Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 18

Kauno pasirinkimas – duobėtomis gatvėmis į mero išsvajotus prabangius Kongresų rūmus

Kauno meras Andrius Kupčinskas įsitikinęs, kad miestui verkiant reikia geros koncertų salės, o opozicija teigia, kad dėl to teks ir toliau daug metų važinėti duobėtomis gatvėmis.
Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija)
Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija) / Kauno regiono plėtros agentūra

Kaune jau kelerius metus valdančioji Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcija, kuriai atstovauja ir meras Andrius Kupčinskas, kalba apie būtinybę pastatyti Kongresų, koncertų ir konferencijų rūmus. Jiems numatyta vieta yra H. ir O. Minkovskių gatvėje, priešais Nemuno salą.

Aliaus Koroliovo nuotr./Rimantas Mikaitis ir Simonas Kairys
Aliaus Koroliovo nuotr./Rimantas Mikaitis (kairėje)ir Simonas Kairys

Kauno tarybos opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Rimantas Mikaitis įsitikinęs, kad rūmai yra tik asmeninės ir prabangios mero ambicijos bei svajonė, dėl kurios aukojami gatvių rekonstrukcijos planai. A.Kupčinskas atkerta, kad liberalai patys neturėdami svajonių dirbtinai bando supriešinti skirtingus dalykus.

Gatvės liks duobėtos?

Tarybos sprendimas „Dėl Kauno miesto savivaldybės pagrindinių gatvių rekonstrukcijos ir remonto darbų projekto“ buvo priimtas dar prieš paskutinius savivaldos rinkimus 2011 m. Jame numatyta atlikti darbų už 60 mln. litų, su rangovais atsiskaitant per 10 metų. 2012 m. sprendimas buvo patikslintas, padidinant sumą iki 100 mln. litų.

R.Mikaičio teigimu, mero sudaryta darbo grupė, turėjusi užtikrinti Kauno miesto tarybos sprendimo įgyvendinimą, po dvejų metų trypčiojimo vietoje nutarė jį naikinti. „Toks gatvių remonto finansavimo modelis buvo įtrauktas ir į konservatorių rinkimų programą. Akivaizdu, kad ši valdžia nepajėgi įgyvendinti jokių rimtesnių sprendimų. Gatvių lopymas už gaunamas Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas yra valdančiųjų galimybių riba. Su tokiomis ambicijomis jokių didesnių pokyčių mieste nepasieksi“, – įsitikinęs R.Mikaitis.

Kaltina supriešinimu

A.Kupčinskas tvirtino, kad jo sudaryta darbo grupė dėl gatvių rekonstrukcijos plano dar nebaigė darbo, todėl jis negalįs vertinti jos pasiūlymų. „Niekas nesirengia apleisti gatvių, tai dirbtinis supriešinimas. Liberalai patys neturi svajonių, todėl sugeba tik kiršinti visuomenę. Kongresų, koncertų ir konferencijų rūmų statyba seniai įtraukta į strateginį Kauno planą“, – kalbėjo meras.

Kauno regiono plėtros agentūra/Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija)
Kauno regiono plėtros agentūra/Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija)

A.Kupčinsko teigimu, rūmai bus statomi iš ES paramos lėšų, kurios skiriamos iš kitų fondų nei gatvių rekonstrukcija. „ES parama nėra vienas kapšas, kurį reikia paskirstyti visoms sritims. Rūmams nebus naudojami infrastruktūrai skiriami pinigai. Todėl tai dirbtinis skirtingų dalykų supriešinimas“, – teigė miesto vadovas.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Skilandis tikino, kad gatvės bus ir toliau rekonstruojamos, tik ieškoma kitokių finansavimo būdų nei siūloma dabartinėje programoje. „Pagal dabartinį modelį siūloma skolintis iš verslo už gatvių remontą ir atidavinėti pinigus per 10 metų, tačiau susidaro labai didelės išlaidos, kurių finansuoti miesto biudžetas nepajėgia. Todėl Kauno tarybai siūlysime kitus gatvių remonto finansavimo būdus“, – teigė R.Skilandis.

Jis pabrėžė, kad į gatves nuo 2011 metų jau investuota per 100 mln. litų.

Rūmai – duoklė kultūrai

Kaune yra gana daug konferencijų salių, koncertus rengia „Žalgirio“ arena. Tačiau A.Kupčinskas pabrėžė, kad rūmai nėra skirti vien konferencijoms. „Mieste nėra didelės salės akustinei muzikai. Kauno filharmonijos scenoje neišsitenka ir mūsų pasididžiavimas – Kauno simfoninis orkestras. Kauno filharmonija tarpukario statyta visai kitai paskirčiai – ten buvo Teisingumo ministerija. Be to, vadovaujantis opozicijos logika galima sakyti, kam reikėjo tos brangios „Žalgirio“ arenos, jei turime Kauno sporto halę “, – argumentavo A.Kupčinskas.

Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai gali kainuoti apie 80 mln. litų.

Jis taip pat tvirtino, kad rūmų laukia ir akademinė bendruomenė. „Universitetų atstovai sakė, kad galėtų rengti įvairius tarptautinius renginius, taigi būtų skatinamas vadinamasis konferencinis turizmas“, – įsitikinęs A.Kupčinskas.

Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai gali kainuoti apie 80 mln. litų.

Kauno regiono plėtros agentūra/Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija)
Kauno regiono plėtros agentūra/Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija)

Jų bendras plotas bus 10,6 tūkst. kv. metrai. Čia bus įrengtos dvi koncertų salės – viena 1500 vietų pagrindinė ir antra 720 vietų transformuojama salė su vaizdu į Kauno senamiestį ir Naujamiestį. Taip pat rūmuose bus įrengtas restoranas ir terasa su vaizdu į Nemuną ir Kauno senamiestį.

Taip pat planuojama pastatyti 350 vietų požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Kauno kongresų, koncertų ir konferencijų rūmuose veiks 1440 vietų pakrantės amfiteatras, 500 vietų stogo terasos amfiteatras.

Numatyta 3 tūkst. kv. metrų plotą skirti komercinėms patalpoms, skirtoms nuomai. Jose galės įsikurti verslo atstovai ir teikti savo paslaugas.

Rūmus ketinama pradėti statyti 2016 m. ir baigti 2018 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius