Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 29

Kelio ženklo nėra, o mokėti už stovėjimą reikia

Ar reikia mokėti už automobilio stovėjimą, jei apie tai įspėja ne kelio ženklas, o reklamos stendas? Toks klausimas kilo „15min“ skaitytojui Artūrui, pasinaudojusiam įmonės „P-parkas“ paslaugomis.
Skaitytojas Artūras svarstė, kaip lietuvių kalba surašytas stovėjimo aikštelės taisykles turėtų perskaityti užsieniečiai.
Skaitytojas Artūras svarstė, kaip lietuvių kalba surašytas stovėjimo aikštelės taisykles turėtų perskaityti užsieniečiai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ši įmonė Vilniuje turi kelias automobilių aikšteles, tačiau dėl to, kad jos yra mokamos, įspėja ne vairuotojams gerai pažįstamas ženklas P, o reklamos stendas. Jame surašytos ir paslaugų kainos.

Artūras atliko eksperimentą: pastatė automobilį vienoje aikštelių, tačiau už statymą nesusimokėjo. Po kurio laiko grįžęs prie mašinos, jis rado už valytuvo užkištą kvitą, kuriame informuojama, kad vairuotojui skirta 50 Lt bauda. Anot Artūro, aikštelės prižiūrėtojas aiškino, kad bauda išrašyta už Kelių eismo taisyklių pažeidimą, o paklaustas, kokį kelio ženklą pažeidė, sužinojo, jog informacijos stendas irgi yra ženklas.

„Pabandžiau įsivaizduoti, kaip užsienietis gali perskaityti informacinius ženklus, tačiau prižiūrėtojas pareiškė, kad užsieniečiai nėra baudžiami“, – dviprasmišką situaciją komentavo Artūras.

Policija nebaus

„15min“ kalbinti pašnekovai „P-parkas“ veiklą vertino skirtingai: viena vertus, jei kelio ženklo nėra, Kelių eismo taisyklės (KET) nėra pažeidžiamos; kita vertus, įmonė informuoja klientus apie paslaugų įkainius.

Pabandžiau įsivaizduoti, kaip užsienietis gali perskaityti informacinius ženklus, tačiau prižiūrėtojas pareiškė, kad užsieniečiai nėra baudžiami, – sakė Artūras.Vilniaus apskrities policijos Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Evelina Pagounis teigė, kad policija vairuotojus baudžia tik tais atvejais, kai jie pažeidžia KET: pastato automobilį draudžiamoje vietoje arba kitaip, nei nurodo kelio ženklai, taip pat kai automobiliai trukdo transporto ar pėsčiųjų eismui.

„Jeigu vairuotojas pastatė automobilį leistinoje vietoje (kaip tai numato KET), policija vairuotojui nuobaudos neskirs, net jei šalia bus matomas pastatytas mokesčių ar įmokų mokėjimo savitarnos įrenginys, nes toks įrenginys nėra kelio ženklas“, – „15min“ teigė policijos atstovė.

Anot jos, tokiu atveju iškviesta policija gali tik pareikalauti vairuotoją patraukti automobilį iš privačios teritorijos.

Arba ženklas, arba užtvaras

Sostinės gatvėse ir savivaldybei priklausančiose automobilių stovėjimo aikštelėse mokestį už stovėjimą renka ir jas eksploatuoja įmonė „Susisiekimo paslaugos“. Visos jos prižiūrimos vietos pažymėtos kelio ženklu P, nurodančiu, kad automobilių stovėjimas yra mokamas.

„Susisiekimo paslaugų“ Miesto eismo departamento vadovė Daiva Kaminskaitė teigė, kad kelio ženklų įrengimas yra derinamas su savivaldybe ir policija. Savivaldybė, kaip gatvių ir aikštelių savininkė, leidžia įrengti kelio ženklą, o su policija derinamos techninės sąlygos.

„Esu įsitikinusi, kad vairuotojas apie tai, jog automobilių statymas aikštelėje yra mokamas, turi būti informuojamas tokiomis priemonėmis, kad jam nekiltų klausimų, ar tai mokama aikštelė. Mano nuomone, dabar geriausiai tai galima padaryti kelio ženklais arba patekimą ir išvažiavimą iš mokamų aikštelių organizuojant pakeliamaisiais užtvarais“, – „15min“ teigė D.Kaminskaitė.

Pasak jos, baudas už automobilių statymo tvarkos pažeidimus gali skirti tik policija. Tačiau tokias baudas galima skirti tik tuomet, kai įrengti kelio ženklai. Privati įmonė skirti administracinių nuobaudų negali.

Privalo mokėti mokesčius

Mokesčius už automobilių stovėjimą privačioje teritorijoje gali rinkti gyventojai, įsteigę įmonę arba įregistravę individualią veiklą. Vykdant tokią veiklą privalu mokėti atitinkamus mokesčius: pajamų, pelno, socialinio draudimo ir kt. „Jeigu už automobilių stovėjimą mokestis imamas grynaisiais pinigais ar mokėjimo kortele, turi būti įrengtas ir naudojamas kasos aparatas arba išduodamas grynųjų pinigų priėmimo kvitas. Jei išduodamas bilietas ar koks kitas apskaitos dokumentas, kasos aparatų įrengti nereikia“, – teigė Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotojas Almantas Bakutis.

Pasak jo, Rinkliavų įstatyme savivaldybės taryboms suteikta teisė nustatyti vietos rinkliavą už naudojimąsi jos nustatytomis vietomis automobiliams statyti. Tačiau šis įstatymas nereglamentuoja mokesčių rinkimo tvarkos už automobilių statymą privačioje automobilių stovėjimo aikštelėje.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, bendrovė „P-Parkas“ laiku teikia visas deklaracijas ir moka mokesčius.

Sąlygas žino

Bendrovės „P-parkas“ įstatuose rašoma, kad viena jos veiklų yra automobilių aikštelių eksploatavimas ir valdymas. Pirmoji šios įmonės aikštelė buvo atidaryta pernai balandį.

Bendrovės „P-parkas“ generalinė direktorė Daiva Nevidomskienė teigė, kad palikdamas automobilį įmonės aikštelėse vartotojas „sudaro sutartį konkliudentiniais veiksmais, iš anksto žinodamas šios sutarties sąlygas“, kurios išdėstytos stenduose prie mokėjimo automatų.

„Kelių ženklų registravimas policijoje reikalingas siekiant sureguliuoti eismą pagal viešąsias teisės normas ir jų pažeidimo atveju skirti administracines nuobaudas. Administracinių baudų „P-Parkas“ nerenka“, – teigė D.Nevidomskienė.

Pasak jos, už automobilio stovėjimą nesusimokėję vairuotojai gauna „kontrolinio mokesčio kvitus“. „Tai yra traktuojama kaip vengimas atsiskaityti už paslaugas, suteiktas pagal civilinę sutartį“, – sakė ji.

D.Nevidomskienė pridūrė, kad dėl aiškumo KET ženklai aikštelėse bus pastatyti. „Atsiradus KET ženklams bus dviguba mokėjimo kontrolė – tada tikrinsime ne tik mes, bet ir policijos pareigūnai“, – teigė ji.

Beje, pastatyti ženklus „P-parkas“ direktorė žada jau daugiau nei mėnesį. Anksčiau žiniasklaida pranešė, kad šios bendrovės direktorė jau buvo patraukta administracinėn atsakomybėn. Jai skirta bauda už tai, kad bendrovė nesuderinusi su savivaldybe iškabino reklamos stendus, informuojančius, jog aikštelės yra mokamos, ir vairuotojams skirdavo 50 Lt mokesčio pažymas.

D.Nevidomskienė į klausimus apie įmonei skirtas nuobaudas neatsakė ir jų skyrimo priežasčių nekomentavo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius