Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kavinėms – galimybių metas

Naujos šokoladinės direktorius A.Jablonskas mano, jog ekonominio pakilimo metais laisvų patalpų miesto centre nebūtų gavęs.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Naujos šokoladinės direktorius A.Jablonskas mano, jog ekonominio pakilimo metais laisvų patalpų miesto centre nebūtų gavęs.
Šaltinis: Laikraštis „15 minučių“
0
Skaitysiu vėliau
A A

Daugelis verslininkų skundžiasi užgriuvusiu ekonominiu sunkmečiu, tačiau kavinės ir restoranai Vilniuje dygsta kaip grybai po lietaus. Krizė tapo sąjungininke ir naujų užeigų įkūrėjams, ir verslininkams, panorusiems atnaujinti jau kurį laiką veikiančias kavines.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, nuo gruodžio pradžios Vilniuje duris atvėrė 17 naujų maitinimo įstaigų. Viena naujausių – praėjusį ketvirtadienį atidaryta „Pilies šokoladinė“. Jos šeimininkas, parduotuvių tinklo „AJ šokoladas“ direktorius Algimantas Jablonskas tvirtino turįs savo sėkmės receptą: „Mes gaminame tokį antikrizinį, antidepresinį produktą.“ Nors verslininkas buvo pasižadėjęs Lietuvoje verslo nebeplėtoti, suviliojo sunkmečio atvertos galimybės. „Ekonominio pakilimo metais tokioje vietoje, miesto centre, niekada nerasi laisvų patalpų. Dabar tai įmanoma“, – džiaugėsi jis.

Nuo gruodžio pradžios prekybos centre „Ozas“ veikiančio korėjiečių restorano „Sura“ atstovai giriasi jau įgiję ir nuolatinių klientų. „Iš pradžių bandėme prikviesti klientus įvairiomis loterijomis ir tai pasiteisino. Daugelis lankytojų grįžta“, – tikino restoraną valdančios bendrovės „Onnuriya“ direktorė Diana Goberė. Anot jos, mintis atidaryti restoraną kilo pastebėjus dar neužimtą nišą: „Lietuvoje esame pirmas korėjiečių restoranas.“ D.Goberės tikinimu, korėjiečių virtuvė išsiskiria spalvingumu ir maisto ruošimo būdu: „Pavyzdžiui, kinai maistą gamina viską maišydami. Tuo metu korėjiečiai visus produktus ruošia atskirai: jeigu patiekalas sudarytas iš 5 dalių, tai visos dalys ir apdorojamos atskirai.“ D.Goberė tvirtino, kad pats restorano atidarymo procesas nėra sudėtingas. Pagrindinė problema –  sunkmečiu išlaikyti verslą.

Naują nišą rinkoje įžvelgė ir praėjusią savaitę atidarytos kavinės „Eat East“ savininkai. Anot jos atstovo Karolio Žukausko, Konstitucijos prospekte, prie naujojo „Swedbank“ pastato, nebuvo jokios greitojo maisto kavinės, todėl tai puiki proga įsitvirtinti naujai įstaigai. „Orientuojamės į biuro darbuotojus, kurie nori per pietus greitai ir skaniai pavalgyti. Tačiau, be pietų, siūlome ir vakarienę išsinešti. Iki šiol Vilniuje nelabai buvo tokių vietų, kur paruoštą vakarienę galima neštis namo“, – tikino K.Žukauskas.

Tinkamas metas remontui

Jau veikiančios kavinės taip pat stengiasi išnaudoti sunkmetį. Pavyzdžiui, nuo sausio vidurio iki Valentino dienos Užupio kavinė uždaryta dėl remonto. „Žiemą šiek tiek ramesnis sezonas, mažiau lankytojų, tai nusprendėme išnaudoti laiką remontui“, – aiškino restorano dalininkė Marija Bauman. Kadangi kavinė – šeimos verslas, jos nariai patys darė remontą ir tokių darbų kainų pokyčio nepajuto. Tačiau verslininkė pabrėžė, kad atpigo statybinės medžiagos. Ji neslėpė, kad remonto metu visi darbuotojai, išskyrus buhalterijos padalinį, buvo priversti eiti atostogų: „Kas turėjo įprastų atostogų, tas pasiėmė jas, kiti ėmė neapmokamų.“

Pylimo gatvėje esančio belgų restorano „Paradis Belge +32“ savininkai taip pat nusprendė atsinaujinti. „Remontuojamės ne dėl krizės, o dėl to, kad jau trejus metus nieko nebuvome atnaujinę“, – sakė restorano dalininkė Jolanta Žilinskienė.

Vis dėlto ji pripažino, kad sunkmetis turi teigiamos įtakos: „Ir statybinių prekių kainos mažesnės, ir baldų gamyba pigiau atsieina, ir langų keitimas. Be to, beveik visur galima derėtis, prekyba vyksta lanksčiau“, – pasakojo nuo sausio pabaigos iki kovo 8-osios uždaryto restorano atstovė. J.Žilinskienė nesibaimina prarasti klientų: „Kai restoranai uždaromi pusmečiui ar metams, tuomet gal ir kyla grėsmė prarasti klientūrą, tačiau mėnesį ar du trunkantis remontas tokio poveikio neturės.“

Lengvesnės sąlygos įsikurti

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas Žilvinas Šilėnas „15 min“ sakė, kad priežasčių, kodėl restoranai dygsta it grybai po lietaus, gali būti daug. „Neabejotinai tam įtakos turi sumažėjusios patalpų nuomos kainos, smukęs darbo užmokestis“, – vardino jis. Anot Ž.Šilėno, kada atidaryti restoraną – kiekvieno verslininko reikalas. „Tai, kad restoranai atidaromi sunkmečiu, nėra stebuklas. Galbūt jie orientuojasi į mažesnes pajamas turinčius žmones“, – svarstė ekspertas.

Paklaustas, kas sunkmečiu žmones traukia lankytis kavinėse ir restoranuose, Ž.Šilėnas teigė, jog greičiausiai tai yra įprotis. „Tie, kurie dabar neina į kavines, ir anksčiau, ko gero, po jas nevaikščiodavo. Tie, kas geresniais laikais neatsisakydavo pavalgyti restorane, ir dabar eina“, – mano jis. Ekspertas taip pat pastebėjo, kad žmones vilioja ir smarkiai sumažėjusios patiekalų kainos.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min