-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 29

Kauno valdžios užmojai – pastatyti Kongresų rūmus su 1 500 vietų sale už 80 mln. litų

Kauno meras Andrius Kupčinskas iki 2018 m. vasario 16-osios, kai bus iškilmingai minimas valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejus, žada pastatyti Koncertų, kongresų ir konferencijų rūmus. Juose bus vienintelė šalyje 1 500 vietų koncertų salė klasikinei muzikai. Preliminari rūmų kaina – 80 mln. litų
Būsima pastato vieta
A.Kupčinskas rodo E.Montvydui, kur bus naujieji rūmai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rūmus Kauno valdžia planuoja statyti ant kairiojo Nemuno kranto, šalia H. ir O.Minkovskio gatvės, netoli Aleksoto tilto. „Rugsėjį jau turėtų būti patvirtintas detalusis planas. Iki 2018 m., kai minėsime Lietuvos atkūrimo šimtmečio jubiliejų pastatysime Koncertų, kongresų ir konferencijų rūmus ir rekonstruoti Laisvės alėja“, – tikino A.Kupčinskas.

Filharmonija per ankšta

Būsimų rūmų vietoje antradienį surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavęs operos solistas Edgaras Montvydas pritarė miesto valdžios užmojams.

„Kiekvienas miestas turi banką, paštą, teatrą, bažnyčią ir koncertų salę. Pastarosios Kaunui trūksta. Teko matyti apgultas Kauno filharmonijos kasas. Akivaizdu, kad norinčių patekti į koncertus būna daugiau nei yra vietų filharmonijos salėje“, – mano atlikėjas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Edgaras Montvidas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Edgaras Montvidas

E.Montvydas įsitikinęs, kad tokie statiniai tampa vizitinėmis miesto kortelėmis kaip Oslo (Norvegija) ar Sidnėjaus (Australija) koncertų rūmai. „Jie pritraukia meno turistus. Esu įsitikinęs, kad tokie rūmai reikalingi ir Kaunui“, – kalbėjo E.Montvydas.

Festivalių „Kaunas Jazz“ sumanytojas ir Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Jučas pridūrė, kad rūmai pritrauks įvairių žanrų atlikėjus.

„Mažesnėse nei 1 000 vietų salėse daugeliui organizatorių rengti koncertus ne visada apsimoka. Be to, čia vyktų įvairūs kiti renginiai: tarptautinės konferencijos, forumai, kuriems dabartinės konferencijų salės per mažos“, – teigė J.Jučas.

Miesto valdžios atstovai įsitikinę, kad „Žalgirio“ arena nėra pakankamai tinkama koncertams, ypač klasikinei muzikai.

Gatvės nenukentės?

Kauno tarybos opozicija ne kartą išreiškė susirūpinimą, kad brangus, apie 80 mln. litų vertės objektas dar labiau atitolins miesto gatvių rekonstrukcijas.

A.Kupčinskas atkerta, kad rūmų statybai bus naudojamos kultūros objektams ir jų infrastruktūrai skirtos ES lėšos. Lietuva numačiusi tam panaudoti 350 mln. litų. „Dėl šių lėšų miestai konkuruoja. Vilnius irgi pretenduoja statyti Tautos rūmus ant Tauro kalno, rekonstruojant Profesinių sąjungų rūmus, bet ten šis sumanymas pareikalautų net 300 mln. litų. Mūsų projektas šaliai būtų daug pigesnis“, – tvirtino A.Kupčinskas.

„Manau, kad ir kauniečių laimės indeksas turint tokius rūmus tikrai daug kartų padidėtų“, – įsitikinęs A.Kupčinskas.

J.Jučas mano, kad neverta net diskutuoti apie rūmų naudą, kai tokio objekto nėra nė viename Lietuvos mieste.

Savivaldybės atstovai užsiminė, kad ateityje rūmams gali reikėti miesto biudžeto dotacijų, bet tikimasi, kad objektas pritrauks lėšų ir didelę dalį išlaidų padegs iš savo veiklos.

„Rūmai atneštų netiesioginę naudą per turizmą. Manau, kad ir kauniečių laimės indeksas turint tokius rūmus tikrai daug kartų padidėtų“, – įsitikinęs A.Kupčinskas.

Rūmuose bus erdvių ne tik koncertams

Koncertų, kongresų ir konferencijų rūmai turės dvi koncertų salės. 1500 vietų turės pagrindinė ir 720 vietų bus įrengta transformuojamoje salėje su vaizdu į Kauno senamiestį ir naujamiestį. Ten bus galima rengti modernaus meno ekspozicijas.

Kauno regiono plėtros agentūra/Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija)
Kauno regiono plėtros agentūra/Kauno kongreso, koncertų ir konferencijų rūmai (vizualizacija)

Rūmuose bus įrengtas restoranas ir terasa su vaizdu į Nemuną, Kauno senamiestį, 1440 vietų pakrantės amfiteatras, 500 vietų stogo terasos amfiteatras.

Taip pat planuojama pastatyti 350 vietų požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Bendras rūmų plotas bus 10,6 tūkst. kv. metrų. Iš jų numatyta 3 tūkst. kv. metrų plotą skirti komercinėms patalpoms, kuriose patalpas nuomos verslininkai ir jose galės teikti įvairias paslaugas.

Rūmus ketinama pradėti statyti 2016 m. ir baigti 2018 m.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius