-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 09 08

Kauno turgaviečių prekystalius nuklojo rudeninės gėrybės

Galimybės užsiauginti savų daržovių neturintys miestiečiai rudenį dažnai užsuka į turgų. Šiuo metu turgaviečių prekystaliai nukloti ne tik rudeninėmis daržovėmis, vėlyvųjų veislių uogomis, vaisiais, bet ir grybais. Tačiau besitikintys, jog įsigyti rudens gėrybių pavyks už tiek pat, kiek anksčiau, gali nusivilti – parduotuves jau anksčiau pasiekęs maisto produktų brangimas atkeliavo ir į turgų.
Pasak Dovilės Varanauskaitės, grybus renkančios Dzūkijos miškuose ir parduodančios juos Kaune, šių gėrybių pirkėjų jai netrūksta.
Pasak Dovilės Varanauskaitės, grybus renkančios Dzūkijos miškuose ir parduodančios juos Kaune, šių gėrybių pirkėjų jai netrūksta. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tiesa, prekeiviai tikino, jog šiemet brango tik kai kurios daržovės, vaisiai ir grybai. Ir tas brangimas esą siekė tik po keliasdešimt centų. Tačiau nuolatiniai pirkėjai, į miesto turgavietes užsukantys reguliariai, pasakojo ką kita.

„Pabrango beveik viskas. Aišku, nėra didelio šuolio. Bet pradedant agurkais, baigiant bulvėmis kainos pakilo“, – kalbėjo Eiguliuose esančiame turguje daržoves perkanti kaunietė Teresėlė Belionienė. Moters teigimu, nepaisant to, daržoves, vaisius ir kitus maisto produktus ji dažniausiai įsigyja ne parduotuvėse, o būtent turguje. „Čia žinau, ką ir iš ko perku. Pažįstu ūkininkus, kurie atveža obuolius iš savo ūkių, žinau, kad jie tikrai ne lenkiški. Bulvės irgi matosi, kad mūsiškės. Be to, turguje galima derėtis. Aišku, niekas lito nenuleidžia. Bet kelis ar keliolika centų sutaupyti pavyksta“, – neslėpė kaunietė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Moliūgai kauniečiams dar nėra kasdienė daržovė. Ne viena pirkėja, išvydusi viliojančiai ant prekystalio atrodantį moliūgą, pirmiausia klausė, ką iš jo galima pagaminti.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Moliūgai kauniečiams dar nėra kasdienė daržovė.

Šiuo metu labiausiai nuo prekystalių graibstomi grybai – baravykai, raudonviršiai. Pasak Dzūkijos miškuose, netoli Merkinės, juos renkančios ir Panemunėje prekiaujančios Dovilės Varanauskaitės, nors, palyginus su pernai metais, grybų kaina šiemet didesnė (pavyzdžiui, 1 kg baravykų – 27 Lt), pirkėjų netrūksta. „Per dieną parduodame 16–20 kg. Kai tiek parduodi, verta vežti grybus ir iš toliau“, – teigė jauna moteris. Jai pritarė ir Žaliakalnio turguje baravykais bei raudonviršiais prekiaujančios moterys. Pasak prekeivių, grybų supirktuvėse už 1 kg baravykų ar raudonviršių mokami 5 Lt. Turguje ši kaina mažiausiai 4 kartus didesnė.

Kainos kilo dėl gamtos „pokštų“

Kalbinti daržovių augintojai tikino, kad kelti kainas buvo priversti, nes šių metų derlius itin prastas. Tam įtakos turėjo ne tik permainingi vasaros orai – karštis ir lietūs, bet ir labai šalta žiema.

„Liūtis visiškai paskandino česnakų laukus. Lietuviškų šiemet tikriausiai beveik nėra. Prastos ir morkos. Todėl kainos truputį kilo“, – sakė Prienų rajone ūkininkaujanti Elvyra Karkliuvienė.

Ši vasara, anot prekeivių, buvo nepalanki ir kopūstams: dėl didelės drėgmės ir karščių šias daržoves puolė puviniai. Taip pažeisti kopūstai netinkami nei eksportui, nei didmeninei prekybai Lietuvoje. Todėl ne vienas kopūstų augintojas stovi turgavietėse.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pavasaris šaltas, vasara – karšta ir lietinga – toks „derinys“ buvo pražūtingas daliai Lietuvos bulvių augintojų. Kadangi derlius mažesnis, bulvių kainos jau dabar pakilo.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pavasaris šaltas, vasara – karšta ir lietinga – toks „derinys“ buvo pražūtingas daliai Lietuvos bulvių augintojų. Kadangi derlius mažesnis, bulvių kainos jau dabar pakilo.

Permaininga vasara šiemet nelepino ir uogų augintojų. Pasak Gintaro Sabaliausko sodininkystės ūkio atstovės Laimutės Žemantauskaitės, ankstyvųjų aviečių derliaus Lietuvoje galima sakyti nebuvo. Todėl šiuo metu užderėjusios vėlyvosios avietės, palyginus su pernai metais, brangesnės beveik dvigubai: 1 kg kainuoja 12–14 Lt, kai pernai – 7–10 Lt.

Kiek mažiau pabrango bulvės: už kilogramą bulvių Kauno turgavietėse prašoma 0,8–1 Lt. Pernai tokiu metu lietuviškų bulvių kilogramą buvo galima įsigyti, sumokant iki 1 Lt.

Paklausti, ar artimiausiu metu daržovių ir miško gėrybių kainos nebedidės, turgaus prekeiviai tik gūžčiojo pečiais. Pasak jų, tai priklausys nuo daugelio aplinkybių, tačiau pirmiausia – nuo kaimynystėje prekiaujančių žmonių. „Jei kaimynas kels bulvių kainą, reikės ir man taip daryti“, – neslėpė ūkininkų turguje savo daržovėmis prekiavęs Kauno rajono gyventojas.

Apsinuodijusių nedaug

Kauno apskrityje šiemet kol kas užregistruotas tik vienas apsinuodijimo grybais atvejis. Pernai tokių pacientų buvo 2, o 2008-aisiais – 1. Tačiau visoje Lietuvoje pernai apsinuodiję grybais buvo 89 žmonės, du iš jų mirė.

Nuo rugsėjo pradžios Kauno turgavietėse budi Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, tikrinantys maisto produktų kokybę. Kauno miesto VMVT Maisto skyriaus vedėjo Petro Tarvydo teigimu, iki šiol netinkamų prekybai žemės ūkio ir maisto produktų nerasta. Skundų dėl grybų ar kitų daržovių, parduodamų turguje, taip pat nebuvo gauta.

„Manau, kad žmonės protingi, perka tik pažįstamus grybus. Kiti žemės ūkio produktai irgi retai kada randami sugedę. Dažniausia problema – dokumentai, įrodantys, kur žemės ūkio produktas buvo auginamas ir sandėliuojamas“, – sakė Kauno miesto VMVT atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius