Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 07

Kauno pilyje už 200 tūkst. valdiškų litų įrengtas tualetas nuolat užsikemša – į jį neleidžia turistų

Kauno savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija svarstys, kodėl nepaprastai brangiai kainavęs tualetas Kauno pilyje nuolat genda ir nėra pritaikytas didesniam žmonių srautui. Tuo tarpu muziejaus darbuotojams tenka raudonuoti prieš gausiai pilį lankančius turistus, aiškinant, kad jie tualetu turi naudotis kitur.
Piknikas
Kauno pilis – mėgiama kauniečių ir turistų vieta. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tuo metu, kai diskutuojama, kokia turės būti už milijonus litų atstatoma Kauno pilis, šiame gausai turistų ir miestiečių lankomame objekte nėra normalaus tualeto.

Nors jo projektavimui ir įrengimui Kauno savivaldybė dar 2009 m. skyrė apie 200 tūkst. litų, jis negenda tik tada, jei juo pasinaudoja tik vienas kitas žmogus. Tuo tarpu pilį per dieną aplanko šimtai ar net tūkstančiai žmonių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vakaras prie Kauno pilies
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vakaras prie Kauno pilies

Naudoja tik darbuotojai

Kauno miesto muziejaus, valdančio Kauno pilį direktorė Rita Garbaravičienė sakė, kad pilies rūsyje esančiu tualetu neįmanoma normaliai naudotis jau kelerius metus.

„Muziejui pilis buvo perduota 2011 metais. Prieš tai ten buvo įsikūręs Kauno turizmo informacijos centro padalinys. Matyt, tualeto įranga pritaikyta nedideliam kiekiui žmonių, nes kol juo naudojasi tik muziejaus darbuotojai, didelių problemų pavyksta išvengti“, – kalbėjo direktorė.

Tualetas įrengtas rūsyje, todėl buvo sumontuota speciali kanalizacijos pakėlimo įranga. Būtent dėl jos gedimų tualetas dažnai užsikemša ir būna apsemiamas.

„Lankytojai ne visada paiso darbuotojų prašymų neiti į pilies tualetą. Jei ten apsilanko didesnis būrys turistų, turime rūpesčių ir išlaidų santechnikams“, – teigė R.Garbaravičienė.

Pasak R.Garbaravičienės, Kauno miesto muziejus per metus gauna tik 30 tūkst. litų administracinėms ir ūkio išlaidoms, todėl bet koks meistrų vizitas įstaigai yra skausmingas.

Siunčia naudotis „auksiniu tualetu“

Kauno pilyje per dieną apsilanko 100 ir daugiau žmonių, čia vyksta edukacinės programos, įvairūs renginiai. Pasak R.Garbaravičienės, pirmas dažno pilį norinčio aplankyti turisto klausimas – kur tualetas. „Ne veltui seniau Kultūros ministerija daug dėmesio skyrė tualetams muziejuose. Tačiau mūsų darbuotojai turistus priversti siųsti į netoliese esantį viešąjį tualetą“, – apgailestavo direktorė.

Pasak R.Garbaravičienės, pirmas dažno pilį norinčio aplankyti turisto klausimas – kur čia yra tualetas.

Prie Kauno pilies automobilių stovėjimo aikštelės esantis tualetas taip pat yra skandalingai pagarsėjęs ir gavęs „auksinio tualeto“ vardą.

Konteinerinis statinys kauniečiams kainavo daugiau kaip pusę milijono litų.

2008 m. Kauno apygardos prokuratūra įtarė, kad įrengiant šį tualetą klastoti darbų atlikimo aktai, išrašinėtos fiktyvios sąskaitos. Įtariamai buvo pareikšti 12 tarnautojų ir rangovų atstovų. Kauno apygardos teismas prieš dvejus metus 7 kaltinamuosius išteisino, 4 sulaukė realių laisvės atėmimo bausmių, o vienam laisvės atėmimo bausmės vykdymas buvo atidėtas.

Tačiau šiemet birželį Lietuvos apeliacinis teismas išteisino visus.

Aiškinsis komisijoje

Kauno tarybos narys Stasys Buškevičius, kuris yra vicemero Stanislovo Buškevičiaus sūnus, kreipėsi į Kauno tarybos Antikorupcijos komisiją su prašymu ištirti Kauno pilies tualeto įrengimo aplinkybes.

„Miestui per didelė prabanga išleisti 200 tūkst. litų ir turėti nefunkcionuojantį objektą“, – įsitikinęs S.Buškevičius.

„Miestui per didelė prabanga išleisti 200 tūkst. litų ir turėti nefunkcionuojantį objektą“, – įsitikinęs S.Buškevičius.

Pasak jo, gali būti, kad tualeto įranga netinkamai sumontuota arba jai reikėjo specialios techninės priežiūros, bet tai nebuvo numatyta.

„Gali būti įvairių priežasčių, tai ir būtina išsiaiškinti. Gal čia ir nėra jokių pažeidimų, bet turime žinoti, kodėl skirdami dideles lėšas, neturime kokybės. Taip pat aiškinsimės, ar pagrįsta tokia tualeto sąmata“, – tvirtino S.Buškevičius.

Tualeto statyba su specialia kanalizacijos kėlimo, vidaus patalpų sausinimo įranga kainavo apie 150 tūkst. litų, dar 40 tūkst. litų paėmė projektavimo darbai.

Viltis – tolesni atstatymo darbai

R.Garbaravičienė viliasi, kad toliau atstatinėjant Kauno pilį bus deramai pasirūpinta ir jos tualetu: „Tada turėsime daugiau erdvės ir bus, kur įrengti visiems tinkamą tualetą, kuris nekels tiek rūpesčiu kaip dabartinis.“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Laiptai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Per de­šimt­me­tį bu­vo įgyvendinti du Kau­no pi­lies at­sta­ty­mo eta­pai.

Pir­mo­jo eta­po me­tu bu­vo at­kur­tas pie­try­ti­nis pi­lies bokš­tas, o antra­ja­me eta­pe pra­dė­tas pi­lia­vie­tės ap­lin­kos tvar­ky­mas, iš­kirs­ti me­džiai, su­for­muo­tas pi­lia­vie­tės kon­tū­ras, šlai­tai.

Prieš tre­čią­jį Kau­no pi­lies at­sta­ty­mo eta­pą ke­ti­na­ma or­ga­ni­zuo­ti pro­jek­ta­vi­mo ir ty­ri­nė­ji­mo dar­bus, sie­kiant gau­ti par­amą iš 2014-2020 m. ES struk­tū­ri­nių fon­dų.

Nors kon­kre­tūs ar­chi­tek­tū­ri­niai spren­di­niai bus de­ta­li­zuo­ti ren­giant tech­ni­nį pro­jek­tą, pla­nuo­ja­ma, kad tre­čio­jo pi­lies tvarky­mo eta­po me­tu bus at­ku­ria­mas pietvakarinis bokš­tas ir gy­ny­bi­nė sie­na, bastėjos patalpos.

Kauno pilis pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėta 1361 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius