Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 15

Keisti vardą ar pavardę skatina emocijos

Pasivadinti kitu vardu, pavarde ar tapti kitos tautybės asmeniu nuo lapkričio 5-osios tapo paprasčiau. Dabar tereikia parašyti gerokai trumpesnį prašymą, o valdininkai įpareigoti greičiau jį patenkinti.
Dokumentas
Dokumentas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Vienas įprastą vardą turintis panevėžietis šiuo metu laukia, kol jam bus leista vadintis Angelu. Prašyme jaunuolis nurodė, kad draugai į jį kreipiasi vien dangiškuoju vardu, kuris esą maloniai glosto ir jo paties ausį.

„Parenkant arba keičiant vardą nieko daugiau nereikalaujama, išskyrus tai, kad jis neprieštarautų moralei ir viešajai tvarkai. Juk vadintis Angelu moralu. Todėl jaunuolio prašymą, Vienas įprastą vardą turintis panevėžietis šiuo metu laukia, kol jam bus leista vadintis Angelu. Prašyme jaunuolis nurodė, kad draugai į jį kreipiasi vien dangiškuoju vardu, kuris esą maloniai glosto ir jo paties ausį.kuris mums iš pradžių pasirodė kiek keistokas, nutarta patenkinti", – LŽ teigė Panevėžio savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Diana Zacharienė.

Tenka atkalbinėti

Pasikeisti pavardę nuo šių metų pradžios panoro 23 panevėžiečiai, o Pasvalio rajone – vos vienas asmuo. Pasvalio rajono Civilinės metrikacijos skyriui vadovaujanti Vitalija Gegužinskienė LŽ teigė, kad moteris keisti pavardę dažniausiai skatina emocijos.

V.Gegužinskienė pabrėžė ne taip jau retai susidurianti su tomis dailiosios lyties atstovėmis, kurios, vos išsituokusios, tačiau per ištuoką pasilikusios vyro pavardę, tvirtina greičiau norinčios pamiršti buvusį sutuoktinį. Todėl jos reikalauja, kad kuo skubiau joms būtų grąžinta mergautinė pavardė.

„Tada pradedu aiškinti, jog pasirinkusios mergautinę pavardę moterys ant ledo palieka savo vaikus, kuriems ateityje gali kilti daugybė rūpesčių dėl to, kad jų pačių ir jų mamos pavardės skiriasi. Taip pat primenu, kad pasikeitus pavardę būtina keisti pasą bei daugybę kitų dokumentų. Tai atšaldo moterų įkarštį", – pasakojo V.Gegužinskienė. Tačiau visoje Lietuvoje pastebima tendencija, jog ėmė daugėti prašymų trumpinti pavardes, kad nebūtų aišku, ar moteris ištekėjusi, ar ne.

Vyrus nuo pavardės keitimo atkalbėti sunkiau, jie šiam žingsniui ryžtasi labiau apsisprendę. Viena priežasčių, kodėl vyrai keičia pavardę, – įsitikinimas, jog tai padės pamiršti kriminalinę praeitį. Kai kuriems vyrams atrodo, kad jų pavardė negražiai skamba, yra įžeidžianti.

Dažniausi atvejai

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos vedėja D.Zacharienė prisiminė, kad pasikeisti pavardes panoro Vištėjūnas ir Karosas.

Nustatyta tvarka leidžia keisti pavardę, kai ji žemina žmogaus orumą, kai nepatogu ją vartoti, kai norima susigrąžinti anksčiau buvusią pavardę, pageidaujama bendros su sutuoktiniu pavardės. Taip pat pildomas noras turėti dvigubą pavardę, turėti tėvų, senelių ar protėvių pavardes. Pasikeisti pavardę galima į pamotės, patėvio, globėjo. Keičiama pavardė, kai ji neatitinka lyties, keičiamos nelietuviškos pavardės jas sulietuvinant. Taip pat teisę pasikeisti pavardę turi dalyvaujantieji liudytojų apsaugos programoje. Na ir galiausiai keičiamos pavardės tiems žmonėms, kurie jas pasikeitė užsienyje ir sugrįžę į Lietuvą nori gauti lietuviškus dokumentus su naujomis pavardėmis.

V.Gegužinskienė prisiminė, kad prasidėjus Atgimimui radosi nemažai norinčiųjų sulietuvinti pavardes, pavyzdžiui, iš Ivanov tapti Ivanovu. Tuo metu D.Zacharienė teigė, kad Panevėžyje per pastaruosius kelerius metus buvo ne vienas atvejis, kai žmonės norėjo nuo pavardės nubraukti lietuviškas galūnes. Visų jų norai buvo patenkinti.

Tautybę keičia rečiau

Anot Panevėžio savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos, Aukštaitijos sostinėje buvo keli tautybės keitimo atvejai. Patenkintas prašymas ruso, panorusio būti lietuviu, ir priešingai, lietuviui suteikta rusų tautybė. Pasvalio rajone lietuvis savąją tautybę keitė į vokiečių, o latvis – į lietuvių. Beje, tautybę galima pasirinkti tik tokią, kokios buvo tėvai ir seneliai.

Pasikeisti vardą, pavardę bei tautybę šiuo metu kainuoja 42 litus. Tačiau Civilinės metrikacijos skyrių specialistai tai daryti pasiryžusiems žmonėms pataria paskaičiuoti, kiek žengus šį žingsnį kainuos visų iki tol turėtų dokumentų keitimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius