Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 30

Kauno VII forte – masinės genocido aukų kapavietės

Po istorinių tyrimų aiškėja antros pagal dydį Kaune masinės genocido aukų kapavietės vieta, pranešė Lietuvos televizijos laida „Šiandien“.
Forto teritorijoje
Forto teritorijoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Manoma, kad 1941-ųjų liepą VII-ojo forto teritorijoje nužudyta apie 5 tūkst. žmonių, daugiausia žydų kauniečių.

Iki šiol niekur nepublikuota, masinėse žudynėse dalyvavusio kaltinamojo parodymais 1961-aisiais sudaryta Kauno VII-ojo forto schema patvirtina, kad tai buvo viena didžiausių masinių žudynių vietų Kaune.

Kad 1941-ųjų liepą čia vyko žudynės rodo ir kiti dokumentai, rasti užsienio bei Lietuvos archyvuose.

„Aptikta dokumentų – brėžinių, schemų, fotografijų, liudininkų parodymų, kurie vienareikšmiškai leidžia teigti, kad kapavietė yra šitoje vietoje. Arba tiksliau sakant, kapaviečių visuma – turime vieną didžiąją kapavietę ir keliasdešimt mažų, išsidėsčiusių prie gynybinės sienos“, – pasakojo Kauno tvirtovės VII-ojo forto direktorius Vladimiras Orlovas.

Tvarkant sovietmečiu užpiltus forto šulinius rasti daiktai – Dovydo žvaigždės, papuošalai su hebrajiškais rašmenimis – liudija, kad tarp 5 tūkst. čia nužudytų žmonių daugiausiai buvo žydų tautybės kauniečiai.

Manoma, kad VII-ojo forto teritorijoje yra ir 1,5 tūkst. ukrainiečių – buvusių sovietinių karo belaisvių – kapavietė. Tačiau tiksli jos buvimo vieta kol kas nežinoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius