Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 02 /16:42

Kauno vaiduoklio savininkams nepavyko iš architekto Algimanto Kančo prisiteisti 1,1 mln. eurų

Garsus architektas Algimantas Kančas džiaugiasi, kad baigėsi kelerius metus vykęs teismų maratonas ir jis gali laisvai elgtis su savo turtu. Aukščiausiasis teismas paskelbė galutinę nutartį vienoje iš dviejų bylų, nurodydamas, kad architektas neturi finansiškai atsakyti už klaidą detaliajame plane ir nėra dėl jos atsakingas. Verslininkai per bankrutuojančią įmonę „Fugetė“ bandė iš A.Kančo prisiteisti 1,1 mln. eurų.
Teisme
A.Kančas po vieno iš teismo posėdžių. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dar beveik 290 tūkst. eurų iš A.Kančo verslininkai reikalauja kitoje byloje. Joje architektas irgi bandomas apkaltinti neinformavęs užsakovų dėl tos pačios klaidos detaliajame plane. Šioje byloje iš A.Kančo pinigų reikalauja kita bendrovė – „Kauno verslo rūmai“.

Šios bylos sprendimas bus paskelbtas vasario 11 d., bet A.Kančas neabejoja, kad laukia tokia pati jam palanki baigtis, kaip ir byloje su įmone „Fugetė“. Su abejomis bendrovėmis susijęs tas pats verslininkas Gintaras Kviliūnas.

Verslininkas turės sumokėti 600 eurų A.Kančui už išlaidas advokatui.

Ilgai buvo areštuotas turtas

„Po praėjusios savaitės pabaigoje paskelbto sprendimo gavau daug SMS žinučių: žmonės džiaugėsi ir dėl manęs, mano šeimos, ir dėl to, kad teismuose triumfavo teisingumas“, – džiaugėsi A.Kančas.

Jis pasakojo, kad per 5 metus teko patirtį daug nemalonių dalykų ir įtampos: „Iš man pareiškusio pretenzijas G.Kviliūno gaudavau žinučių, kuriomis mane gąsdino, kad pralaimėsiu bylą, viską prarasiu. Daug dalykų savo šeimos nariams nė nesakiau. Užteko ir to, kad ilgai buvo areštuotas mūsų turtas.“

Šarūno Bulotos/15min.lt nuotr./Algimanto Kančo suorganizuota solidarumo akcija
Šarūno Bulotos/15min.lt nuotr./Algimanto Kančo suorganizuota solidarumo akcija

2011 m. teismo sprendimu kelerius metus buvo areštuotas A.Kančo studijos turtas, sąskaitos, automobiliai, žmonos paveldėtas nekilnojamasis turtas, dukrai dovanotas butas. „Man ne vienas žmogus yra sakęs, kad geriau sumokėčiau tam verslininkui ir nesibylinėčiau, nes jis labai įtakingas, už jo stovi galingos jėgos ir panašiai. Tačiau nusprendžiau kovoti. Be to, jau buvome atsiskaitę su subrangovais, tad už darbą gautų pinigų neturėjome, teliko teisiškai įrodyti savo nekaltumą“, – kalbėjo A.Kančas.

Apkaltino dėl klaidos detaliajame plane

Daug metų metus Kauną bjauroja dar 1988 m. pradėtas ir nebaigtas statyti didžiulis monolitinis viešbutis „Respublika“. Prieš 10 metų pastatą ir sklypus aplink jį įsigijo bendrovė „Kauno verslo rūmai“. Jos akcininkas G.Kviliūnas buvo anksčiau pastatą valdžiusios įmonės bankroto administratorius.

Naujieji savininkai surengė architektams konkursą, kuriame dalyvavo ir A.Kančo studija. Jos parengtas projektas laimėjo. Architektas pradėjo statinių projektavimo darbus, o detalųjį planą rengė įmonė „Miesto planas“. „Šios įmonės parengtame detaliajame plane įsivėlė klaida – buvo nurodytas kitoks kvartalo užstatymo tankis. Visi apie tai žinojo: savivaldybė, užsakovai, tą planą rengusi įmonė „Miesto planas“. Mums teritorijos savininkai liepė dirbti toliau ir nekreipti į tą klaidą dėmesio, kalbėjo, kad ji bus nesunkiai ištaisyta“, – teigė A.Kančas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Apleistas pastatas Kauno centre
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Apleistas pastatas Kauno centre

Atėjus krizei projektavimo darbai sustojo. Viešbutis iki šiol stūkso apleistas. „Detalaus plano rengėjai neturi jokio materialaus turto, tad verslininkai sumanė prisiteisti pinigų iš manęs ir taip uždirbti iš sklypų ir apleisto pastato. Mane kaltino, kad aš neva matydamas klaidą detaliajame plane neinformavau užsakovų ir jie patyrė nuostolių. Tai visiškas melas, nes visi viską žinojo, žadėjo tas klaidas ištaisyti. Tiesiog sumanyta nešvariu būdu iš manęs pasipelnyti“, – tvirtino A.Kančas.

Tiesiog sumanyta nešvariu būdu iš manęs pasipelnyti, – tvirtino A.Kančas.

Dar ne pabaiga?

Verslininkas G.Kviliūnas 15min.lt sakė, kad pirmos bylos baigtis dar ne viską paaiškina ir viskas taps aiškiau po Aukščiausiojo teismo sprendimo kitoje byloje, kur ieškovas yra įmonė „Kauno verslo rūmai“.

„Naujausiame sprendime teismas be motyvų paliko galioti žemesnės instancijos sprendimą, nebuvo pasakyta esmė. Taip man aiškino teisininkai. Apeliacinis teismas buvo nusprendęs, kad kaltos abi pusės, tačiau paliko neišspręstą finansinį klausimą“, – kalbėjo G.Kviliūnas.

Jis įsitikinęs, kad architektas yra atsakingas už visą projekto rengimo procesą, nes yra pagrindinis jo organizatorius.

„Padėdamas savo parašą po projektu jis prisiima visą atsakomybę už dokumentaciją. Ekspertizė sako, kad projekto dokumentai neatitinka įstatymų, bet vis tiek lieka kaltas užsakovas. Mes prašome išaiškinti, ar architektas kaip specialistas gali būti prilyginamas užsakovui, kuris nėra tos srities specialistas ir neturi tam kvalifikacijos. O jei kaltos abi šalys, kaip tada reikia spręsti piniginius klausimus?“, – dėstė savo argumentus G.Kviliūnas.

A.Kančas savo ruožtu tvirtino, kad negali atsakyti už detalaus plano rengimą ir tai įrodęs teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius