Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 21

Kauno valdžios kova su naktinėmis alkoholio upėmis subliūško

Naktinę prekybą gėrimais apribojusį Alkoholio kontrolės įstatymą parodija pavertusiems smulkiesiems verslininkams Kauno valdžios viešai paskelbtas karas virto farsu. Politikai garsiai žadėjo pažaboti savo prekybos vietas barais vadinančius, tačiau alkoholį pro langelį pardavinėjančius verslininkus, bet tyliai kapituliavo.
Smulkieji verslininkai neslėpė į vidų neįsileidžiantys neblaivių ar agresyviai nusiteikusių klientų. Barų savininkai tvirtino, jog lygiai taip pat elgiasi tiek naktiniai klubai, tiek ir restoranai.
Smulkieji verslininkai neslėpė į vidų neįsileidžiantys neblaivių ar agresyviai nusiteikusių klientų. Barų savininkai tvirtino, jog lygiai taip pat elgiasi tiek naktiniai klubai, tiek ir restoranai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš dvejus metus Seimui uždraudus naktį parduotuvėse prekiauti alkoholiu, dalis verslininkų suskubo savo prekybos vietas paversti visą parą dirbančiomis kavinėmis ar barais. Šiuo metu Kaune veikia keliasdešimt vadinamųjų barų, prie kurių po 22 val. neretai nutįsta alkoholio įsigyti norinčių miestiečių eilės.

Praėjusių metų rudenį miesto valdžia nesėkmingai bandė apriboti prekybą gėrimais kioskuose, tačiau tvirtino nesudedanti ginklų ir žadėjo pažaboti vakarais bei naktimis klestinčią prekybą „pro langelį“. Kova vyko dviem frontais. Pirma, oficialūs prašymai griežtinti 2009 metų sausio 1 dieną pakeistą Alkoholio kontrolės įstatymą buvo išsiųsti tiek Seimui, tiek Ūkio ministerijai.

Tuo pačiu metu buvo kuriamas planas, kaip pasinaudoti Alkoholio kontrolės įstatyme numatyta išimtimi, leidžiančia vietos gyventojų, bendruomenių ar įvairių institucijų prašymų sulaukiantiems miestų politikams apriboti tam tikrų įstaigų prekybos alkoholiu laiką.

Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai praėjusių metų pabaigoje tikrino naktimis alkoholiu prekiaujančius barus bei kavines ir nustatė, kad penkiose tokio pobūdžio įstaigose gėrimais nakties metu prekiauta pro langelį.

Į juodąjį sąrašą pateko Savanorių prospekte visą parą veikiantys barai „Veronika“ ir „Hautera“, Žemuosiuose Šančiuose esantis baras „Nibrė“, Dinos Veikelienės firmai priklausanti Baltijos gatvėje įsikūrusi užeiga bei Aušos Dobkevičienės baras, esantis Panerių gatvėje.

Šią informaciją gavę savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus specialistai miesto politikams rekomendavo apriboti minėtų užeigų prekybos gėrimais laiką, alkoholiu leidžiant prekiauti nuo 8 iki 22 val.

„Tenka pripažinti, kad dabar sąlygos tikrai nevienodos: viešojo maitinimo įstaigos prekiauti alkoholiu gali visą naktį, o specializuotos parduotuvės – tik iki 22 val. Maitinimo įstaigos tiesiog naudojasi situacija, kuri šiandien rinkoje yra leistina“, – kalbėjo Kauno politikams klausimą dėl prekybos gėrimais apribojimo pristačiusi Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėja Rasa Palevičienė.

Dalies klientų neįsileidžia

„Savo kavinę turiu jau 19 metų. Per visą šį laikotarpį aš nė karto nebuvau dėl ko nors bausta ir nenusižengiau šalies įstatymams. Leidimą dirbti ištisą parą turiu 11 metų, tačiau juo naudotis pradėjau tik pasikeitus ekonominei situacijai, kai mūsų valstybę ištiko krizė. Alkoholio kontrolės įstatymas visuomeninio maitinimo įmonėms nedraudžia dirbti ištisą parą. Norint apriboti šių įstaigų prekybos alkoholiu laiką, reikia pasiekti, kad nebūtų lygių ir lygesnių, kurių Kauno mieste tikrai yra“, – miesto politikams savo argumentus rėžė kavinės-baro „Veronika“ savininkė Veronika Astraitienė.

„Aš barą įsirengiau jau tuomet, kai alkoholio prekyba naktimis buvo uždrausta. Kad gaučiau tą licenciją, turėjau gauti veterinarijos leidimą. Taip padirbau tik 8 mėnesius ir mane jau nori uždaryti. Tie specialistai motyvuoja, kad aš klientų neįleidau į vidų, o prekiavau pro langelį. Bet juk teisę, kam leisti sėdėti viduje, mes pasiliekame. Juk pagalvokite – į naktinį klubą ar restoraną taip pat neįleidžia tų, kurie padauginę alkoholio ar netinkamai apsirengę. Tai kodėl aš turiu visus įleisti? Aš neįleidžiu pergėrusio jaunimo. O normalūs žmonės pas mus visi sėdi. Pas mus pilstomas alus, mes darome užkandžius. Čia normali kavinė, o ne kioskas, kokių Kaune pilna“, – kalbėjo Baltijos gatvėje įsikūrusio, visą parą veikiančio baro savininkė D.Veikelienė.

Teisininkų pastabos pasėjo abejonių

Daliai šį klausimą svarsčiusių tarybos narių užkliuvo savivaldybės teisininkų pastabos, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos raštuose nėra aiškiai išvardytų motyvų, kodėl sąraše esantiems barams reikėtų riboti prekybą alkoholiu.

„Ar Alkoholio kontrolės įstatymas leidžia nakties metu barams prekiauti pro langelį?“ – savo abejones klausimu išsakė tarybos narė Jūratė Matekonienė. „Įstatyme tokių pataisų kol kas tikrai nėra“, – tikino savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėja R.Palevičienė.

Kilus abejonių, ar pasiūlymas riboti barų prekybos alkoholiu laiką teisėtas, dėl šio klausimo tarybos nariai net nebalsavo ir vieningai nutarė sprendimą atidėti.

Siūlymą inicijavo policija

Panašus likimas ištiko ir siūlymą apriboti prekybą alkoholiu Ukmergės gatvėje esančiame bare. Henrikui Šimoniui priklausanti užeiga užkliuvo Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnams, kurie savivaldybę informavo, kad per pastaruosius vienuolika mėnesių bare ar jo prieigose užregistruota 18 incidentų, tarp kurių – ir rimtais sužeidimais pasibaigusios neblaivių kauniečių muštynės.

„Prekyba alkoholiu minėtame bare visą parą kelia grėsmę viešajai tvarkai ir visuomenės saugumui, todėl tikslinga imtis priemonių grėsmei pašalinti ir siūloma riboti prekybos alkoholiu laiką“, – tokį siūlymą miesto politikams oficialiai pateikė Kauno policija.

„Gal gana žlugdyti verslą mieste. Jeigu policija nesusitvarko ir neužtikrina viešosios tvarkos, gal policijos vadovai turėtų atsistatydinti? Jei verslas turi visus leidimus, vadinasi, yra legalus. O jeigu policija nesusitvarko su chuliganais, čia yra jų reikalas“, – policijos siūlymui paprieštaravo tarybos narys Arvydas Padegimas.

Kaip ir anksčiau aprašytu atveju, tarybos nariai nesiryžo smulkiajam verslininkui drausti prekiauti alkoholiu naktį. Šį klausimą atidėję politikai kovos su naktinėmis alkoholio upėmis estafetę perdavė kitos kadencijos tarybai – į kitą posėdį rinksis jau naujos sudėties Kauno miesto taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius