Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 03

Kauno rajonas rodo pavyzdį Vilniui, kaip sumažinti laukiančiųjų vietų darželiuose eiles

Kauno rajono savivaldybė nuo šių metų lapkričio 1 dienos kompensuoja dalį išlaidų privatiems darželiams, kuriuos lanko šio rajono vaikai. Panašų sprendimą šią savaitę galbūt priims ir Kauno miesto savivaldybė. Tik Vilniaus politikai tokios galimybės kol kas net nesvarsto, nors būtent sostinėje problemos dėl vaikų, nepatenkančių į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, yra pačios aštriausios.
Vaikų darželis „Gilužis“
Vaikų darželis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kauno rajono savivaldybė rugpjūčio pabaigoje priėmė sprendimą dėl mėnesinio mokesčio kompensavimo už vaikų išlaikymą Kauno rajono privačiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose. Numatyta, kad nuo lapkričio 1 dienos šioms įstaigoms už kiekvieną vaiką bus kompensuojama 250 Lt (72,41 Eur) tėvų mokamo mokesčio. Tokia lengvata galės naudotis vaikai, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Kauno rajono savivaldybėje.

Vaikų – vos 70

Kauno rajone yra 4 privatūs darželiai, o kompensuoti dalį mokesčio ketinama už 70 vaikų, sakė savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė. Ji taip pat teigė nemananti, kad dėl savivaldybės kompensacijos staiga atsiras daugybė naujų darželių, nors laukiančiųjų vietos darželyje yra net apie tūkstantį.

„Yra vietovės, kur poreikis didelis ir vaikai nepatenka, – Garliava, Noreikiškės, Ringaudų, Domeikavos, Raudondvario seniūnijos, bet ten ir galimybių, tuščių sklypų kurti privačius darželius nėra. O mes jeigu randame mokykloje ar kitoje vietoje laisvą patalpą, steigiame savivaldybės biudžetinius darželius“, – teigė I.Marcinkevičienė.

Vis dėlto jeigu privatus darželis atsiras toje gyvenvietėje, kurios valstybiniame darželyje yra vietų, jis kompensacijos iš Kauno rajono savivaldybės nesulauks. Kaip tokį pavyzdį I.Marcinkevičienė nurodė Linksmakalnį, kurio municipaliniame darželyje yra vietų.

Registruoja vos gimusius

O mes jeigu randame mokykloje ar kitoje vietoje laisvą patalpą, steigiame savivaldybės biudžetinius darželius, – teigė I.Marcinkevičienė.

Šiuo metu laukiančiųjų eilėje į darželį yra apie tūkstantis vaikų. Tačiau I.Marcinkevičienė pripažįsta, kad realiai poreikis yra mažesnis, nes tėvai savo vaikus į eilę užrašo vos jam gimus. Kol ateina laikas jį leisti į darželį, situacija būna pasikeitusi – vieni vaikai pradeda lankyti mokyklas, užleidžia vietas kitiems ir t.t.

Kaunas taip pat ketina svarstyti kompensavimo už privačius darželius projektą. Šios savaitės tarybos posėdžio darbotvarkėje įrašytas klausimas dėl mėnesinio mokesčio už ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymą nevalstybinėse ikimokyklinio ugdymo švietimo įstaigose kompensavimo tvarkos. Tėvams, kurių atžalos lanko tokius darželius, būtų kompensuojama iki 75 Eur (apie 258 Lt). Vaikų gyvenamoji vieta taip pat turėtų būti deklaruota Kauno mieste.

Vilnius net nesvarsto

Tačiau Vilniaus savivaldybė kol kas nieko panašaus svarstyti net neketina. „Ne, nesvarstome“, – paklaustas, ar Vilniaus savivaldybė neketina prisidėti prie vaikų ugdymo privačiuose darželiuose, lakoniškai atsakė sostinės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Šių metų pradžioje buvo gauta 7,6 tūkst. prašymų priimti vaikus į Vilniaus darželius. Naujai buvo priimta 7 tūkst. vaikų, apie 600 liko be vietos darželiuose. Tačiau tai nėra galutinis skaičius, kadangi nėra gauti visi duomenys apie iš vienų ikimokyklinio ugdymo įstaigų į kitas perkeltus mažuosius.

Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Darželis
Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Darželis

Privačių darželių Vilniuje yra dešimt kartų daugiau nei Kauno rajone – 40, o ir lanko juos ne 70, o apie keli tūkstančiai vaikų. Tad jeigu už kiekvieną iš jų reikėtų sumokėti kad ir po 250 Lt, kiauras Vilniaus savivaldybės biudžetas greičiausia tokių finansinių įsipareigojimų negalėtų vykdyti.

A.Landsbergienė: pažiūrėkime į skandinavus

Privačių darželių tinklo „Vaikystės sodas“ steigėja ir vadovė, edukologijos mokslų daktarė Austėja Landsbergienė įsitikinusi, kad tokia Vilniaus savivaldybės parama tikrai paskatintų steigti privačius darželius. Esą tai būtų tam tikra motyvacija ne visada lengvai besiverčiančioms įstaigoms, kuriose didžioji dalis sąnaudų yra skiriama darbo užmokesčiui ir patalpų nuomai bei išlaikymui.

Valstybė kompensuoja didelę dalį išlaidų. Tada žmonės gali vesti net į privačius darželius už tokias pačias kainas, kaip į valstybinius. Tarkim, Švedijoje yra lygiai toks pats finansavimas ir privataus, ir valstybinio darželio, – teigė A.Landsbergienė.

„Yra didžiulis skirtumas, ar tu tas patalpas turi, kaip kad yra savivaldybės darželiams, ar moki Vilniaus mieste 30 Lt, o kartais ir 40 Lt už kv. metrą. Norint atitikti higienos standartus ir reikalavimus, tam tikras plotas turi būti“, – teigė A.Landsbergienė, tvirtindama, kad nedideliems darželiams būtent tai ir yra didžiausias iššūkis, dėl kurio jie nesiplečia, o kažkas ir atsisako idėjos steigti naujus.

A.Landsbergienė priminė Skandinavijos šalių patirtį – ten valstybė vienodai tiek municipaliniams, tiek privatiems darželiams sumoka už juos lankančius vaikus.

„Valstybė kompensuoja didelę dalį išlaidų. Tada žmonės gali vesti net į privačius darželius už tokias pačias kainas, kaip į valstybinius. Tarkim, Švedijoje yra lygiai toks pats finansavimas ir privataus, ir valstybinio darželio“, – teigė „Vaikystės sodo“ steigėja.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šiuo metu kiekvienam vaikų darželį lankančiam vaikui iš valstybės biudžeto yra skiriama 2585 Lt per metus, ši suma gali šiek tiek svyruoti priklausomai nuo įstaigos steigėjo – 7 proc. kaimiškose savivaldybėse ir 6 proc. miesto. Tokį vadinamąjį krepšelį gauna ir privačios įstaigos. Tik municipalinių darželių patalpomis, jų išlaikymų taip pat rūpinasi steigėjai, privatininkai tai turi daryti patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius