Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 25

Kedžio pėdsakais: nuo žmogžudysčių suplanavimo iki įgyvendinimo (video, atnaujinta 13.15)

Antradienį Generalinės prokuratūros atstovai visuomenei praskleidė rezonansinės Kauno žudynių bylos skraistę ir pranešė, kaip dviejų žmonių nužudymu įtariamas Drąsius Kedys ruošėsi šioms žmogžudystėms ir jas įvykdė. Teisėsaugos pareigūnai neabejoja, kad teisėją Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę nužudė D.Kedys ir kad šias žmogžudystes jis įvykdė vienas.
Drąsius Kedys
Drąsius Kedys / Modesto Patašiaus/Lietuvos rytas nuotr.

15min.lt pateikia Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro Algimanto Kliunkos atskleistas minėtos bylos aplinkybes.

2009 m. liepa. Tyrimo veiksmais, dokumentais, daiktais ir liudytojų parodymais nustatyta, kad praėjusių metų liepos pabaigoje D.Kedys Kaune iš žmonių įsigijo lengvąjį automobilį „Volkswagen Golf“.

2009 m. rugsėjo 8 d. D.Kedys vienoje iš Kauno bendrovių asmeniškai užsisakė lipdukus su logotipais „Kauno keliai“. Teigiama, kad už šiuos lipdukus D.Kedys sumokėjo 65 litus. Atsiimti šių lipdukų rugsėjo 15 d.  D.Kedys buvo atvykęs vienas. Pasak prokuroro, tuo metu mikroautobusiuko D.Kedys dar nebuvo nusipirkęs.

VIDEO: Generalinės prokuratūros atstovai praskleidė Kauno žudynių bylos skraistę

2009 m. rugsėjo 21 d. 17:20 val. D.Kedys vienoje iš Kauno ginklų parduotuvių įsigijo 50 šovinių „Browining“. Pasak teisėsaugos pareigūnų, šie šoviniai panaudoti šaudant į V.Naruševičienę ir J.Furmanavičių. D.Kedys šovinius pirko pateikęs savo leidimą turėti ginklą. Teigiama, kad jis turėjo pistoletą, tačiau jame naudoti kitos rūšies šoviniai.

2009 m. rugsėjo 27 d. apie 11 val. D.Kedys Kazlų Rūdoje už 2 300 litų iš vieno asmens nusipirko baltą autobusiuką „Volkswagen Transporter“ . Pasak A.Kliunkos, įsigydamas šį automobilį D.Kedys esą pabrėžė, kad svarbiausia, jog mikroautobusas važiuotų. Esą automobilio savininkui jis sakė apvažiavęs daug kitų vietų, tačiau nė vienas iš apžiūrėtų autobusiukų nevažiavo.

2009 spalio 3 d. 15 val. D.Kedys įsigytą „Volkswagen Transporter“ nuvarė pas kaimyną ir paprašė jo keletą dienų šį automobilį palaikyti pas save. Kaimynui D.Kedys pasakė, kad mikoautobusas atvežtas iš Klaipėdos.

2009 m. spalio 4 d. 19–20 val. D.Kedys buvo namuose, o apie 23 val. iš kaimyno išvarė autobusiuką „Volkswagen Transporter“. Ši transporto priemonė tuo metu dar nebuvo apklijuota lipdukais „Kauno keliai“.

Spalio 5 d. apie 6.30–7 val. D.Kedys išėjo iš namų. Pasak A.Kliunkos, ryte jo asmeninis lengvasis automobilis „Mercedes-Benz“ liko prie namų, D.Kedys juo nesinaudojo. 

8.05 val. Į Garliavos paštą atėjo D.Kedžio sesuo Neringa Venckienė ir išsiuntė aštuonis laiškus. Pasak A.Kliunkos, minėtuose laiškuose Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Valstybės saugumo departamento prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą generaliniam prokurorui, jo pavaduotojams, Kauno ir Vilniaus apygardos vyriausiesiems prokurorams. Seimui ir prezidentei skirtuose laiškuose prašoma nušalinti generalinį prokurorą nuo pareigų. Pasak prokuroro, apklausos metu nustatyta, kad tuos laiškus sukūrė N.Venckienė ir surašė ant D.Kedžio anksčiau pasirašytų lapų. Tai patvirtino specialistų išvada.

VIDEO: Generalinės prokuratūros atstovai visuomenei praskleidė Kauno žudynių bylos skraistę

8 val. „Volkswagen Transporter“ jau stovėjo V.Sladkevičiaus gatvėje, Kaune, kur buvo nužudytas 47 metų teisėjas. Nustatyta, kad šiuo automobiliu į įvykio vietą atvyko ir išvyko vienas asmuo. „Pradžioje paskelbėme, kad galėjo būti du dar daugiau asmenų, nes dar nebuvome peržiūrėję vaizdo kamerų. Radus ir apklausus kelis liudytojus bei apžiūrėjus vaizdo įrašus nustatyta, kad į įvykio vietą atvyko ir iš jos išvyko vienas asmuo", – sakė A.Kliunka.

Pasak jo, šiame mikroautobuse rasta daugybė D.Kedžio pėdsakų. Be to, pasak prokuroro, asmuo, nužudęs J.Furmanavičių, buvo įsėdęs į jo automobilį ir paliko jame savo pėdsakų. A.Kliunkos teigimu, tai D.Kedžio pėdsakai.

Vėliau automobilis iš nurodytos vietos išvyko ir apie 8–9 val. žmonių buvo pastebėtas važiuojantis su įjungtu geltonu švyturėliu. Pasak liudytojų, vairuotojas labai skubėjo, pavojingai manevravo, ant automobilio šono matėsi „Kauno kelių“ logotipas.

11.20 val. Likus maždaug 30 min. iki 30-metės V.Naruševičienės nužudymo, neįvardytas liudytojas 400 metrų atstumu pamatė baltą autobusiuką.

12 val. Naruševičiūtė, grįžusi iš mokyklos, aptiko nužudytą motiną.

Apie 12 val. įvyko eismo įvykis Kariūnų ir Kurtynių gatvių sankryžoje Panemunėje. Į sunkvežimį įvažiavo lengvasis automobilis „Volkswagen Golf“. Vairuotojas iš įvykio vietos pasišalino. Pasak liudytojo, vyras buvo apie 180 cm ūgio, slepė veidą ir bėgo su dideliu bei sunkiu krepšiu, o kažko ir paklaustas atsakė: „Taip, slidu“ ir dingo.

Teigiama, kad sunkvežimio vairuotojas atpažino, kad tai buvo D.Kedys. „Volkswagen Golf“ rasta daugybė D.Kedžio pėdsakų.

VIDEO: Prokurorai atskleidė D.Kedžio bylos aplinkybes
Pasišalinęs iš įvykio vietos, 12:20 val. D.Kedys Vaidoto gatvėje esančioje autobusų stotelėje, Panemunėje, įsėdo į maršrutinį mikroautobusą, vykstantį į Vaišvydavą. Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad vyras išlipo paskutinėje stotelėje, prieš tai dar paprašęs vairuotojo pavėžėti šiek tiek gilyn į mišką.

12.50 val. Teisėsaugos pareigūnai apžiūrėjo įvykio vietą. Kinologas atvedė iki tos vietos, kur prieš tai liudininkas buvo matęs „Volkswagen Transporter“ su logotipu „Kauno keliai“.

18 val. Apžiūrimas rastas „Volkswagen Transporter“. Ant jame esančių daiktų rasta daug D.Kedžio pėdsakų. Čia taip pat rastas šovinys „Browning“.

Spalio 5 d. 18 val. Nustatoma, kad išvakarėse D.Kedys prie Kauno buvo užsisakęs viešbutį. Teigiama, kad jis pats atvyko ir užsisakė kambarį viešbutyje. Paskui, kai išvyko iš viešbučio, į jį nebebuvo grįžęs. Pareigūnai viešbutyje rado D.Kedžio mobilųjį telefoną.

Pažeidė nekaltumo prezumpciją?

Savo ruožtu netrukus po įvykusios spaudos konferencijos Teisingumo instituto išplatintame pranešime spaudai Generalinė prokuratūra kaltinama pažeidusi nekaltumo prezumpciją. 

„Lietuvos Konstitucijos 31 straipsnis numato, kad asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. Apmaudu, kad šią nuostatą akivaizdžiai pamiršo tiek Generalinės prokuratūros, tiek kitų teisėsaugos institucijų atstovai, be teismo viešai ir kategoriškai nurodantys nužudymų vykdytojus. Toks teisėsaugininkų elgesys tik didina ir taip maksimalią ribą šioje istorijoje pasiekusią teisinio nihilizmo koncentraciją bei įtampą visuomenėje. Teismas jau niekada negalės nustatyti D.Kedžio kaltės, nes jis miręs, o alternatyvų teismui šiai funkcijai atlikti teisinėje valstybėje ieškoti nedera“, – pranešime spaudai cituojamas instituto direktorius Valdemaras Stančikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius