Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 02

Kauno turgavietėse – laidotuvių nuotaikos (nuotraukos)

Sekmadienį, gegužės 1-ąją, įsigaliojo Vyriausybės nutarimas, kad visi maistą dengtose turgavietėse pardavinėjantys prekeiviai privalo dirbti su kasos aparatais. Kauno smulkieji prekeiviai buvo vieni aktyviausiai paklususių šiam reikalavimui: Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, iki gegužės kasos aparatus buvo įsigiję 613 Kauno turgaus prekeivių. Tačiau sekmadienį miesto turgavietėse apsilankę „15min“ žurnalistai ant prekystalių išvydo vos vieną kitą kasos aparatą. Dar mažiau jų buvo įjungti ir naudojami.
Žaliakalnio turguje ne vienerius metus mėsos gaminiais prekiavusi Genovaitė Panovienė netrukus taps oficialia bedarbe.
Žaliakalnio turguje ne vienerius metus mėsos gaminiais prekiavusi Genovaitė Panovienė netrukus taps oficialia bedarbe. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dalis prekybininkų aiškino, kad pradėti naudoti kasos aparato negali, nes jo priežiūrą atliekantys specialistai šiuo metu užversti darbu. Kiti piktinosi, kad, nors ir nusipirko kasos aparatą, deklaruoti to VMI, kaip reikalaujama, negalėjo, todėl aparatų dar nenaudoja.

„Durniau nebūna“, – taip situaciją įvertino su žurnalistais bendrauti nenusiteikusi, bet savo nuomonę išsakiusi kaunietė Rita, mėsa prekiaujanti Dainavos turgavietėje.

Renkasi emigraciją arba darbo biržą

Tame pačiame turguje žuvimi prekiaujantis Lionginas Grincevičius buvo vienas iš nedaugelio, ant kurio prekystalio buvo matyti kasos aparatas. Tiesa, ir jis kol kas nenaudojamas. Vyriškis neslėpė: įsigijo vieną pigiausių aparatų, kainuojantį 900 Lt. Prieš mėnesį nusipirktą kasos aparatą kaunietis pasistatė tik vakar – oficialiai pradėjus galioti naujajam nutarimui.

„Kasos aparatai visiškai pakeis mūsų darbą. Ne tik derėtis su pirkėju nebegalėsime. Viskas turės būti įforminta ir tuo atveju, jei žmogus atneš nepatikusį gaminį – reikės daryti grąžinimą. Kas pas mus ateis pirkti, kai taip bus?“ – garsiai svarstė kaunietis. Jis įsitikinęs, kad šis Vyriausybės nutarimas susijęs su didžiųjų prekybos centrų įtaka: „Nori sunaikinti turgus ir, galiu pasakyti, kad taip ir bus: jau dabar dalis prekeivių išeina – ir pas mus, ir Stoties turguje. Kas į užsienį išvažiavo, kas kitur“, – kalbėjo L.Grincevičius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./L.Grincevičius įsitikinęs, kad kasos aparatai turguose atsirado tik tam, kad ai veiklos sritis būtų sužlugdyta.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./L.Grincevičius įsitikinęs, kad kasos aparatai turguose atsirado tik tam, kad ši veiklos sritis būtų sužlugdyta.

Panašiomis nuotaikomis vakar gyveno ir Žaliakalnio turgaus prekeiviai. Apytuščiame mėsos skyriuje nebuvo nė vieno prekiautojo, kuris būtų naudojęs kasos aparatus. Dalis tvirtino, kad tokią, šventinę (šiemet gegužės 1-ąją buvo minima Tarptautinė darbininkų, o taip pat – Motinos diena, – red. past.) dieną dirbo „puse kojos“, todėl, nors ir turi įsigiję kasos aparatus, dirbti su jais pradės tik kitą savaitę.

Išparduosiu tai, ką matot, ir viskas. Kas laukia? Darbo birža. O ką daryti? Iki šiol dar šiaip ne taip prasilaikydavom, bet su kasos aparatais – be šansų, sakė paskutinę dieną dirbusi G.Panovienė.

Buvo ir tokių, kurie prisipažino turguje dirbantys paskutinę dieną, nes nauja tvarka privertė atsisakyti šios veiklos. „Išparduosiu tai, ką matot, ir viskas. Kas laukia? Darbo birža. O ką daryti? Iki šiol dar šiaip ne taip prasilaikydavom, bet su kasos aparatais – be šansų. Jau dabar vitrinų ir vietos nuoma brangi, visi mokesčiai ant mūsų pečių, o kainų juk nekelsi. Labai baisu, kai tokio amžiaus turi pradėti ieškotis kito darbo. Niekas nenori samdyti tokio žmogaus. Būčiau jaunesnė, emigruočiau. Dabar belieka tik darbo birža“, – vos tramdydama ašaras pasakojo paskutinę dieną turguje dirbanti Genovaitė Panovienė. Mostelėjusi ranka į tuščias vitrinas šalia savęs moteris pasakojo, kad darbo biržoje nebus vieniša: kartu su ja nedarbą, o ne kasos aparatą pasirinko ne vienas Žaliakalnio turgaus prekeivis.

Bijo didelių baudų

„15min“ kalbinti prekeiviai piktinosi ne tik reikalavimu naudoti kasos aparatus, bet ir už nutarimo nepaisymą jiems gresiančiomis baudomis. Už prekybą be kasos aparato numatyta 500–1000 Lt bauda, už kasos aparato kvito neišdavimą – įspėjimas arba 100–200 Lt bauda, o už gautų pajamų neapskaitymą – 200–500 Lt bauda.

Mokesčių inspekcijos darbuotojai tikina, kad nuolaidų sulauks tik tie turgaus prekiautojai, kurių pažeidimai bus smulkūs. Tiesa, pirmosiomis gegužės dienomis reidai nebuvo rengiami, tačiau artimiausiu metu prekiautojai gali sulaukti tikrintojų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dainavos turgavietėje dirbanti Edita `iaučiūnienė sau davė tris mėnesius. Jei prekiauti ir uždirbti prekiaujant su kasos aparatu nesiseks, imsis naujos veiklos.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dainavos turgavietėje dirbanti Edita Šiaučiūnienė sau davė tris mėnesius. Jei uždirbti prekiaujant su kasos aparatu nesiseks, imsis naujos veiklos.

„Net minties nebuvo dirbti be kasos aparato, kad ir kaip jo nesinori. Juk dažnai tik tiek ir teuždirbi – 500 Lt. Kaip sakoma, baudai“, – kalbėjo Kauno turgavietėse dirbantys prekeiviai.

Kompensacijų tebelaukia

VMI duomenimis, iki balandžio 29 d. visoje Lietuvoje turgaus prekeiviai buvo įsigiję 1955 kasos aparatus. Už didžiąją dalį jų – 1381 kasos aparatą – jau paprašyta kompensacijų. Paskutinę darbo dieną prieš įsigaliojant naujajai tvarkai kalbinti mokesčių inspekcijos darbuotojai buvo įsitikinę, kad dalis prekeivių aparatus pirks paskutinėmis dienomis. Todėl pasakyti galutinį skaičių, kiek turgaus prekiautojų įsigys kasos aparatus, sudėtinga. Preliminariomis prognozėmis jų gali būti daugiau nei 3 tūkstančiai. Juolab, kad registruoti juos VMI skyriuose buvo galima ir šeštadienį, o pateikti prašymus kompensacijai gauti – iki metų pabaigos.

Balandžio mėnesį smulkieji verslininkai galėjo gauti 100 proc. kompensaciją, ši nuostata įsigaliojo šių metų kovo 30 dieną Vyriausybei priėmus nutarimą pratęsti 100 proc. kompensacijų laiką. Taigi, smulkieji verslininkai, įsigiję kasos aparatą ir užregistravę jį mokesčių inspekcijoje iki balandžio 30 dienos, sulauks 100 proc. kompensacijos.

Gegužės – gruodžio mėnesiais įsigijimo išlaidos už kasos aparatus bus kompensuojamos 50 proc.

Kauno VMI atstovų teigimu, keliasdešimt Kauno apskrities turgaviečių prekeivių kompensacijas už kasos aparatus jau gavo. Kitiems jos bus paskaičiuotos ir pervestos vėliau. Kauno turgavietėse kalbinti prekeiviai sakė kol kas nesulaukę jokių žinių apie jiems priklausančias kompensacijas. „Kaip visada: pateikti duomenis privaloma kuo greičiau, o jau jie atsiskaito kada išeina. Tris savaites iš VMI – jokių žinių“, – sakė L.Grincevičius.

Kas privalo, o kas – ne, naudoti kasos aparatus?

Vyriausybės nutarimas numato, kad nuo gegužės 1-osios kasos aparatus privalo naudoti asmenys, kurie prekiauja maisto produktais dengtose turgavietėse (pastatuose ar patalpose), kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse.

Kasos aparatai nėra privalomi tiems prekeiviams, kurie pirkėjams siūlo savo sklypuose užaugintas gėrybes – daržoves, vaisius, grybus ir pan. Tačiau šie prekiautojai turi turėti tai patvirtinančius dokumentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius