-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 25

Kauno valdančiąją koaliciją blaško audros

Pirmadienį valdančioji Kauno koalicija turėtų susirinkti gelbėti siūbuojančio miesto vairininkų laivo. Praėjusį ketvirtadienį buvo atšvęstas koalicijos šimtadienis, bet dabar jau tenka galvoti, kaip išsilaikyti valdžioje dar nors 10 dienų.
Koalicijos „Už Kauną“ apvalusis stalas – vis aštresniais kampais.
Koalicijos „Už Kauną“ apvalusis stalas – vis aštresniais kampais. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šaltukas tarp kai kurių koalicijos „Už Kauną“ narių buvo jaučiamas ir praėjusią savaitę, minint Rimanto Mikaičio komandos pergalės Kauno miesto mero rinkimuose šimtadienį.

Kai visi miestą vairuojančių partijų Kauno skyrių lyderiai susėdo už „Medžiotojų užeigos“ stalo, administracijos direktorius Antanas Navakauskas liko atokiame salės kamputyje. Tik kelis kartus padrąsintas socialdemokratų lyderio Gintauto Labanausko, A.Navakauskas pagaliau atsisėdo už stalo.

Administracijos direktorius – pagal turimus įgaliojimus yra net aukščiau mero. Tad iš kur tas kuklumas?

Vienuoliktuko išdaigos

Administracijos direktorius A.Navakauskas iki šiol nenardė Kauno politikos vandenyse, dirbo transporto sistemoje, į postą Kauno savivaldybėje jį pakvietė socialdemokratai.

Direktoriaus sprendimai, susiję su investicijomis ir kai kurių objektų įsigijimu, nepatiko daliai koalicijos narių, grupuotei miesto savivaldybėje, už akių vadinamai „Oušeno vienuoliktuku“. Tai lyg koalicija koalicijoje: ją sudaro senokai bendrą kalbą radę 4 darbiečiai, 3 liberalcentristai ir neseniai prie kompanijos prisidėję 4 jaunalietuviai.

Įtakingiausi šios grupės politikai yra „darbietis“ Gintaras Furmanavičius ir Kauno liberalcentristų lyderis, buvęs meras Arvydas Garbaravičius. Pastarasis taip aiškino šio vienuoliktuko atsiradimą: „Po kelis mandatus turinčios partijos susivienijo, kad galėtų daryti įtaką sprendimams. Pavieniui mes mažiukai, o krūvoje – jėga“, – teigė A.Garbaravičius.

„15min“ žiniomis, labiausiai į A.Navakauską skersakiuoja Darbo partijos atstovai. Jie nepatenkinti, kad A.Navakauskas nesuteikė teisės savarankiškai veikti jų deleguotam administracijos direktoriaus pavaduotojui Andriui Stankevičiui.

Maištininkai ir gelbėtojai

Darbo partijos Kaune lyderis G.Furmanavičius apie pretenzijas administracijos direktoriui kalbėjo atsargiai: „Taip, mūsų nuomone, jis kai kuriais atvejais viršijo įgaliojimus. Bet jis naujas žmogus, gal suklydo, bet tai nereiškia, jog koalicija žlunga. To labai norėtų Andrius Kupčinskas, jam labai maga perkirpti naujosios arenos įkurtuvių juostelę, pasipuošus mero regalijomis.“

Netrukus paaiškėjo, kad šimtadienio išvakarėse socialdemokratai vedė derybas su konservatoriais. Į klausimą, ar socialdemokratai bando lipdyti naują koaliciją, šios partijos frakcijos lyderis Kauno savivaldybėje G.Labanauskas atsakė užuolankomis.

„Manau, kad ir ši koalicija dar galės dirbti, nesutarimus išspręsime. Ne tiek svarbu, kokia partija  bus valdžioje, svarbiausia nebeleisti apvaginėti miesto. Jau nebėra ko vogti“, – ironiškai pastebėjo A.Navakauską remiantis socialdemokratas.

Šiuo metu bene tvirčiausias pairusios koalicijos laikiklis yra Visvaldo Matijošaičio vadovaujama, 5 mandatus turinti „Vieningo Kauno“ frakcija.

Gazpromo“ trigrašis

Vienas iš koaliciją ardančių veiksnių tapo rusų monopolijos „Gazprom“ valdomos naujos Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) Taikos prospekte statyba. Iš antro karto pavyko patvirtinti detalųjį planą naujos elektrinės statybai, tačiau interesų konfliktų audra nenurimo.

„Kai kurie politikai mano, jog buvęs „Dujotekanos“ prezidentas Rimandas Stonys jiems duos pinigų. Teks nusivilti, nes R.Stonys seniai pinigų nebeduoda, dalija tik pažadus“, – šaipėsi vienas KTE plėtros priešininkų Kauno savivaldybėje.

Pastaruoju metu nesnaudžia ir Kauno konservatorių lyderis A.Kupčinskas. Jis tvirtina labai aiškiai matantis, kaip, jo nuomone, šią koalicija į skirtingas puses tampo oligarchiniai interesai.

A.Kupčinskas pripažino niekada neatsisakęs minties suformuoti valdančiąją koaliciją ir antrąkart tapti Kauno miesto meru. „Tai būtų logiška, juk kauniečiai rinkėjai didžiausią pasitikėjimą parodė būtent konservatoriams“, – kalbėjo A.Kupčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius