-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 04

Kauno politikams – rebusas dėl alaus kioskuose

Jeigu norai prieštarauja įstatymui, reikia keisti įstatymą – tokia logika vadovaujasi Kauno miesto politikai, nesutinkantys, kad ant spaudos kioskų prekystalių atsirastų alus bei sidras.
S.Buškevičius, akcentavęs, jog spaudos kioskuose alui ne vieta, patikino, jog Kauno tarybos siūlymui Seime nesulaukus tinkamo dėmesio, jis tikrai ryžtųsi peržengti teismų slenkstį.
S.Buškevičius akcentavo, kad spaudos kioskuose alui ne vieta, ir tikino, jog Kauno tarybos siūlymui Seime nesulaukus tinkamo dėmesio, jis tikrai ryžtųsi peržengti teismų slenkstį. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 3 Alkoholis Alus Seimas

Prašymo leisti spaudos kioskuose prekiauti silpnaisiais alkoholiniais gėrimais sulaukę Kauno politikai atsidūrė dviprasmiškoje situacijoje. Tarybos nariai, nesutikdami bendrovei „Lietuvos spauda“ išduoti prekybos alkoholiu licencijų, pažeistų galiojančias Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas.

Bendrovės „Lietuvos spauda“ atstovai į Kauno savivaldybę kreipėsi daugiau kaip prieš mėnesį. Verslininkai prašė trylikai spaudos kioskų išduoti licencijas prekiauti alumi, alaus kokteiliais ir sidru. Prašymą išnagrinėję savivaldybės klerkai jį praėjusią savaitę pateikė miesto politikams, šie prieš tokį sprendimą stojo piestu. Tiesa, karštą jų pasipiktinimą kiek apramino savivaldybės valdininkai, paaiškindami, jog „spaudos kioskai niekuo nesiskiria nuo įprastų, tad juridinio pagrindo neišduoti licencijų nėra“.

Pagal Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas savivaldybių tarybos gali riboti tik prekybos alkoholiu laiką. Šia teise miesto politikai jau pasinaudojo 2007-aisiais, kai Laisvės alėjoje bei senamiestyje veikiantiems kioskams alkoholiu leido prekiauti tik nuo 9 iki 12 val. Nors ir šįkart pasigirdo siūlymų spaudos kioskams išdavus licencijas imtis riboti prekybos laiką, miesto taryba nutarė eiti kitu keliu. Vakar Kauno politikai vieningai palaimino kreipimąsi į Seimą, kurio prašoma inicijuoti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, leidžiančią alkoholiu prekiauti tik stacionariose specializuotose alkoholinių gėrimų parduotuvėse.

Laiko tautos girdymu

„Spaudos kioskai yra spaudos kioskai, o ne alaus kioskai. Mums nepriimtina, kad spaudos kioskuose būtų prekiaujama alkoholiu. Iš dalies taip būtų pažeidžiama viešoji tvarka. Iš patirties žinome, kad kuo atviriau prekiaujama, tuo daugiau kyla problemų dėl viešosios tvarkos. Pavojingiausias yra tamsusis paros metas, kai atgyja visokių individų grupės ir ieško svaiginimosi galimybių. Aišku, jie neprisideda prie miesto viešosios tvarkos. Netgi atvirkščiai – bando drumsti“, – sprendimo priešintis prekybai alkoholiu spaudos kioskuose motyvus aiškino miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Mano nuostata aiški: nevartok alkoholio, narkotikų ir nerūkyk, – savo poziciją išreiškė sveiką gyvenimo būdą propaguojantis vicemeras Stanislovas Buškevičius. – Didinti vietų skaičių, kad alus būtų pardavinėjamas ant kiekvieno kampo ir dar spaudos kioskuose, yra papildomas tautos girdymas ir tai yra nesuvokiama. Nepamirškime, kad į spaudos kioskus ateina jaunų žmonių, moksleivių, o patys spaudos kioskai dažnai yra prie švietimo įstaigų. Alkoholis yra nuodas ir nuodų pardavimo vietos turi būti ribojamos.“

Yra ir nepritariančiųjų draudimui

Tiesa, „Lietuvos spaudos“ planams prekiauti alkoholiu pasipriešino ne visi politikai. Pasak praėjusį trečiadienį vykusio kolegijos posėdžio metu vienintelio už leidimą prekiauti balsavusio Rimanto Mikaičio, blaivinti tautą reikia ne draudimų ar įvairių apribojimų būdu.

„Čia vėl bandoma inicijuoti naujus suvaržymus. Aš esu prieš juos, prieš draudimus, ribojimus ar kitus nepatogumus žmonėms. Turime pirmiausia skirti dėmesį žmonių auklėjimui ir švietimui. Nuo to viskas turi prasidėti, o ne nuo draudimų, baudimų, griežtinimų ar panašių dalykų“, – kalbėjo vicemeras.

Žada gudrauti su laiku

Jeigu Seimas nereaguotų ar visai atmestų Kauno miesto tarybos kreipimąsi, „15min“ kalbinti miesto vadovai neleisti spaudos kioskams prekiauti alkoholiu stengtųsi kitomis priemonėmis. „Tokiu atveju bandytume griežčiau reglamentuoti prekybą spaudos kioskuose eidami paprastu keliu – nustatytume kelias valandas, kai galima prekiauti. Tokią galimybę mums tik ir suteikia kompetencija“, – aiškino meras.

„Jeigu savivaldybės administracijos direktorius būtų priverstas išduoti licencijas, šį jo sprendimą aš skųsčiau teismui. Ir tikėčiausi, kad jis atsižvelgtų į Konstitucinio Teismo išaiškinimus ar vadovautųsi protingumo kriterijumi. Jeigu nepavyktų visiškai uždrausti (prekybos alkoholiu spaudos kioskuose – red.), mes pagal įstatymą turime teisę riboti laiką. Tegul prekiauja nuo vidurnakčio vieną minutę, prašau. Tada viskas būtų pagal įstatymą“, – šypsojosi S.Buškevičius.

Kaip į tokius Kauno politikų ketinimus žiūri bendrovės „Lietuvos spauda“ vadovai, neaišku, nes
„15min” ketvirtadienį su jais susisiekti nepavyko.

Policijos komentaras

„Prieš kelerius metus prie liūdnai pagarsėjusio baro „Mažasis Paryžius“ būdavo įvykdoma daug plėšimų, vagysčių ir ypač sumušimų. Mes teismais pasiekėme, kad iš baro būtų atimta licencija prekiauti alkoholiu. Toliau buvo prie savivaldybės esančio kiosko eilė. Ten alkoholį pirkdavo vaikai ir paaugliai, o paskui eidavo šlapintis ant Lėlių teatro paradinių durų. Padedami teismų licenciją atėmėme ir iš to kiosko. Po to Seimas priėmė sprendimą dėl prekybos alkoholiu draudimo nuo 22 val. Po visų šitų įvykių nusikaltimų skaičius miesto centre itin sumažėjo. Kuo sunkiau įsigyti alkoholio, tuo mieste yra saugiau“, – sakė Centro policijos komisariato viršininko pavaduotojas Danas Česnauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius