Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 15

Kaziuko mugėje – permainų vėjai

Tradicinė Kaziuko mugė sostinėje šiemet pakeis seną šiaudinę kepurę – ilgus metus šventę rengę verslininkai užleidžia kelią kitiems, o miesto valdžia ketina mugės kultūrinei programai skirti apie 200 tūkst. Lt. Dėl šių pokyčių mugėje žadama daugiau renginių.
Ilgametis Kaziuko mugės rengėjas V.Urba pripažįsta, kad savivaldybės patvirtinta nauja tvarka ir sunkūs finansiniai laikai privertė atsisakyti ilgus metus puoselėtos Kaziuko mugės rengimo.
Ilgametis Kaziuko mugės rengėjas V.Urba pripažįsta, kad savivaldybės patvirtinta nauja tvarka ir sunkūs finansiniai laikai privertė atsisakyti ilgus metus puoselėtos Kaziuko mugės rengimo. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Didžiausios permainos mugėje laukia prekeivių – miesto centras bus išskirstytas zonomis, stengiantis nuošaliau nustumti prekeivius, parduodančius ne savo sukurtas prekes. „Geriausios vietos mugėje bus atiduotos tradicinių lietuviškų amatų prekyvietėms“, – „15min“ aiškino savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas.

Šiemet savivaldybėje patvirtintas mokestis už prekyvietę – ne daugiau 30 Lt už 2 metrų pločio prekystalį. „Anksčiau mokesčio lubų nebūdavo, todėl prekeiviai skųsdavosi brangiai mokantys už vietas mugėje. Dėl šios priežasties mažėjo amatininkų skaičius“, – pasakojo M.Skarupskas.

Patvirtinta nauja rinkliavų tvarka ir sunkus ekonominis laikmetis privertė atsitraukti ilgamečius Kaziuko mugės rengėjus, bendrovę „Marceliukės klėtis“.

„Nebeatsiranda rėmėjų, o ir neaišku, kiek susirinks prekeivių. Patvirtinti prekyviečių mokesčiai neleis surinkti reikiamo kiekio pajamų, todėl šiemet mugės mes neorganizuosime“, – sakė 8 metus Kaziuko mugę sostinėje rengusios bendrovės vadovas Vytenis Urba.

Savivaldybėje paskelbtas konkursas Kaziuko mugei organizuoti – vokai su pasiūlymais bus atplėšti kitos savaitės antradienį. „Turime 6 įmones, kurios domėjosi konkurso sąlygomis. Neabejoju, kad organizatorių tikrai pavyks rasti ir šventė vyks sklandžiai“, – tikino savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas M.Skarupskas.

Kaziuko mugė nuo seno buvo ne tik amatininkų susirinkimas, bet ir šventė. Šią dalį ir norima atgaivinti. Sakė L.Klimka.

Ankstesniųjų Kaziuko mugių rengėjų teigimu, šventei surengti reikia apie 200-300 tūkst. Lt, todėl jos rengėjų visgi gali ir neatsirasti. „Daug išlaidų reikalauja vietos sutvarkymas, apsauga. Tai nemaži pinigai. Tikėkimės, kad verslininkų atsiras, tačiau patys konkurse jau nedalyvausime“, – sakė V.Urba.

Anot pašnekovo, pastarasiais metais šventės mastai didėjo, atsirado ir susidomėjimas iš kaimyninių šalių. „Būtų apmaudu ir gaila įdėto darbo, jei organizaciniai dalykai nebūtų išspręsti“, – teigė Kaziuko mugę sostinėje rengusios bendrovės „Marcėliukės klėtis“ vadovas V.Urba.

Daugiau kultūros

Miestiečius šiemet kovo 6-8 dienomis vyksianti mugė turėtų nustebinti ir kultūrinių programų gausa. Šiemet nuspręsta atskirti mugės prekybinę ir kultūrinę dalis. „Kaziuko mugė nuo seno buvo ne tik amatininkų susirinkimas, bet ir šventė. Šią dalį ir norima atgaivinti“, – sakė žinomas etnologas Libertas Klimka, prisidėjęs prie Kaziuko mugės tvarkos keitimo.

Mugėje sostinės svečiai ir gyventojai turėtų išvysti kultūrinę programą su vaidinimais, šokiais bei muzika – tuo rūpinsis Etninės kultūros centras. „Dideliame ekrane bus parodytas ir 1937 m. vokiečių susuktas filmas apie to meto Kaziuko mugę“, – atskleidė L.Klimka.

Tradiciškai bus organizuojama amatininkų bei miestelėnų eisena miesto gatvėmis. Daugiau dėmesio bus skiriama ir jaunimui. „Meno mokyklų, kolegijų mokiniams, ir studentams Maironio gatvėje bus sudarytos sąlygos prekiauti, sumokėjus vienkartinę 10-30 Lt įmoką“, – sakė M.Skarupskas.

Šiemet savivaldybė pirmą kartą prisidės prie mugės rengimo, kultūrinei programai skirdama per 200 tūkst. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius