Vietiniai yra prasitarę kartą iš atvykėlių pigiai pirkę benzino, kuris, kaip vėliau pasirodė, buvo tik benzinu kvepiantis vanduo. Kiti buvo įsigiję kiniškų pjūklų, tikėdami, kad romai pigiai parduoda Vokietijoje gamintus įrankius. Patys romai, išgirdę tokias kalbas, „pamiršta“, kad supranta rusiškai. Lygiai taip pat reaguoja ir į klausimus, kaip sužinojo apie Grabučiškes.

Tačiau noriai pasakoja, kad neseniai Kauno automobilių turguje už gerą kainą įsigijo naudotą automobilį: „Dabar pas jus mašinas apsimoka pirkti“.

Išprašyti neišeina

Ne kartą romus Grabučiškėse aptikę urėdijos darbuotojai sako neturintys už ką juos bausti. „Kol laužų nekūrena miške, tol jie mūsų akimis nėra pažeidėjai“, – aiškino D.Frankonis. Maždaug 100 Lt baudą už stovyklos įrengimą saugomoje teritorijoje ir tam neskirtoje vietoje atvykėliams galėtų skirti Kauno marių regioninio parko direkcija. Tačiau šiemet jos darbuotojams nesiseka užtikti romų „nusikaltimo vietoje“. Į Grabučiškes atvykę direkcijos darbuotojai randa tik klajoklių buvimo pėdsakus – šiukšles, laužo vietas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Stovyklavietėje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Stovyklavietėje  įsikūrusios 5 romės, kartu su vyrais atvykusios iš Rumunijos.

„Pagal parko lankymosi taisykles statytis palapines galima tik Duobakalnio stovyklavietėje, ne Grabučiškėse. Tačiau romai to nepaiso – jau ne pirmus metus palapinių miestelį įsirengia Grabučiškėse. Pažeisdami saugomų teritorijų taisykles jie kuria laužus, triukšmauja, po apsilankymo palieka šiukšlių“, – nelegalių stovyklautojų pažeidimus vardino Kauno marių regioninio parko vyriausiasis inspektorius Silvijus Klenauskas.

Jis neslėpė, jog ankstesniais metais taip pat nesisekė išprašyti romų iš parko teritorijos. Dažniausiai baudos jie išvengdavo apsimesdami, jog nesupranta, ko iš jų norima.

Neįsivaizduoju, kaip reikėtų išieškoti jiems skirtą baudą. Pernai, kai buvome juos aptikę poilsiavietėje, romai apsimetė, kad nesupranta, kas jiems sakoma. Nors aš esu beveik tikras, kad rusų kalba jiems nors truputį suprantama. Paprašyti dokumentų, nerodė. Tai tik iš automobilių, kuriais buvo atvažiavę, galėjome pasakyti, kad ne vietiniai: matėsi ir Rumunijos, ir Lenkijos numeriai“, – sakė S.Klenauskas. Pasak jo, samdyti vertėjus, kurie būtų galėję talkinti bendraujant su romais, direkcija neturėjo finansinių galimybių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Stovyklavietėje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Romai tikino, kad Grabuciškėse gyveno tol, kol daromos vizos

Ribotas biudžetas koją kiša ir šiemet. Dėl sumažinto finansavimo Kauno marių regioninio parko direkcijos darbuotojai beveik neturi galimybių apvažiuoti visą parko teritoriją. Taupant lėšas taip pat buvo nuspręsta atsisakyti vakarinių ir naktinių patruliavimų.

Dabar dirbame tik nuo 8 iki 17 val. Lėšų kurui buvo skirta tik tiek, kad galime sau leisti nuvažiuoti ir aptvarkyti teritorijas – nušienauti ir pan. Apie patruliavimą negali būti net kalbos“, – apverktinos padėties neslėpė direkcijos darbuotojai.

VIDEO: Grabučiškėse prie Kauno marių apsistojo romai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius