Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 18

Kauno Panemunės tilto rekonstrukcijos konkurso laimėtojo paskelbimas vėl atidėtas

Šimtamilijoninės vertės Panemunės tilto rekonstrukcijos konkursas vis labiau kaitina aistras. Kai kurių miesto politikų tvirtinimu, nors viešųjų pirkimų konkursas tebevyksta, nugalėtojas jau esą aiškus.
Panemunės tiltas
Panemunės tiltas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Liberalų sąjūdžio atstovų, taip pat „darbiečio“ Ryčio Šatkausko teigimu, mažiausią tilto rekonstrukcijos kainą (82,66 mln. Lt) pasiūliusi Latvijos bendrovė „Latvijas tilti“ iš konkurso de facto pasitraukė dar šį trečiadienį, atsiuntusi raštą, kad susilaiko nuo įsipareigojimų darbus atlikti konkurse numatytomis sąlygomis.

Todėl, jei konkursas nebus apskųstas, Kauno savivaldybei teks pasirašyti sutartį su „Kauno tiltais“, kurie darbus žada atlikti už 102,95 mln. Lt.

Sprendimas atidėliojamas

Tačiau konkurso laimėtojo paskelbimas vis atidėliojamas. Šią savaitę Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas „15min“ sakė, kad sprendimas turėtų būti paskelbtas penktadienį, tačiau jis ir vėl atidedamas. Šį kartą iki kito Viešųjų pirkimų komisijos posėdžio trečiadienio.

Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo teigimu, atidėti sprendimą tenka, nes dar nėra raštu gautos kai kurių ekspertų išvados. Jų negavus, sprendimo priimti negalima.

„Kad ir kas laimės konkursą, visi kankorėžiai teks man. Kai sako, kad šis konkursas – afera, mane ima siutas. Laikas geriausiai atskleidžia teisybę“, - sulaukti daug kritikos iš anksto nusiteikęs valdininkas.

Iš konkurso nepasitraukė

R.Mačikėnas tvirtina, kad latviai kol kas tikrai nėra pasitraukę iš konkurso. Jo tikinimu, lapkričio 14 d. buvo gauti Latvijos bendrovės paaiškinimai dėl kai kurių jų nurodytos sąmatos punktų pagrindimo, ir dabar jie yra nagrinėjami.

„Latvijas tilti“ vadovai „15min“ komentuoti situaciją telefonu atsisakė, o atsakyti į elektroniniu paštu atsiųstus klausimus žadėjo tik kitą savaitę. Bendrovės atstovas tik išsitarė, kad „konkurso laimėtojas dar nėra žinomas“.

Kas teisus?

Kauno vicemeras Kęstutis Kriščiūnas teigia, kad viskas daroma ginant gyventojų interesus: „Neturime teisės pro pirštus žiūrėti į tokį svarbų projektą kaip Panemunės tilto statybos. Norime, kad šis gyvybiškai svarbus tiltas būtų pastatytas kaip įmanoma greičiau ir būtų saugus. Tad sprendimas dėl tilto statybos darbų konkurso tikrai nebus atsitiktinis. Mes išnaudosime visas teisines priemones, kurios padės užtikrinti viešąjį interesą.“

Tačiau savivaldybės opozicijos atstovai įsitikinę, kad kai kurie politikai, aukšti savivaldybės pareigūnai yra itin suinteresuoti, kad konkursą laimėtų „Kauno tiltai“. Todėl esą norima suformuoti nuomonę, kad itin patraukliai atrodantis latvių pasiūlymas yra „iš oro“.

„Skirtumas tarp dviejų pasiūlytų kainų – daugiau kaip 20 mln. Lt. Kas gali paneigti, kad latviams nebuvo daromas spaudimas?“ – kalbėjo buvęs meras Rimantas Mikaitis.

Liberalų sąjūdžio atstovai pabrėžė, kad „Latvijas tilti“ yra viena didžiausių ir seniausių Latvijos statybų bendrovių, pastačiusi šimtus tiltų ir hidrotechninių statinių. Todėl Panemunės tiltą ji esą tikrai sugebėtų pastatyti už 80 mln. Lt.

Neteikia informacijos

R.Šatkausko teigimu, šiuo metu latvius iš konkurso bandoma pašalinti ir dėl to, kad parengtose sąmatose nėra įtrauktos metalo konstrukcijos bei privažiavimų prie Panemunės tilto sutvarkymas.
„Tik akivaizdu, jog šie darbai 20 mln. Lt nekainuos. Tai, kad tilto sutvarkymo darbai gali būti verti 70–80 mln. Lt, kalbėta jau prieš metus. Kad per tą laiką kainos būtų padidėję, duomenų nėra“, – sakė R.Šatkauskas.

Anot jo, tvirtinimai, kad į „Latvijas tilti“ parengtą sąmatą įtraukti ne visi būtini darbai, yra absurdiški: „Jei taip būtų, kodėl konkurso vertinimo komisija to išsyk nepamatė? Manau, kad latvių mūsų savivaldybei eliminuoti nepavyks, todėl bus stengiamasi, kad jie patys atsisakytų vykdyti darbus. Šį galimą planą įrodo neva iš „Latvijas tilti“ gautas raštas, apie kurį informacija neteikiama ir saugoma.“

Viskas – pagal įstatymą

Remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) nutarimu, visos sutartys, viršijančios 2 mln. Lt, gali būti pasirašomos tik po to, kai pirkimo procedūras įvertina pati VPT.

„Tokį nurodymą esame gavę ir dėl šio konkurso. Todėl nei politikų, nei administracijos darbuotojų įtaka šiuo atveju neturi ir neturės jokios reikšmės. Viskas daroma griežtai laikantis Viešųjų pirkimų įstatymo“, – aiškino R.Mačikėnas.

Savivaldybės administracija sutartį su konkurso nugalėtoju galės pasirašyti tik tuomet, kai pirkimo procedūras įvertins VPT. Paskelbus laimėtoją, per 15 parų sprendimą galima apskųsti.

Kauniečiai baiminasi, kad konkurso laimėtojo aiškinimasis gali persikelti į teismą. Tuomet dešimtmetį laukto tilto remonto pradžia gerokai užsitęstų.

Keturi dalyviai

Paraiškas dalyvauti Panemunės tilto rekonstrukcijos konkurse pateikė keturios bendrovės – dvi Lietuvos ir dvi – Latvijos.

„Latvijas tilts“ yra pasirengę tiltą rekonstruoti už 82,66 mln. Lt (su PVM), „Kauno tiltai“ – 102,95 mln. Lt, UAB „Alkesta“ – 108,98 mln. Lt, „Tilts“ – už 112,69 mln. Lt. Du patys brangiausi pasiūlymai pripažinti kaip neatitinkantys kvalifikacinių reikalavimų.

Ekspertai paskaičiavo, kad ant rekonstruotų senojo tilto atramų statomam naujam Panemunės tiltui per ketverius metus prireiks apie 100 mln. Lt. Iš valstybės biudžeto bus skirta 60 mln. Lt, iš miesto – 30 mln. Lt.

3 mln. Lt darbų pradžiai iš Kelių direkcijos rezervo žadėjo skirti Susisiekimo ministerija, tačiau šis pažadas iki šiol neįvykdytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius