Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 28

Kauno politikai patvirtino 2012 metų nekilnojamojo turto mokesčio tarifus

Kauno miesto savivaldybės taryba patvirtino 2012 m. nekilnojamojo turto mokesčio tarifus.
Apleistas pastatas Kaune
Kauno politikai žada kreiptis į teismą, prašydami padidinti nekilnojamojo turto mokestį tiems pastatų savininkams, kurie piktybiškai nesirūpina savo turtu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Remiantis Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto mokesčio įstatymu mokesčio tarifas gali būti nustatytas intervale nuo 0,3 proc. iki 1 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Atlikus paskaičiavimus, kaip keitėsi nekilnojamojo turto mokestinė vertė nuo 2006 iki 2011 metų, pastebimos turto mokestinės vertės mažėjimo tendencijos. Šių metų sausio 1 d. duomenimis turto mokestinė vertė Kauno mieste sumažėjo vidutiniškai 34,98 proc., o Laisvės alėjoje ir Senamiestyje 34,90 proc.

„Kauno miesto gyventojams mokestinė našta mažės, taip sumažės ir gaunamos savivaldybės pajamos“, – teigė Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius.

Dėl tarifų dydžių buvo gautas ne vienas pasiūlymas iš Tarybos komitetų, iš frakcijų. Buvo siūloma suvienodinti tarifą visiems statiniams, kad jis būtų 0,8 proc. Kiti siūlė sumažinti tarifą pastatams, esantiems Laisvės alėjoje ir senamiestyje.

Kauno miesto savivaldybės taryba svarstė visus pasiūlymus, tačiau patvirtino tris nekilnojamojo turto mokesčio tarifus – pagrindinį 0,9 ir 0,6 procentų - atsižvelgiant į nekilnojamojo turto buvimo savivaldybės teritorijoje buvimo vietą ir nekilnojamojo turto paskirtį (pastatai Laisvės alėjoje ir senamiestyje). Buvo nuspręsta, kad viešbučiams, esantiems centrinėje miesto dalyje bus taikomas 0,9 proc. tarifas.

Kaune yra labai daug pastatų, kurie nėra tvarkomi. Galbūt mums reikėtų kreiptis į Seimą su pasiūlymu, padidinti nekilnojamojo mokesčio tarifą net iki 2 ar 3 proc. neprižiūrimiems pastatams

Kauno mieste labai aktuali apleistų, neprižiūrimų pastatų sutvarkymo problema, todėl buvo nuspręsta palikti 1 proc. mokesčio tarifą tokiems pastatams, atsižvelgiant į pastatų priežiūros būklę.

„Kaune yra labai daug pastatų, kurie nėra tvarkomi. Galbūt mums reikėtų kreiptis į Seimą su pasiūlymu, padidinti nekilnojamojo mokesčio tarifą net iki 2 ar 3 proc. neprižiūrimiems pastatams“, – savo mintimis pasidalino Tarybos narys Visvaldas Matijošaitis.

Šią idėją palaikė visi Tarybos nariai, todėl buvo nuspręsta artimiausiu metu parengti kreipimąsi į Seimą dėl Nekilnojamojo turto įstatymo pataisų dėl neprižiūrimų pastatų mokesčio tarifo padidinimo, nes su šia problema susiduria ne tik Kaunas, bet ir kiti miestai.

„Savivaldybės administraciją norėčiau paraginti atidžiau įvertinti mieste esančius prastos būklės pastatus. Šiuo metu turime tik 33 objektus, kuriems taikomas 1 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifas, o tokių pastatų tikrai yra daugiau. Sąrašas turėtų būti ilgesnis“, – sakė meras Rimantas Mikaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius